Klasszikus

Női dominancia a Kodály Központban

2013.02.27. 18:35
Ajánlom
A zenekar leül, készülődik. Belibben egy körülbelül 160 cm magas, rövid szőke hajú hölgy, olyan egyenes testtartással, amelyet bármelyik jógaoktató megirigyelne. Ruhája a férfi karmesterek öltözékének nőiesített változata: fekete nadrág és frakk. Amikor fellép az emelvényre, a közönségnek hátat fordít, s már csak kis topánkája árulja el, hogy a dirigens személyét illetően nem egy megszokott este elé nézünk.

Elnézést, ha túlságosan is a külsőségekre helyezném a hangsúlyt a koncerttel kapcsolatban, de egyrészt még sohasem volt részem olyan hangversenyben, melyet nem férfi vezényel, másrészt a koncertet megelőzően született, „beharangozó" írások is nagy figyelmet szenteltek a karmester szokatlan nemének. A hölgyet Eva Ollikainennek hívják, finn származású, ám szoros kapcsolatokat ápol olyan zenekarokkal, mint a Pannon Filharmonikusok vagy a Svéd Rádiózenekar. Irányításával a műsor első számaként Sibelius-művet hallhatott a közönség. A Kalevala egyik története elevenedett meg, amelyben Vejnemöjnen mindent megtesz, hogy Pohjola szépséges lányának kegyeit elnyerje ám végül is elbukik, mert nem sikerül eleget tennie a próbatételeknek. Ezt a zenét szinte nemcsak hallani, hanem látni is lehet, mert Sibelius - ahogy az a romantikusoknál lenni szokott - nagy szerepet szentelt a legenda zenében történő ábrázolásának. Ollikainen remekül érvényesítette is a muzsika képszerűségét: amikor pianókra volt szükség, hihetetlen finomsággal vezényelt (jó példa erre a darabban a két fuvola válaszolgatása), amikor fortékra, akkor meg úgy robbant a zenekari hangzás, mint maga a zene. Az energia csak úgy sugárzott a színpadról a közönség felé.

A következő Sibelius-kompozíció, a Hat humoreszk szólistájaként Petteri Iivonen lépett a pódiumra. Ahogy egymás mellett állt a kis törékeny Ollikainen, aki úgy vezényelte a zenekart, mintha egy egész hadsereget irányított volna, és a jól megtermett Iivonen, aki múzeumi darabnak számító hangszerén csodálatos hangokat produkált, és hihetetlen finom mozdulatokat tett, nos ez a  látvány egy kicsit szürreálisnak hatott. Iivonen-re nem lehetett nem figyelni, mert az egész darabot ő vitte, a zenekar pedig alázatosan a háttérbe húzódott. A Saint-Saëns-mű lelke szintén Iivonen volt, s a Bevezetés és rondo caprricioso madárhangokat idéző, virtuóz részleteiben még inkább megmutatkozott tehetsége.

A műsor tervében, talán nem tudatosan, de egyre inkább a dallamosság kapott hangsúlyt. Márcsak azért is, mert a legismertebb művet hagyták a program végére, Rimszkij-Korszakov Seherezádéját. A koncert címét is az Ezeregyéjszaka meséi ihlette, még ha az este első felének hangulata, Sibelius északi zenéje, és Saint-Saëns spanyol ritmusú melódiái távol estek is az arab világtól. A címválasztás kulcsa talán a már említett képi ábrázolás zenébe való átültetésében rejlett, amely a koncerten szereplő összes mű közös jellemzője volt. Nem is beszélve arról, hogy az Ezeregyéjszaka és a hangverseny mesélője, karmestere is nő volt, az ő hatása alá került mind a zenekar, mind a közönség. Már csak egy női zeneszerző hiányzott volna!

A Seherezádé szólóhegedű szólamát Deák Márta játszotta, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere. Játéka Ollikainen szándékaival kellemes összhangot alkotott, remekül kidomborítva Rimszkij-Korszakov művének erényeit. Remélem, a jövőben többször láthatunk-hallhatunk női dirigenst a magyar koncerttermekben.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.