Klasszikus

Nincs királyi út

2014.12.04. 11:57
Ajánlom
Baranyay László negyven éve tanít a Zeneakadémián, s az évforduló alkalmából december 4-én különleges koncertre készül. Rendhagyó koncertajánló egy volt tanítvány, Zsoldos Dávid tollából. MAGAZIN

Programszerkesztő ritkán kap olyan fogós feladatot, mint Baranyay László négy évtizedes tanári pályafutásának bemutatása. Tanítványok generációi nőttek fel a keze alatt, sikeresek és kevésbé sikeresek, akik sokfelé élnek és dolgoznak, de legfontosabb, hogy sokan vannak. Az én feladatom sem könnyebb: hiába írok lassan húsz éve zenéről, nehéz nem túlzott személyességgel írnom arról az emberről, akivel több, mint egy évtizeden át együtt fedezhettem fel a zene és a zongorajáték rejtelmeit, és aki alig tizenéves koromtól egészen a felnőtté válásom küszöbéig kísért, aki azóta is hatással van zenei ízlésemre és arra, ahogy néha még magam is leülök a zongorához.

Egy művészt a pódiumról hallgatóként megismerni egészen más, mint tanítványként. Az előadó-művészet egyik lényege pont az, hogy a varázslat, varázslat maradhasson - nem tartozik a hallgatóra, hogy milyen trükkök, cselek és nehézségek árán tűnik végül olyan végtelenül és magától értetődően könnyednek az a bravúros futam; vagy az a kíséret, ami nem tolakodhat az előtérbe, csak azért, mert nehéz. Jegyezzék meg mondta egyszer: "a rossz zongoristát onnan lehet megismerni, hogy folyamatosan az izmait mutogatja, és érezteti velünk, hogy elképesztően nehéz, amit játszik: a jó zongorista játékában a feszültség csak a zenében jön létre." Amíg a művész - akár a bűvész - a pódiumon láthatatlanul varázsol, a tanteremben nemhogy láttatnia kell azt, de ezerszeresére kell felnagyítania, elmagyaráznia, lelassítania. S talán ez utóbbi a legnehezebb feladat: futni, ugrálni is könnyebb, mint elmagyarázni, hogyan kell - kivált lassan megmutatni úgy, hogy egyáltalán legyen még értelme a bemutatónak.

A művész - az igazi művész - kizárólag a darabra és saját magára reflektál, harmadik személyre csak akkor, ha az a pódiumon van, és együtt zenélnek. "Javaslom, legyenek nagyon gyanakvóak, ha egy zongoristának van ideje azzal foglalkozni, hogy milyen magasra dobálja a kezeit, vagy urambocsá szemkontaktust keres a közönséggel." Egy tanár viszont folyamatosan a tanítványok reflexióit keresi, azokra reagál újra és újra - ráadásul ahány tanítvány, annyi személyiség, annyi eltérő, sokszor reménytelenül különböző megoldás. Zongorázni, pláne egy-egy konkrét problémát megoldani nem csak egyféleképpen lehet, és ami az egyik embernek segít, az a másiknál tévútra visz. A végső hangzáskép is a tanítvány önkifejezése kell, hogy legyen, tehát nemcsak a lehetséges utak, de szükségszerűen a célok sem teljesen azonosak. Több érv talán nem is kell annak bizonyítására, hogy az előadóművészetek tanítása az egyik legmegfoghatatlanabb és legösszetettebb kihívás, amire ember csak vállalkozhat.

A koncerten elhangzó szerzők és fellépők száma önmagáért beszél: egy előadó szerencsés esetben megengedheti magának, hogy egy-egy korra, netán néhány szerzőre specializálja magát, de annyit mindenképp, hogy a számára kevésbé vonzó repertoárral ne foglalkozzon. Egy művész-tanár ugyanakkor nem mondhatja azt a tanítványainak, hogy ne tanuljanak semmit, mondjuk az orosz romantikusoktól. Nincs királyi út: meg kell találni a tanítvánnyal azt a kulcsot, amely a tanár saját zárjában is nehezen forog. A most ünnepelt talán épp ebben a legnagyobb mester: sohasem szégyellte, ha valamit velünk együtt kellett megfejtenie, sőt, ilyenkor kibújt belőle az a gyermeki kíváncsiság, amit egy igazi művész soha nem veszít el - mi pedig ott és akkor ráébredhettünk, hogy ezt a szakmát tényleg egy életen át tanulja az ember.

Pándi Marianne zenetörténész - ő is zongoristának készült - mondta nekem egyszer: „Ez a világ legmagányosabb helyzete: az ember kint ül a pódiumon, egy szál zongorával, benne a zene, körülötte a sötétben száz és száz fül." Ezt a helyzetet pszichikailag kétféleképpen lehet kezelni: teljes, feltétel nélküli alázattal és odaadással vagy önimádó magamutogatással. Igaz, az utóbbival is sikert lehet aratni a közönség előtt, de Baranyaynál alapelv volt, hogy a hallgatót talán be lehet csapni - de saját magunkat biztosan nem érdemes. Aki valódi hatást akar elérni, az ne a tükörbe nézzen, hanem befelé.

Sokan vagyunk tanítványok. Ha mindenki, aki arra érdemes, csak egy-egy rövid darabot játszana, már nem koncertet, hanem egy kisebb fesztivált kellene szerkeszteni. Tényleg, tíz év múlva miért is ne? Addig pedig Isten éltesse a Tanár urat erőben, egészségben! Ön pedig kedves koncertlátogató, nagyon kérem, hallgassa úgy ezt a hangversenyt, mint egy különlegesen gazdag tanári és művészi pálya színpompás lenyomatát. Az eredetit csak mi láthattuk, a szerencsések.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Klasszikus

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Plusz

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.
Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban.