Klasszikus

Nigun feat. Daniel Zamir

2005.04.27. 00:00
Ajánlom
A zsidó zene következő lépcsőfoka A Nigun zenekar a világhírű izraeli szaxofonossal, Daniel Zamirral lép fel május 10-én este nyolc órától a Millenáris Fogadóban. A koncerten a Nigun vezetőjének, Párniczky Andrásnak és Daniel Zamirnak saját szerzeményei, valamint hagyományos kelet-európai gyökerű zsidó zenék feldolgozásai lesznek hallhatóak.

A Nigun a kelet-európai zsidóság zenei hagyományát eleveníti fel, a tradicionális dallamokat jazz- és szabad, improvizatív elemekkel ötvözi. Munkásságuk egyedülálló Európában. A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése jazz-körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és kiadója, a Tzadik köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában egyedül a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös új minőségre talál.

Zamir 2004 nyarán járt először Magyarországon: saját zenekarával a Sziget Fesztiválon lépett fel. Párniczky és Zamir művészeti koncepciója és zenei hozzáállása nagyon hasonló, a személyes találkozásból közös elhatározás született: 2005-ben szeretnének egy közös koncertet adni, majd egy közös albumot rögzíteni. A zenészek a jazzt ötvözik varázslatos improvizációkkal és a zsidó zenével, amelynek eredményeként egy mélyreható imádság jön létre. Ez a szintézis egy teljesen újszerű és egyedi, mégis a közép-kelet-európai hagyományokra épülő zenei szövetet eredményez, a hagyományok megőrzése mellett egyben új értékek teremtése is a cél. Az együttes olyan zenei, kulturális, vizuális és spirituális élményt nyújt, amely bármely korú, kultúrájú és vallású emberre nagy hatással van.

A koncerten fellép: Daniel Zamir (szaxofon), Párniczky András (gitár), Bacsó Kristóf (szaxofon), Barcza Horváth József (bőgő), Baló István (dob)
Jegyár: elővételben 1000, a helyszínen az előadás kezdete előtt 1200 forint

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.