Klasszikus

Nicola Conte koncertje az A38 hajón

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
Nicola Conte zenei karrierje több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor megalapította a Fez kollektívát a dél-olaszországi Bariban. Hosszú évekig a Fez számított az egyik legmodernebb itáliai művészi csoportnak: a hatvanas-hetvenes évek olasz filmjeinek látványvilágát és zenéjét intellektuális és kifinomult hozzáállással alakították át, amivel nemzetközi hírnevet vívtak ki maguknak.

A Fezből energiát merítve kezdett el dolgozni Conte első albumán. Dj-ként és producerként már korábban is kapcsolatban állt a nemzetközi dzsessz szcénával, és olyan előadók lemezeinek elkészítésében működött közre, mint a Paolo Achenza Trio, a Quintetto X és a Balanco. Miközben producerként gyorsan ismert lett, Conte úgy érezte, hogy saját hangját is meg kell találnia. Ezért csatlakozott az olasz Schema Records-hoz, amely kiadó hosszú ideje ad ki dzsessz, bossa nova és brazil ihletésű zenéket.

A debütáló album, a Bossa Per Due végül 2001-ben jelent meg, és világszerte kedvezően fogadták, a címadó dal pedig underground sláger lett. Az albumon rendkívül változatos számok szerepelnek, a hatvanas évek dzsessz zenéjétől kezdve a bossa nován és a brazil számokon át egészen a pszichedelikus szitár témákig. A korszerű hangszerelésű, az elektronikát jó érzékkel adagoló lemezből eddig világszerte több mint 50 ezer példány fogyott el.

Az azóta eltelt időben Nicola Conte egyre-másra ontotta a hibátlan remixeket, amelyek többnyire inkább egy-egy szám új feldolgozásai, ugyanis továbbra is nagy figyelmet fordít arra, hogy igazi dzsessz zenészek játsszanak minden felvételen. Az olasz bossa nova király új lemeze idén jön ki, várhatóan ez egyik legismertebb dzsesszkiadónál. Mivel a Maestro a Crate Soul Brothers meghívására már többször is fellépett különböző hazai rendezvényeken, talán nem meglepő, hogy az albumon egy számot a budapesti hölgyeknek és fővárosunknak szentel.

Nicola Conte „Lee Unflyable” című lemezbemutató koncertjére február 14-én, este tíz órakor kerül sor a Sound On Ultra Loud sorozat keretében az A38 hajón (1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő), a belépőjegy ára 2000 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!