Klasszikus

Nincs uborkaszezon

2010.07.31. 07:07
Ajánlom
Augusztus 21-én Sárospatakon, 23-án Budapesten koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A sárospataki Református Templomban adott hangversenyen Michael Haydn: Notturno és C-dúr gordonkaversenye, Pjotr Iljics Csajkovszkij: Pezzo Capriccioso - közreműködik: Váradi István gordonkán, és a C-dúr vonósszerenád című műve hangzil fel. A budapesti, a Kiscelli Múzeum udvarán rendezett koncerten pedig Mozart-estre kerül sor. Az F-dúr divertimento (K. 138), B-dúr cassatione (K. 63), Voi avete un cor fedele (K. 217), B-dúr divertimento (K. 137), Ah, lo previdi (K. 272) - Pasztircsák Polina énekes vendégszereplésével, valamint az A-dúr szimfónia (K. 201) lesz hallható.

A zenekar júliusban majdnem két hetet turnézott Németországban, majd négy napot töltöttek az ausztriai Passau s Weilburgban, ahol zajos sikert arattak Boldoczki Gábor trombitaművész szólójával. Július 20-án tértek haza.

A Liszt Ferenc Kamarazenekart 1963-ban alapították s a világ egyik legnevesebb együtteseként tartják számon. Első művészeti vezetőjük Sándor Frigyes volt, majd 1979-től Rolla János vette át a posztját. Fennállásuk óta szinte minden kontinensen szerepeltek már s olyan híres hangversenytermekben léptek fel, mint a Carnegie Hall New Yorkban, a Suntory Hall Tokyoban, a Sydney Operaház, a párizsi Théâtre de la Ville vagy az amszterdami Concertgebouw.

Három koncertet tartalmazó bérletük, melyeken Baráti Kristóf, Fenyő László és Boldoczki Gábor a szólista, már kapható az ismert jegyirodákban.

http://www.lfkz.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.