Klasszikus

Nord/LB-díj Martha Argerichnek

2009.12.16. 00:02
Ajánlom
Martha Argerich zongoraművésznő kapja idén a NORD/LB-díjat . Az elismerést a Braunschweig Classix Fesztivál keretében tartandó koncerten veheti át január 17-én.

A branuschweigi zenei fesztivál 1988-as alapítása óta a NORD/LB bankkal karöltve adományozza a díjat olyan nemzetközileg elismert szólistáknak, akik szokatlan, konvenciókat felrúgó és egyszersmind kiemelkedő művészi teljesítményükkel illetőleg életművükkel kiemelkednek. Az individualizmus és a művészi határátlépések, valamint a művészegyéniségek sokoldalúsága játsszák a legfontosabb szerepet a jelöltek kiválasztása során. A díjhoz a fürstenbergi porcelánmanufaktúra nagyértékű, kézzel festett modern Commedia dell'Arte-figurája jár. A korábbi díjazottak között olyan kiválóságokat találhatunk, mint Gidon Kremer vagy Alfred Brendel.

Az argentin származású zongoraművésznő 1941. június 5-én született. A család 1955-ben Európába költözött, Martha Argerich ezt követően Svájcban folytatta zenei tanulmányait Friedrich Guldánál. 1957-ben néhány héten belül két fontos versenyt is megnyert Genfben és Bolzanoban, és ezzel elindult zongoraművészi karrierje. Az 1965-ös varsói Nemzetközi Chopin Versenyen egy csapásra meghódította a zenei világot. Félelmetesen magas színvonalú technikáját Vladimir Horowitzéhoz hasonlították. Bár sokat kritizálják szélsőséges dinamikáiért és tempóiért, játékát szenvedélyes, egyéni hangvétel jellemzi. Különösen 20. századi szerzők, mint például Messiaen vagy Prokofjev műveinek előadásában remekel, ezekből kiváló lemezfelvételeket is készített. 1969-től 1973-ig Charles Dutoit karmester felesége volt, akivel azóta is rendszeresen dolgozik és koncertezik. Kétszer részesült Grammy-díjban: 2005-ben a „legjobb kamarazenei előadásért", 2000-ben a „legjobb hangszeres szólista előadásért zenekari kísérettel" kategóriában jutalmazták.

Jellegzetes példa Martha Argerich egyéni előadásmódjára - Chopin: Op. 53 Nr. 6. Asz-dúr "heroikus" Polonéz

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.