Klasszikus

Nyár végi fesztiválok, koncertek

2003.08.07. 00:00
Ajánlom
Számos rendezvény, kulturális program várja augusztusban azokat, akik a kánikula ellenére sem menekülnek el a városból.

A Budapest Plázs holnap nyílik; az újpesti alsó rakpartot két hétre „tengerparttá” alakítják át: a homokkal borított területre pálmafákat „ültetnek”. A plázson mindennap reggel kilenctől ingyenes programokkal várják a látogatókat. Délelőttönként thai-chi, torna, valamint sportversenyek és sportolási lehetőségek (strandröplabda, falmászás, petanque) közül lehet választani, a Dunában azonban nem lehet fürdeni. Kora délutántól szellemi vetélkedők, gasztronómiai programok lesznek, az esték pedig a zene jegyében telnek. Fellép például az Amorf Ördögök, a Heaven Street Seven, a Korai Öröm, Szulák Andrea.

Az Erzsébetvárosi és Józsefvárosi Sokadalom elnevezésű, kétnapos eseményt ezen a hét végén rendezik a VIII. kerületi Orczy-kertben. A Millenniumi, a Szent István-napi vagy a tavalyi Józsefvárosi Sokadalomhoz híven a rendezőket az idén is az vezérelte, hogy a programokban a család idősebb és fiatalabb tagjai egyaránt szórakozási lehetőségeket találjanak. Az augusztus 8–9-i Orczy-kerti mulatság mindkét nap délután öt órától kezdődik. A felnőttek népművészeti vásárban múlathatják az időt, a kisebbek különféle kézműves-foglalkozásokkal ismerkedhetnek. A Miénk a színpad! nevű program szintén a gyerekeknek nyújt játék-, ének- és tánctanulási lehetőséget. Mindkét nap népzenei koncerttel folytatódik a vigasság, majd szombaton a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, vasárnap a pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes bemutatóját láthatja a közönség este hét órától. A fellépések után táncház várja az érdeklődőket. A rendezvény látogatása mindkét nap ingyenes.

A Nyár a Lánchídon című esemény még két hét végén át tart. Szombatonként és vasárnaponként lezárják a Lánchidat az autós forgalom elől, és átadják a terepet a gyalogosoknak. Már délelőtt fél tizenegykor nyit a Hídfő Terasz és Teázó a pesti és a Terasz a budai oldalon (a színpad a pestinél van). Szombaton kora délutánonként játszik a Concerto Brass Quintet. A hét végeken lesz klasszikus muzsikából térzene, örökzöld melódiákat zongorázik Darvas Ferenc, és dzsesszestére invitálják a látogatókat este fél kilenckor. Vasárnap újra lesz délutáni zongoramuzsika a Hídfő Teraszon.

A X. Nemzetközi Folklórfesztivált és Népművészeti Vásárt augusztus 12–21. között rendezik meg három Budapest közeli településen: Százhalombattán, Ráckevén és Tökölön. Az eseményen tizenkilenc ország néptáncaival, néphagyományaival ismerkedhetnek a látogatók, köztük olyan kevéssé ismert nemzetekkel, mint Ausztrália, Mexikó, Udmurtia, Vietnam vagy a Fülöp-szigetek. Továbbá meg lehet tanulni cseh, észt, bolgár, indonéz, koreai, lengyel, német, skót, szerbiai, szicíliai, szlovák, szlovén, török táncokat – akár éjszaka is, amikor a táncházak mellett tábortűz, nyári karnevál is várja a látogatókat. Az egyes országok játékhagyományaiból szintén tartanak bemutatókat, lesz óvó nénik bábszínháza, sátortárlat, komolyzenei koncert, musicalest. Mindezek mellett népművészeti kirakodóvásár, játszóházak, utcaszínházi előadások, vásári komédiák, látványosságok színesítik a programokat. Az eseménysorozat nyitó- és záróceremóniáján az összes meghívott együttes egyszerre lép fel két és fél órás maratoni bemutató keretében.

A Duna-parti Vigasságokat augusztus 17. és 20. között rendezik meg, immár hetedszer a pesti alsó rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszán két színpadon. Itt lesz a VII. Nemzetiségi Folklórfesztivál: a nemzetiségi együttesek fellépését esténként táncházak követik. Emellett dzsesszegyüttesek, dixielandzenekarok, népszerű hazai együttesek koncertjei gazdagítják a programot. Fellép például a Pege Aladár Jazz Quartett, Török Ádám és a Mini, a Not for Sale, a TNT, a United, az R-Port. A két színpad között kézműves- és kirakodóvásár, gyerekeknek szóló kreatív játszóházak várják a látogatókat, illetve tizennégy standnál hazai, francia, görög, német, olasz, osztrák, spanyol és szerb ételkülönlegességeket lehet megkóstolni a borok, sörök, üdítők és koktélok mellett. 18-án a hagyományos lézerprogramot a Duna közepén egy száz négyzetméteres vízfüggönyön mutatják be. A programokat az egyik kereskedelmi rádió legnépszerűbb hazai együtteseinek élő koncertje zárja 20-án délután: a bandák egészen az esti tűzijátékig zenélnek.

Örömkoncert a címe Európa legnagyobb kórushangversenyének, melyet augusztus 19-én este rendeznek a Hősök terén. A koncerten a legjobbak közül válogatott hazai gyerek- és felnőttkórusok, valamint hivatásos együttesek szerepelnek. A műsorban először a Himnusz hangzik el, majd például Beethoven István királyának nyitánya, Kodály Zoltán Budavári Te Deuma, Berlioz Te Deuma. A műsor a Rákóczi-indulóval zárul.

Kenyeres Nap lesz augusztus 20-án a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban. Színes programokkal várják a látogatókat reggel kilenc és este hét óra között. A Péter-Pálkor learatott gabonából erre a napra készül el az új kenyér – ennek szellemében a skanzenben hagyományos aratóünnepet rendeznek. A múzeum malmai már az idei búzát őrlik ezen a napon, beindítják a száraz, a vízi- és a tiprómalmot is. Bemutatják a kenyérsütés teljes folyamatát: lesz tésztadagasztás, sütés kemencében, és meg lehet ismerni az egyes gabonaféléket is. A Muharay Elemér Hagyományőrző Egyesület segítségével a helyszínre varázsolt aratóünnep mellett kézműves-bemutatók várják az érdeklődőket: ki lehet próbálni a csuhé- és kosárfonást, a szövést, lehet aratókoszorút fonni. A gyerekek készíthetnek szalmaékszereket, aratókalácsot, őrölhetnek a kézi malommal, benevezhetnek a lepényevőversenybe, és megnézhetik a Ládafia Bábszínház előadását. A felnőttek pedig megkóstolhatják például a helyszínen készült kenyérlángost.

A Mesterségek Ünnepét tartják a Budavári Palotában a Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) szervezésében augusztus 16. és 20. között. A magyar kézművesek, tárgyalkotó népművészek öt napon keresztül működő műhelyeikben mutatják be a hagyományos kézműves mesterségek fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek többek között a fafaragó, kovács, fazekas, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szövő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, a mézeskalácssütő, valamint a hangszerkészítő mesterségekkel. Külföldi meghívottak is szerepelnek a rendezvényen, így algériai, kirgiz, kozák, tádzsik, türkmén és üzbég népművészek képviselik hazájuk kultúráját. Az eseményre kilátogatók kipróbálhatják a kézművesség különféle formáihoz való érzéküket, illetve a gyerekeknek szakképzett mesterek tartanak foglalkozásokat. A rendezvényen várhatóan mintegy nyolcszáz magyar és külhoni hagyományőrző kézműves és népi iparművész kínálja portékáját, a helyszínen készített, zsűrizett tárgyak és textíliák is megvásárolhatóak lesznek. Akinek mindez nem lenne elegendő, azt zenei és táncegyüttesek, vásári komédiások, bábjátékosok szórakoztatják, esténként pedig beállhat a közönségnek szervezett táncházba. A hagyományosan a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó programon belül az idén újra lesz mesterségek felvonulása, valamint augusztus 20-án kenyérszeletelés a Mátyás-templom előtt. A rendezvény fő témája az idén a fazekasság és a textilművesség – ehhez kapcsolódóan augusztus 12. és 30. között a Magyar Nemzeti Galéria fazekas-, szőttes- és hangszerkiállításnak ad otthont. A Várba látogatók megtekinthetik a nemzetközi kovácstalálkozót is, amelynek szervezése az Országos Kovácsműves Céh nevéhez fűződik. A Mesterségek Ünnepén a legjobbaknak ítélt kézműveseknek átadják az Év mestere és az Év ifjú mestere díjakat.

A Pesthidegkúti Nyári Fesztivált ötödször rendezik meg a Hűvösvölgyben, a Klebelsberg Kunó iskola udvarán és kertjében augusztus 21. és 24. között. Az összművészeti fesztiválon koncertek, színházi és bábszínházi előadások, sportversenyek, kiállítások, táncházak, képzőművészeti vásár, bor- és ételkóstoló várja a látogatókat. 21-én este fél hatkor a fesztivál nyitóprogramjaként huszárparádé vonul végig a hűvösvölgyi végállomástól az iskola kertjéig. Az ünnepélyes megnyitót este nyolc órakor tartják: Rákóczi fejedelem emlékére a Honvéd Együttes ad gálaestet. Péntektől vasárnapig a fesztiválon gyermek- és bábszínházi találkozót szerveznek hazai és határon túli magyar társulatok részvételével (érkeznek művészek a szlovéniai Lendváról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Romániából). Előadják például Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi történetét, ott lesz Bors néni is. Egy palóc népmese segítségével megelevenedik az ősi magyar mitológiai világ. A három nap alatt felidézik a középkori vásárok hangulatát, például az akkoriban divatos játékokkal, gólyalábas artistákkal, kézműves-foglalkozásokkal. A sportolni vágyók futóversenyen és labdarúgó-villámtornán is részt vehetnek. A néptáncok kedvelői megnézhetik a Bűbájok, varázsok, találkozások a táncban című produkciót, amelyben görög, sváb, keleti, spanyol, ír és magyar táncok mellett megcsodálhatják az argentin tangót vagy a Roll Dance kerekes székes tánccsoport előadását is. Szombaton lehet jelentkezni a Magyar Rádió Ki nyer ma? című vetélkedőjére. A koncerteken többféle műfaj képviselteti magát: lesz tilinkó- és furulya-, valamint sramlikoncert, reneszánsz muzsika, válogatás a felvidéki líra gyöngyszemeiből, fellép a 100 Folk Celsius, a Besh o Drom, a David Klezmer Band, a záróhangversenyen pedig Bach, Händel és Vivaldi műveit játsszák.

Az Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör rendezvénysorozata keretében a Szent Péter és Pál-templomban is (III., Lajos 168.) rendez hangversenyeket. Augusztus 23-án este nyolc órakor Magyar Imre (kürt) és Varga Petra (orgona) hangversenyén Arcadelt, Bach, Liszt, Mozart, Pachelbel, Purcell, Rossini, Schubert, Telemann és Vivaldi művei csendülnek fel. Egy héttel később, 30-án este a Kassai Dóm Szent Cecília Kórusa ad hangversenyt. Vezényel Viliam Gurbal és Simon Marincák, orgonán közreműködik Martin Vernarsky. A kórus többek között Bach, Palestrina, Rahmanyinov műveit, adalúziai, olasz, szlovák zenei feldolgozásokat, néger spirituálékat ad elő.

A XII. Nemzetközi Kolibri Fesztiválra elsősorban a bábszínház, a vásári és gyermekprogramok kedvelőit várják augusztus 30–31-én a VI. kerületbe, a Jókai téri játszótérre és a Kolibri színház épületébe. A kétnapos, ingyenes programsorozatban a hazai bábszínházak mellett fellépnek Bulgáriából, Csehországból, Görögországból, Olaszországból, Romániából és Szlovákiából érkezett társulatok. A szervező Kolibri Színház két darabbal várja a látogatókat: Mozart Szöktetés a szerájból és Williams A mi fiunk című művét vitték színpadra. Az előadások között a Kolibri Harsona Quartett muzsikál, esténként pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A Zsidó Nyári Fesztivált hatodszorra rendezik meg. Az összművészeti programsorozat augusztus 31.–szeptember 7. között a főváros tizenhét helyszínén látható és hallható. A fesztiválon megnyitják például Ország Lili, Lugossy Mária, Kaján Tibor és Dégi István tárlatát, a zsidó filmnapok keretében vetítik Kabos Gyula és Kabos László filmjeit, majd megszervezik a Gödör Klubban a Zsidó Könyvnapokat. Ezenkívül lesz jiddis dalest, valcer-, operett-, opera-, musical- és klezmerest, utcabál, dzsesszkoncert. Az érdeklődők irodalmi felolvasóest, táncestek, klezmer táncszvit közül választhatnak. A fesztivál záróeseménye az Operaházban megrendezendő Zsidó Óévbúcsúztató Koncert lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.