Klasszikus

November a Zeneakadémián

2006.11.10. 00:00
Ajánlom
Számos koncerttel, koncert-sorozattal várja az érdeklődőket a patinás intézmény. A novemberi programokból válogattunk.

Nagy sikerrel adták elő Händel Saul oratóriumát a Zeneakadémia hallgatói
30 év után, 2006. november 8-án került sor Handel Saul oratóriumának előadására a Zeneakadémia Nagytermében. A zeneszerző monumentális darabját a Zeneakadémia legtehetségesebb magánének szakos hallgatói adták elő az intézmény Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével. A szólistákat az ének tanszék vezetője, Marton Éva választotta ki, az előadás sikere azt bizonyította, hogy az énekesek kiválóan teljesítették a nagy kihívást jelentő feladatot.

A főszerepeket alakító Orendt Gyula (Saul), Polyák Valéria (Merab), Balogh Tímea (Michal), Potyók Dániel (Jonathan), s az egyházzenei tanszék hallgatója, Hegyi Barnabás (Dávid) előadása is óriási sikert aratott, Helmuth Rilling világhírű karmester vezényletével, akit tiszteletbeli tanárrá választott az Egyetem szenátusa. Ezen oklevelet Dr. Batta András rektor nyújtotta át a mesternek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarát Pál Tamás készítette fel, míg az énekkar ragyogó teljesítménye Erdei Péter betanító munkáját dicsérte.

Mozart-emlékhangverseny
2006. november 11-én Mozart-emlékhangverseny lesz hallható este hétkor a Szent István Bazilikában. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium ezzel az ingyenesen látogatható koncerttel emlékezik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozataira, és az intézmény elhunyt tanáraira, munkatársaira. Az emlékhangversenyen a g-moll szimfónia (KV 183), a Requiem, valamint az Ave verum corpus csendül fel a Bartók Konzervatórium Szimfonikus Zenekara és Énekkara előadásában. Az est szólistái: Celeng Mária, Balga Gabriella, Honinger László és Asztalos Bence, vezényel Szabó Tibor.

Sambosi Jazz a zeneakadémián
A Sambosi Jazz koncertek sorában a második előadáson, 2006. november 12-én a Szabó Dániel Trió játszik este fél nyolckor. A Kisteremben megrendezésre kerülő koncerten a tehetséges jazz zongorista mellett Szandai Mátyás (bőgő) és Mohay András (dob) lépnek fel.

Gólyabál a Zeneakadémián
A Zeneakadémia november 17-én este tíz órai kezdettel a Nagyteremben Gólyabált szervez az Egyetem első évfolyamos hallgatóinak köszöntésére. A sokszínű programra az intézmény szeretettel vár mindenkit, aki kíváncsi a Zeneakadémia fiatalos, formabontó oldalára. Fellép DJ Büntetés, a Four Bones harsona quartet és a Funk Factory. A Gólyabál szervezői tombolával és további izgalmas meglepetés programmal is készülnek. Jegyek a belépéskor vásárolhatók.

Földes Andor zongoraverseny
Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg művész nevét őrző zongoraversenyt. A színvonalas verseny első fordulójára november 15-én, a második fordulóra pedig november 16-án kerül sor. A nyertesek november 24-én, a Zeneakadémia Kistermében megrendezésre kerülő Gálakoncerten lépnek fel.

Földes Andor Dohnányi Ernő igazgatása alatt végezte el a budapesti Zeneakadémiát. Mindig szeretettel és hálával gondolt vissza alma materére. Világjáró művész lett, Európán kívül fellépett az USA több városában, Los Angelesben, New Yorkban, ezen kívül koncertezett Japánban, Argentínában, Brazíliában, Ausztráliában, Új-Zélandon, sőt még Indiában, Dél-Afrikában is. Ő volt az első, aki sorozatban játszotta Bartók mindhárom zongoraversenyét a tengerentúlon is. Sallangtalan, nemes művészetét számos rangos díjjal tüntették ki. Utolsó koncertjét Cambridge-ben, Angliában adta egy héttel halála előtt. 78 éves korában 1992. február 9-én hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.