Klasszikus

Nyár a Lánchídon

2009.06.27. 17:20
Ajánlom
Június 27-én, szombaton kezdődik a Nyár a Lánchídon eseménysorozat a fővárosban; a program idén rövidebb lesz, négy hétvégén várják a szórakozni vágyókat Budapest legrégebbi hídján. Vasárnap a Lánchíd eseményeivel egy időben, a Ligetben a Budapesti Búcsú egésznapos szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Nyár a Lánchídon rendezvénysorozat első két hétvégéjén (június 27-28., július 4-5.) délután 4 és este 10 óra között a budapesti színházak előadásaiból láthatnak ízelítőt a résztvevők. A színészzenekarok koncertjei mellett lesznek gyerekelőadások, improvizációs színház, valamint operett- és musical gála.

A két hétvégén a Thália Színház, a Kolibri Színház, a Budapesti Operettszínház és a Radnóti Színház is bemutatkozik. A világot jelentő deszkákon: a Brass Cirkusz, a HOPPart és a Momentán Társulat, Ferenczi György és a Rackajam, a Vodku zenekar és a Radnóti Színház színészei, az EtnoRom, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán. Megismerhetik Papadimitriu Athina új latin albumát, Farkas Gábor Gábriel és Siménfalvy Ágota zenés showját, illetve részletek hangzanak el a Szép Nyári Nap című Neoton-musicalből (fellép Náray Erika, Peller Anna, Vágó Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid és Szerényi László).

Az idei Budapesti Búcsú komolyzenei koncertjén, június 28-án, vasárnap este a világszerte elismert Budapesti Fesztiválzenekar cseh romantikusokat játszik: Smetana Az eladott menyasszony című operájának nyitánya, Dvořák „Amerikai" szvitje és a Három morva duett, valamint Smetana szimfonikus költeménye, a Moldva.

Vasárnap este 18.30 és 19.30 között szól a klasszikus muzsika, majd 21 órakor a jazz-zenészeké a pódium a téren. Bacsó Kristóf, Hárs Viktor, Fekete-Kovács Kornél és Oláh Szabolcs egy-egy új művel készül az alkalomra; a friss alkotásokat a Modern Art Orchestra négy szólista (Borbély Mihály, Lantos Zoltán, Szakcsi Lakatos Béla és Fekete-Kovács Kornél) közreműködésével szólaltatja meg, így kapta a koncert a 4x4 JAZZ-TÉR címet.

Június 28-án, vasárnap a Terasz09-re is szervezett a Budapesti Fesztiválközpont programot: a Városligeti Műjégpálya helyén musicalmeséket adnak elő vasárnap délben a Budapesti Operettszínház tagjai, Janza Kata, Kékkovács Mara, Polyák Lilla és Vágó Bernadett.

A négy hétvége során a Láncíd hídfőinél július 11-én a legnépszerűbb könnyűzenei irányzatok képviselői, valamint az idei Budapest Fringe Fesztivál díjazottjai igazi szombat esti buli hangulatot varázsolnak a Lánchídra. 16 és 22 óra között többek között fellép a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Pribojszki Mátyás Band, a Suburban Neon, a Kingston Cruisers.

Másnap, július 12-én a világzene jegyében balkán, cigány, orientális, latin dallamok és a jazz találkozik a magyar népzenével. A világzene legjelesebb hazai és külföldi művészei, zenekarai mutatkoznak be: a Kerekes Band, a Fabula Rasa, Ferenczi György és a Rackajam, az Eugénia zenekar...

A következő, egyben utolsó hétvége szombatján, július 18-án a hazai népzenei élet, valamint a táncházmozgalom emblematikus muzsikusainak találkozója lesz a Lánchídon. Vendégeink lesznek többek között a Méta Zenekar, a CimbaliBand, az Etnofon Zenei Társulás, a Söndörgő Együttes.

Vasárnap, július 19-én, a Nyár a Lánchídon fesztivál a jazzélet virtuózaival búcsúzik a Lánchíd közönségétől. A műfaj legnevesebb előadói mellett fiatal tehetségek is bemutatkoznak 16 és 22 óra között: Jazz Voices, Hot Jazz Band, Balázs Elemér Group, Dés András Trió, Balázs József Quintet...

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.
Klasszikus ajánló

Hamarosan kezdődnek a Quartetto Plus vonósnégyes-napok a kismartoni Esterházy-kastélyban

Március utolsó hétvégéjén indulnak a kismartoni Quartetto Plus vonósnégyes-napok. A három napban többek között Ravel, Haydn és Beethoven zeneművei csendülnek fel.
Klasszikus ajánló

Miért jelentett forradalmat Bach (és a többiek) újrafelfedezése a zenében?

A Bartók Tavasz régizenei koncertjeire készülve gyorstalpalót adunk azzal kapcsolatban, miért különleges a reneszánsz és a barokk zenéje, és hogyan fedeztük fel őket újra.
Klasszikus ajánló

Bemutatkoznak az Európai Kamarazenei Akadémia tehetségei

A program keretében kiváló fiatal muzsikusok koncertjeit hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémián, illetve zenés tárlatvezetéseken is részt vehetnek a Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban.