Klasszikus

Női dominancia a Kodály Központban

2013.02.27. 18:35
Ajánlom
A zenekar leül, készülődik. Belibben egy körülbelül 160 cm magas, rövid szőke hajú hölgy, olyan egyenes testtartással, amelyet bármelyik jógaoktató megirigyelne. Ruhája a férfi karmesterek öltözékének nőiesített változata: fekete nadrág és frakk. Amikor fellép az emelvényre, a közönségnek hátat fordít, s már csak kis topánkája árulja el, hogy a dirigens személyét illetően nem egy megszokott este elé nézünk.

Elnézést, ha túlságosan is a külsőségekre helyezném a hangsúlyt a koncerttel kapcsolatban, de egyrészt még sohasem volt részem olyan hangversenyben, melyet nem férfi vezényel, másrészt a koncertet megelőzően született, „beharangozó" írások is nagy figyelmet szenteltek a karmester szokatlan nemének. A hölgyet Eva Ollikainennek hívják, finn származású, ám szoros kapcsolatokat ápol olyan zenekarokkal, mint a Pannon Filharmonikusok vagy a Svéd Rádiózenekar. Irányításával a műsor első számaként Sibelius-művet hallhatott a közönség. A Kalevala egyik története elevenedett meg, amelyben Vejnemöjnen mindent megtesz, hogy Pohjola szépséges lányának kegyeit elnyerje ám végül is elbukik, mert nem sikerül eleget tennie a próbatételeknek. Ezt a zenét szinte nemcsak hallani, hanem látni is lehet, mert Sibelius - ahogy az a romantikusoknál lenni szokott - nagy szerepet szentelt a legenda zenében történő ábrázolásának. Ollikainen remekül érvényesítette is a muzsika képszerűségét: amikor pianókra volt szükség, hihetetlen finomsággal vezényelt (jó példa erre a darabban a két fuvola válaszolgatása), amikor fortékra, akkor meg úgy robbant a zenekari hangzás, mint maga a zene. Az energia csak úgy sugárzott a színpadról a közönség felé.

A következő Sibelius-kompozíció, a Hat humoreszk szólistájaként Petteri Iivonen lépett a pódiumra. Ahogy egymás mellett állt a kis törékeny Ollikainen, aki úgy vezényelte a zenekart, mintha egy egész hadsereget irányított volna, és a jól megtermett Iivonen, aki múzeumi darabnak számító hangszerén csodálatos hangokat produkált, és hihetetlen finom mozdulatokat tett, nos ez a  látvány egy kicsit szürreálisnak hatott. Iivonen-re nem lehetett nem figyelni, mert az egész darabot ő vitte, a zenekar pedig alázatosan a háttérbe húzódott. A Saint-Saëns-mű lelke szintén Iivonen volt, s a Bevezetés és rondo caprricioso madárhangokat idéző, virtuóz részleteiben még inkább megmutatkozott tehetsége.

A műsor tervében, talán nem tudatosan, de egyre inkább a dallamosság kapott hangsúlyt. Márcsak azért is, mert a legismertebb művet hagyták a program végére, Rimszkij-Korszakov Seherezádéját. A koncert címét is az Ezeregyéjszaka meséi ihlette, még ha az este első felének hangulata, Sibelius északi zenéje, és Saint-Saëns spanyol ritmusú melódiái távol estek is az arab világtól. A címválasztás kulcsa talán a már említett képi ábrázolás zenébe való átültetésében rejlett, amely a koncerten szereplő összes mű közös jellemzője volt. Nem is beszélve arról, hogy az Ezeregyéjszaka és a hangverseny mesélője, karmestere is nő volt, az ő hatása alá került mind a zenekar, mind a közönség. Már csak egy női zeneszerző hiányzott volna!

A Seherezádé szólóhegedű szólamát Deák Márta játszotta, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere. Játéka Ollikainen szándékaival kellemes összhangot alkotott, remekül kidomborítva Rimszkij-Korszakov művének erényeit. Remélem, a jövőben többször láthatunk-hallhatunk női dirigenst a magyar koncerttermekben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.