Klasszikus

Nyár a MÜPÁ-ban

2006.07.31. 00:00
Ajánlom
Nyáron ahhoz szoktunk hozzá, hogy a kultúra kőszínházakból, koncerttermekből kiköltözik a szabad ég alá, ezzel egyidejűleg a műfajok is könnyedebbé válnak, és mi sem vesszük fel az öltönyt, ha elmegyünk egy-egy ilyen eseményre.

Nem véletlen ez: nyárestéken inkább kortyolgatunk finom rosé borokat, mint valamilyen testes vöröset, kultúrafogyasztásunkat is ez a hangulat jellemzi inkább. Lehet-e, érdemes-e a két szezon között a komolyabb műfajokkal foglalkozni egy koncertszervezőnek? Több hagyományos nyári kulturális fesztivál, programsorozat azt igazolja vissza, hogy igen, egy-egy szokatlan helyszínen, akár szabad ég alatt felhangzó koncert egészen más dimenzióit képes megjeleníteni a műveknek, különleges élményt ad.

De mit tegyen nyáron egy olyan intézmény, mint a Művészetek Palotája, amely arra hivatott, hogy saját falai között hozzon létre előadásokat? A MÜPA nem zár be, a Ludwig Múzeum egész nyáron látogatható, ezért a Palota a hangverseny- és színházterem szükségszerű karbantartási időszaka alatt is nyitva áll a látogatók előtt. A szezont is igyekszünk kihúzni mind a két oldalról: július végéig is rendszeres programokkal várjuk a koncertlátogatókat, augusztus 20. után pedig ugyanazzal az intenzitással működünk, mint az év többi részében. Ennek megfelelően augusztusi programunk felér egy kisebb késő-nyári fesztivállal: nálunk vendégeskedik Sir John Eliot Gardiner az English Baroque Soloist élén, rögtön utána a Cseh Filharmonikusok Zdenek Macal vezényletével adnak stílszerűen Dvorák-programot, mindjárt ezután három nappal pedig a jazzé a színpad New Orleans-i stílusban.

Mindeközben a MÜPA, ha csak nevében is, de kiköltözik a Szigetre. Európa egyik legnagyobb fesztiválja jazz-színpadának ebben az évben a Művészetek Palotája a névadója, és programot is közösen hoztuk létre a Sziget szervezőivel, de közreműködünk a komolyzenei sátor előadásainak megvalósításában is. Sokan kérdezhetik: mi keresnivalónk van ott? Alapvetően azt a közönséget szeretnénk elérni, amelyik a Sziget rendkívül széles programválasztékában a komolyabb műfajok helyszíneit felkeresi. A fiatalok körében tapasztalunk olyan vélekedést, hogy a MÜPA nagyon elit helyszín, oda csak szépen felöltözve lehet elmenni. Ezt az ellenérzést szeretnénk oldani abban a reményben, hogy aki a MÜPA Jazz Színpad vagy a klasszikus zenei sátor műsorát meghallgatta, kedvet kap ahhoz, hogy a Művészetek Palotájába is eljöjjön egy-egy koncertre, és később talán rendszeres koncertlátogató válik belőle. Sok esetben tapasztalom, hogy azok, akik hangversenytermünk különleges akusztikájában meghallgattak egy koncertet, kedvet kapnak ahhoz, hogy további együtteseket, műveket is meghallgassanak, mert egészen más élményt kapnak, mint a számukra megszokott programhelyszíneken.

A MÜPA hosszú távú sikereinek záloga a fiatal közönség. Ezért fektetünk kiemelt hangsúlyt a korosztály megszólítására akár a minden koncertre igénybe vehető kétszáz forintos diákjeggyel, akár a zeneakadémisták által előadott ingyenes koncertekkel előcsarnokunkban és akár azzal is, hogy jelen vagyunk a Szigeten.

Csonka András
vezérigazgató-helyettes, Művészetek Palotája

(A Fidelio Magazin 2006. augusztus-szeptemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.