Klasszikus

Nyárbúcsúztató templomi koncertek a Balaton partján a Concerto Budapesttel

2021.08.19. 13:05
Ajánlom
Keszthely templomait tölti be augusztus 27-én és 28-án Mozart, J. S. Bach és Beethoven fenséges zenéje a Concerto Budapest két nyárbúcsúztató, ingyenes koncertjén.

A Balaton fővárosaként is emlegetett Keszthely egy-egy impozáns templomának kiváló akusztikájú tereiben csendül majd fel az első koncerten Mozart zseniálisan könnyed zenéje, majd Bach és Beethoven ikonikus darabjait játssza Magyarország egyik vezető nagyzenekara a Kossuth-díjas Keller András vezényletével.

Augusztus 27-én a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban a Figaro házassága nyitányával kezdődik az este, amelynek lendületes zenéje hűen tükrözi a bolondos mű cselekményét. Az opera témája a maga korában igencsak rebellisnek számított, mivel kendőzetlenül mutatja be a társadalmi osztályok között feszülő ellentéteket.

Mindezt sikerült Mozartnak olyan szellemességgel és könnyedséggel színre vinnie, hogy sokan mégis szemet hunytak a „felháborító” történet felett.

A második számként elhangzó C-dúr versenyművet Guines herceg és lányának kamarajátéka ihlette, s az ő megrendelésükre írta az ifjú Mozart, igaz, végül a herceg bár átvette a versenyművet, de nem fizette ki. A mű a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája, amelynek szólistái ezúttal Kaczander Orsolya, a zenekar szólófuvolistája és Lenka Petrovic hárfaművész lesznek. A hangversenyt záró g-moll szimfónia Mozart egyik legismertebb alkotása, noha hírnevét csupán a komponista halála után nyerte el. Schumann a szimfónia klasszikus egyensúlyára figyelt fel, s „görögös lebegésű kecsességet” hallott ki belőle.

Kaczander_Orsolya_c_Posztos_Janos2-130013.jpg

Kaczander Orsolya (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Augusztus 28-án a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában J. S. Baché és Beethovené lesz majd a főszerep. A modern kori római-katolikus templomban először három Bach-mű csendül majd fel, amelyek mindegyike a maga nemében értelmezhető versenyműként, igaz, egymástól nagyon különböző hangszerösszeállítású darabokról van szó. A Brandenburgi versenyekben a concerto grosso és a szóló concerto sajátosságait ötvözte Bach.

A hat versenymű közül az egyik legkülönlegesebb a most elhangzó harmadik darab, amelyben három vonós trió verseng egymással a basso continuo fölött.

A d-moll kettősverseny kezdődallamát – csakúgy, mint a h-moll szvit utolsó tételét, a Badinerie-t – amelynek szólistája Kaczander Orsolya fuvolaművész lesz – a zenetörténet legismertebb melódiái közt tartják számon, de e két mű még számos zenei meglepetéssel szolgál azon hallgatók számára is, akik jól ismerik őket. A d-moll kettősverseny szólistái Keller András és Homoky Gábor hegedűművészek lesznek. A koncert záródarabja, Beethoven II. szimfóniája a zeneszerző egy korai alkotása, amely mégis már jelentősen merészebb az első e műfajban született művénél. Itt jelenik meg először a Scherzo a Menüett helyén, utolsó tétele pedig szinte sokkolta a korabeli kritikusokat merész hangvételével.

Concerto_Budapest_Keller_Andras_Homoky_Gabor_c_Posztos_Janos-130010.jpg

Keller András és Homoky Gábor (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Keszthely és a Keller András által vezetett zenekar egymásra találása azért is jelentős, mert míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek szép számmal vannak jelen a régióban, a szimfonikus zenekarok hangversenyei szinte teljesen hiányoznak a Balaton kulturális kínálatából. Üdítő és fenséges élmény lesz a közönségnek Bach, Beethoven és Mozart az esti Balaton felett lebegő zenéje.

A Concerto Budapest terveiben a Balaton jelentős szerepet kap a jövőben, méltó misszió a magyar tenger részben feltáratlan szellemi és spirituális dimenzióit zenével megtölteni.

Fejléckép: Magyarok Nagyasszonya Plébánia, Keszthely (forrás: Concerto Budapest)

Támogatott tartalom.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.