Klasszikus

Nincs olyan, hogy kortárs zene

2016.09.09. 09:24
Ajánlom
"Csak zene van, a kortárs jelzőt ki kell dobni a szótárunkból", így vezette fel Eötvös Péter zeneszerző az október 7-én induló 25. CAFe Budapestet, ami nem más mint Közép-Európa meghatározó, mára legnagyobb összművészeti fesztiválja.

A zeneszerző mint elmondta, közel negyven éve tették fel neki azt a kérdést, hogy "hogyan lehet közelebb hozni az közönséghez a kortárs zenét." Miközben az évek során rendre válaszolt a kérdésre, ma, komoly életművel a háta mögött úgy véli, hogy csak a zene létezik, és nem kell mindenféle kifejezéssel már a koncert előtt elijeszteni a hallgatóságot.  Ezt a szemléletet képviseli a nevéhez fűződő alapítvány által életre hívott MustMEETcomposers is, amelynek következő eseményén a lenyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki lesz a vendég.

Nem véletlenül, hiszen a  több mint két héten át tartó kortárs művészeti seregszemle, a CAFe Budapest egyik csúcspontja a 20-21. századi lengyel klasszikus zene élő legendájának, Jeruzsálem hét kapuja című nagyszabású kórusszimfóniája lesz, amelynek előadására a Müpában a zeneszerző vezényletével kerül sor. Penderecki nem sokkal később a Zeneakadémián dirigálja majd Bartók inspirálta Sinfoniettáját, valamint a 3. szimfónia és a Trombitaverseny című műveit. Ez utóbbit a mester a kiváló magyar trombitaművésznek, Boldoczki Gábornak komponálta, aki a magyarországi bemutatón is közreműködik.

Eötvös Péter

Eötvös Péter (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A lengyel-magyar barátság évéhez is kapcsolódó a fesztivál avantgárd zeneszerző, Henryk Górecki 4. szimfóniáját is felvonultatja, amely alkotás alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót, egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. A kettő közötti feszültségből teremti meg a valódi drámát, melyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a művészet örök felelősségét sorsunk alakításában. A mű eARTh címen Juronics Tamás koreográfiájával a Szegedi Kortárs Balett előadásában kerül színre a Nemzeti Táncszínház közreműködésével.

Bartók mint a 20. századi magyar zeneművészet ikonikus alakja is helyet kap a fesztiválon, mindjárt a nyitóesten A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint állítja színpadra a Pécsi Balett a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével. A Bartók Beyond Borders projekt keretében a zeneszerző szimfonikus zenekari darabjait adják elő különböző átiratokban az ensemble mini fiatal muzsikusai.

Káel Csaba

Káel Csaba (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A magyar mester művei szerepelnek Baráti Kristóf és Jean-Efflam Bavouzet koncertjén is, ahogy az Óbudai Kamarakórus programjában is kortárs zeneszerzők művei mellett.

Gergye Krisztián különleges rendezéssel készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Az „Egy ünnepi színjáték– ...'56–'16...” című bemutató igazi összművészeti produkció segítségével viszi közelebb a mai nézőt a hatvan évvel ezelőtti eseményekhez.  

A megsebzett trikolór

Kapcsolódó

A megsebzett trikolór

„Sallagmentesen felfejteni a múltat” - ez a célja Gergye Krisztiánnak a számos kiváló művész összefogásával megszülető, Egy ünnepi színjáték című performatív előadással, ami az '56-os forradalom mementója kíván lenni. Gergye Krisztián rendező-koreográfust kérdeztük a Fidelio-Kultúrpercekben.

Az Operaházban két különleges mű kerül színre egy estén: Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista kiemelkedő alkotása,  A bánya ,  amelyet az 1956-os magyarországi események inspiráltak, és bányaomlás következtében a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra ellen lázadó közösségről. 

Gergye Krisztián

Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A finn zenemű mellett egy új magyar opera ünnepi ősbemutatójára is sor kerül: az Opera Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter    Szerelem   című filmjének adaptálására kiírt pályázatának nyertes művére. Varga Judit fiatal zeneszerző markáns eszközökkel teremti meg saját világát, melyet erősen meghatároz a Déry-novellák és a Makk-film hatása, de amelyben már egy új generáció szemén keresztül látjuk az 50-es évek történelmét.

Az idén 80 éves Steve Reich amerikai kortárs szerző előtt tiszteleg művei előadásával a Kelemen Kvartett, az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamaraegyüttes zeneakadémiai koncertjükön. Kortárs romantikusokkal találkozhatnak az érdeklődők Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén a Müpában: Gyöngyösi Levente művét forradalmi pátosz, Orbán Györgyét irónia és nosztalgia, míg Dubrovay László zongoraversenyét transzcendens virtuozitás hatja át.

A nemzetközi zenei szcéna jeles szereplője, Tihanyi László színpadi és operai műfaji elemeket ötvöző két új egyfelvonásosának a fesztiválon lesz az ősbemutatója. A Fehér rózsa egy családi drámán keresztül, napló- és levélrészletek, szófordulatokká lecsupaszított emlékfoszlányok segítségével az emberi lélek kétféle, külső és belső hangját szemléltetik. A Vörös izzást a japán kultúra ihlette, a darab a hagyomány és a modernitás példaértékű szimbiózisát jeleníti meg. A műveket Máté Gábor rendezésében és Földi Béla koreográfiájával láthatja a közönség.

Tihanyi László

Tihanyi László (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

A klasszikus zene mellett természetesen a jazz, világzene, könnyűzene kedvelőinek is gazdag kínálatot nyújt a majd fesztivál. A koncertekről hamarosan beszámolunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.