Klasszikus

Nicola Conte koncertje az A38 hajón

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
Nicola Conte zenei karrierje több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor megalapította a Fez kollektívát a dél-olaszországi Bariban. Hosszú évekig a Fez számított az egyik legmodernebb itáliai művészi csoportnak: a hatvanas-hetvenes évek olasz filmjeinek látványvilágát és zenéjét intellektuális és kifinomult hozzáállással alakították át, amivel nemzetközi hírnevet vívtak ki maguknak.

A Fezből energiát merítve kezdett el dolgozni Conte első albumán. Dj-ként és producerként már korábban is kapcsolatban állt a nemzetközi dzsessz szcénával, és olyan előadók lemezeinek elkészítésében működött közre, mint a Paolo Achenza Trio, a Quintetto X és a Balanco. Miközben producerként gyorsan ismert lett, Conte úgy érezte, hogy saját hangját is meg kell találnia. Ezért csatlakozott az olasz Schema Records-hoz, amely kiadó hosszú ideje ad ki dzsessz, bossa nova és brazil ihletésű zenéket.

A debütáló album, a Bossa Per Due végül 2001-ben jelent meg, és világszerte kedvezően fogadták, a címadó dal pedig underground sláger lett. Az albumon rendkívül változatos számok szerepelnek, a hatvanas évek dzsessz zenéjétől kezdve a bossa nován és a brazil számokon át egészen a pszichedelikus szitár témákig. A korszerű hangszerelésű, az elektronikát jó érzékkel adagoló lemezből eddig világszerte több mint 50 ezer példány fogyott el.

Az azóta eltelt időben Nicola Conte egyre-másra ontotta a hibátlan remixeket, amelyek többnyire inkább egy-egy szám új feldolgozásai, ugyanis továbbra is nagy figyelmet fordít arra, hogy igazi dzsessz zenészek játsszanak minden felvételen. Az olasz bossa nova király új lemeze idén jön ki, várhatóan ez egyik legismertebb dzsesszkiadónál. Mivel a Maestro a Crate Soul Brothers meghívására már többször is fellépett különböző hazai rendezvényeken, talán nem meglepő, hogy az albumon egy számot a budapesti hölgyeknek és fővárosunknak szentel.

Nicola Conte „Lee Unflyable” című lemezbemutató koncertjére február 14-én, este tíz órakor kerül sor a Sound On Ultra Loud sorozat keretében az A38 hajón (1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő), a belépőjegy ára 2000 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.