Klasszikus

Nyár a Lánchídon

2007.06.13. 00:00
Ajánlom
A nyár legforróbb hétvégéin Budapest egyik jelképének számító Lánchídon az autóforgalom átadja helyét a gyalogosoknak, babakocsiknak, görkorcsolyázóknak, bámészkodóknak. A június végétől augusztus közepéig tartó eseménysorban megtalálható a színház, a zene, de a kézművesek és az utcazenészek is teret kapnak.

Az idei Hídünnep (június 23.) a "Budapest tegnap és ma" alcímet viseli, ahol a szervezők megidézik Pest-Buda múlt századi látképét, vendégül látják Duna-menti szomszédaink táncegyütteseit és bemutatják az idei Budapest Fringe Fesztivál díjazottjait. A nap zárásaként este fellép a Brooklyn Funk Essential.

A Budapesti Búcsú (június 30.-július 1.) programja idén a színházművészet köré szerveződik. A színházi évad zárása alkalmából Budapest színházai, társulatai mutatkoznak be hosszabb-rövidebb műsoraikkal, ízelítőt adva jelenleg futó, vagy a következő évadban bemutatandó műsoraikból. A Budapesti Búcsú hagyományos záró programja július 1-jén a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje lesz Fischer Iván vezényletével. Idei programjukat a legnépszerűbb keringő-dallamokból állították össze.

A július 7-8-i hétvégén a Hagyományaink kerülnek középpontba. A két nap során a hazai népzenei és táncos élet, valamint a világzenei irányzatok kiemelkedő fellépőit gyűjtik egy csokorba, olyan "hungarikumokat", amelyek a turisták és a magyar látogatók körében is egyaránt érdeklődésre számíthatnak.

Július 14. és 15. között Kortársaink címmel előadóművészeket látnak vendégül, akik a különböző zenei stílusokat értékelik majd a magyar népzenétől kezdve az ír, kelta, francia, kolumbiai hagyományos dallamokon át, a klasszikus, jazz és az operett világáig.

A világzene július 21. és 22. között foglalja el a hidat a Világok zenéje című rendezvénysorozattal. A népzenei vagy egyéb tradicionális zenei alapokra épített jazzes, könnyűzenei elemekkel hangszerelt, vagy átdolgozott dallamokat játszó zenekarok és énekesek adnak egy-egy koncertet ebben a két napban. Helyet kapnak a Magyarországon élő nemzetiségek, különböző kultúrák és más népek (spanyol, török stb.) népszerű fellépőinek műsorai.

Július utolsó hétvégéjén az afro-amerikai zenei hagyományokra épülő, a világban rendkívüli népszerűségnek örvendő stílus hazai képviselőit hallhatják a Lánchídon, bemutatva a műfaj különböző irányzatait, Jazz Night & Day címmel.

A komolyzenei hétvégére augusztus 4. és 5. között kerül sor Komolyan és Könnyedén címmel, ahol a legtehetségesebb fiatal zenészeink mutatkoznak be, akik közül a legtöbben a Zeneakadémia már végzett vagy jelenlegi hallgatói.

Augusztus 11. és 12. között a 20. század legnépszerűbb tánczenei irányzatinak bemutatkozásával zárul – Tánczene címmel - az egész nyáron végigfutó rendezvénysorozat, ahol az utcai mutatványosok, utcazenészek minden hétvégén más-más meglepetéssel szolgálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt: lesznek akrobaták és tűzzsonglőrök, buborékfúvók és sárkányeregetők, hangszerek bemutatója és portrérajzoló, körtemuzsikás és tangóharmonikás.

Demszky Gábor, a június 12-én tartott sajtótájékoztatón így fogalmazott: " Európa talán legszebb hídja igazán méltó arra, hogy a város legfontosabb nyári eseményeinek adjon helyszínt, hiszen annak idején éppen a Dunát átszelő első állandó híd felépülése volt a városegyesítés egyik legfontosabb gyakorlati feltétele. Nem véletlen, hogy 158 évvel ezelőtt, 1849. június 24-én született meg az a rendelet, amellyel Buda és Pest visszafoglalása után a felelős magyar kormány bejelentette a két város egyesítésének szándékát. A rendelet szövege azzal kezdődött, hogy megállapította, a Lánchíd felépítése teszi lehetővé a két város egyesítését.

A Nyár a Lánchídon fesztivál tehát egyfajta főhajtás Budapest történelmi öröksége: az első állandó híd megnyitása, a főváros egyesülése és a szabadság újbóli kivívása előtt. Ám a Főváros úgy gondolja, akkor leszünk igazán hűek a város hagyományaihoz, ha protokolláris ünneplés helyett a felszabadult hangulatra, a színvonalas kulturális és szórakoztató műsorokra, azaz egy vidám, nyárköszöntő mulatságra tesszük a fő hangsúlyt. Olyan felhőtlen szabadságünnepet akartunk megrendezni, ahol hétről hétre az egész család, a gyerekek és a felnőttek, budapestiek és vidékiek, ma magyarok és külföldiek egyaránt megtalálják az őket érdeklő programokat."

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.