Klasszikus

Nigun feat. Daniel Zamir

2005.04.27. 00:00
Ajánlom
A zsidó zene következő lépcsőfoka A Nigun zenekar a világhírű izraeli szaxofonossal, Daniel Zamirral lép fel május 10-én este nyolc órától a Millenáris Fogadóban. A koncerten a Nigun vezetőjének, Párniczky Andrásnak és Daniel Zamirnak saját szerzeményei, valamint hagyományos kelet-európai gyökerű zsidó zenék feldolgozásai lesznek hallhatóak.

A Nigun a kelet-európai zsidóság zenei hagyományát eleveníti fel, a tradicionális dallamokat jazz- és szabad, improvizatív elemekkel ötvözi. Munkásságuk egyedülálló Európában. A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése jazz-körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és kiadója, a Tzadik köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában egyedül a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös új minőségre talál.

Zamir 2004 nyarán járt először Magyarországon: saját zenekarával a Sziget Fesztiválon lépett fel. Párniczky és Zamir művészeti koncepciója és zenei hozzáállása nagyon hasonló, a személyes találkozásból közös elhatározás született: 2005-ben szeretnének egy közös koncertet adni, majd egy közös albumot rögzíteni. A zenészek a jazzt ötvözik varázslatos improvizációkkal és a zsidó zenével, amelynek eredményeként egy mélyreható imádság jön létre. Ez a szintézis egy teljesen újszerű és egyedi, mégis a közép-kelet-európai hagyományokra épülő zenei szövetet eredményez, a hagyományok megőrzése mellett egyben új értékek teremtése is a cél. Az együttes olyan zenei, kulturális, vizuális és spirituális élményt nyújt, amely bármely korú, kultúrájú és vallású emberre nagy hatással van.

A koncerten fellép: Daniel Zamir (szaxofon), Párniczky András (gitár), Bacsó Kristóf (szaxofon), Barcza Horváth József (bőgő), Baló István (dob)
Jegyár: elővételben 1000, a helyszínen az előadás kezdete előtt 1200 forint

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.