Klasszikus

Ninivétől Bolykig

2005.03.30. 00:00
Ajánlom
Nagypéntek. Krisztus kereszthalála. Amikor a Tavaszi Fesztivál programfüzetét böngészve megakadt a szemem a Niniwe és a Bolyki Brothers közös a capella estjén, bizony nem gondoltam végig, hogy ez a nap – az a nap. És ami nagyon feszélyezett: az este nem győzött meg arról maradéktalanul, hogy ők viszont igen.

„Előítéletem”, hogy saját naptárnegligálási balgaságom ellenére nyugodtan elmehetek erre a koncertre, mert az alkalomhoz illő lesz, a Bolyki Brothers ELSŐ (sic!) lemezének címéből és tematikájából fakadt. A kiadvány címe (ki nem tudja?!): The Fruit Of The Spirit. A mottója egy bibliai idézet Pál apostol leveléből: „A lélek gyümölcse pedig szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” A koncert szédült lendülete és happy feelingje kapcsán azonban nem gondolhattam másra: a Bolyki Fivérek a Nagypéntek önmegtartóztatása mögött már a Nagyszombat örömét érzik.

A hangverseny egyébként fergeteges volt! Profi minden értelemben. A színpadon négy hivatásos komolyzenész, akik éppen Jazzországba kirándulnak? Vagy pont fordítva: négy jazz muzsikus, akik mintegy mellesleg szimfonikus zenekarban ücsörögve töltik felesleges idejüket? Nem tudom, melyik a helyes megközelítés. Talán egyik sem. Egyszerűen négy tehetséges ember, akik mind a pódiumon, mind pedig a zene minden területén otthonosan mozognak.

A gregoriántól a technóig – ahogyan a Hová mész te kis nyulacska című stílusparódia ígéri. Szegény tapsifüles alakul, mint púpos teve a prés alatt, s lesz belőle country-, korál-, jódli- és rap-szakértő. A közönség pedig tombol, dülöngél, sír a nevetéstől. Az élő felvételhez képest pénteken este ráadásul két új variációval bővült Nyuszikánk zenei palettája. A dudanóta hatalmas sikert aratott! A négy testvér hangszerkészlete is említésre méltó. Nem csak brácsán, gordonkán játszanak az Erkel Kamarazenekar meg a Budapesti Fesztiválzenekar pultjai, hanem elektromos gitáron, nagybőgőn, wa-wa szordínós trombitán, sőt kongán is az énekmikrofon mögött.

A hangverseny első felében fellépő női vokálkvartett, a Niniwe nem hangszerutánzó képességével tűnt föl. Énekeik gazdagításához egy másik eszközt használtak: a keverőpultot. A lüktetést, a szájjal képzett ritmuselemeket és a basszust – már amennyire beszélhetünk ilyesmiről egy négy nőből álló együttesnél – sávonként rögzítették élőben, és erre az alapmatériára építették a többi szólamot, az improvizatív és a komponált elemeket.

A „gépkezelő” Winnie Brückner volt, aki az együttes vezetője és zeneszerző, átdolgozó is egyben. Mindemellett pedig elképesztően érzékeny pianót tud előcsalni a torkából, ahogy ez Tegnap című művéből kiderült. Tehetséges, céltudatos, kemény nő, rövid hajjal és hatalmas karika-fülbevalókkal. Az együttes másik magasabb hangú tagjának hangszíne olyan volt, mint a szélfútta selyem: könnyű, levegős és finom. A legmélyebb szólam általában erőteljes, de mégis mozgékony, alkalmazkodni képes hangszínen szólalt meg. Egyedül a mélyebbik középszólam ütött el néha a többitől, nem is annyira hangképzési, mint intonációs szempontból.

Éppen Grieg Tündértáncának átirata szólt, amikor hirtelen furcsa zajra lettem figyelmes. Valami mély dübörgésre, ami betöltötte az egész termet, és megremegtette a hallgatóság gyomrát. Azt hittem, a műsorszám sajátja, de amikor Kodály Esti dala (magyarul!) közben is szakadatlanul folytatódott, kezdtek kétségeim lenni. Utóbb kiderült, az alattunk lévő kamarateremből szűrődtek fel a Bukás hangjai. Hát, az biztos, hogy ez a mozi számára sem egy diadalmenet…

Az est utolsó pár dalát közösen adta elő a nyolc énekes. Ezeket az énekeket éreztem a legkiegyenlítettebbnek: a nők pedánssága ideális egyveleget alkotott a férfiak lazaságával. A búcsúzóul előadott Bach-korál pedig csillapította lelki ingám kilengéseinek amplitúdóját is.

(2005. március 25. 20:00 Uránia Filmszínház – A Niniwe és a Bolyki Brothers a capella estje; műsoron saját szerzemények és feldolgozások)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.