Klasszikus

Nord/LB-díj Martha Argerichnek

2009.12.16. 00:02
Ajánlom
Martha Argerich zongoraművésznő kapja idén a NORD/LB-díjat . Az elismerést a Braunschweig Classix Fesztivál keretében tartandó koncerten veheti át január 17-én.

A branuschweigi zenei fesztivál 1988-as alapítása óta a NORD/LB bankkal karöltve adományozza a díjat olyan nemzetközileg elismert szólistáknak, akik szokatlan, konvenciókat felrúgó és egyszersmind kiemelkedő művészi teljesítményükkel illetőleg életművükkel kiemelkednek. Az individualizmus és a művészi határátlépések, valamint a művészegyéniségek sokoldalúsága játsszák a legfontosabb szerepet a jelöltek kiválasztása során. A díjhoz a fürstenbergi porcelánmanufaktúra nagyértékű, kézzel festett modern Commedia dell'Arte-figurája jár. A korábbi díjazottak között olyan kiválóságokat találhatunk, mint Gidon Kremer vagy Alfred Brendel.

Az argentin származású zongoraművésznő 1941. június 5-én született. A család 1955-ben Európába költözött, Martha Argerich ezt követően Svájcban folytatta zenei tanulmányait Friedrich Guldánál. 1957-ben néhány héten belül két fontos versenyt is megnyert Genfben és Bolzanoban, és ezzel elindult zongoraművészi karrierje. Az 1965-ös varsói Nemzetközi Chopin Versenyen egy csapásra meghódította a zenei világot. Félelmetesen magas színvonalú technikáját Vladimir Horowitzéhoz hasonlították. Bár sokat kritizálják szélsőséges dinamikáiért és tempóiért, játékát szenvedélyes, egyéni hangvétel jellemzi. Különösen 20. századi szerzők, mint például Messiaen vagy Prokofjev műveinek előadásában remekel, ezekből kiváló lemezfelvételeket is készített. 1969-től 1973-ig Charles Dutoit karmester felesége volt, akivel azóta is rendszeresen dolgozik és koncertezik. Kétszer részesült Grammy-díjban: 2005-ben a „legjobb kamarazenei előadásért", 2000-ben a „legjobb hangszeres szólista előadásért zenekari kísérettel" kategóriában jutalmazták.

Jellegzetes példa Martha Argerich egyéni előadásmódjára - Chopin: Op. 53 Nr. 6. Asz-dúr "heroikus" Polonéz

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.