Klasszikus

Nyárbúcsúztató templomi koncertek a Balaton partján a Concerto Budapesttel

2021.08.19. 13:05
Ajánlom
Keszthely templomait tölti be augusztus 27-én és 28-án Mozart, J. S. Bach és Beethoven fenséges zenéje a Concerto Budapest két nyárbúcsúztató, ingyenes koncertjén.

A Balaton fővárosaként is emlegetett Keszthely egy-egy impozáns templomának kiváló akusztikájú tereiben csendül majd fel az első koncerten Mozart zseniálisan könnyed zenéje, majd Bach és Beethoven ikonikus darabjait játssza Magyarország egyik vezető nagyzenekara a Kossuth-díjas Keller András vezényletével.

Augusztus 27-én a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban a Figaro házassága nyitányával kezdődik az este, amelynek lendületes zenéje hűen tükrözi a bolondos mű cselekményét. Az opera témája a maga korában igencsak rebellisnek számított, mivel kendőzetlenül mutatja be a társadalmi osztályok között feszülő ellentéteket.

Mindezt sikerült Mozartnak olyan szellemességgel és könnyedséggel színre vinnie, hogy sokan mégis szemet hunytak a „felháborító” történet felett.

A második számként elhangzó C-dúr versenyművet Guines herceg és lányának kamarajátéka ihlette, s az ő megrendelésükre írta az ifjú Mozart, igaz, végül a herceg bár átvette a versenyművet, de nem fizette ki. A mű a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája, amelynek szólistái ezúttal Kaczander Orsolya, a zenekar szólófuvolistája és Lenka Petrovic hárfaművész lesznek. A hangversenyt záró g-moll szimfónia Mozart egyik legismertebb alkotása, noha hírnevét csupán a komponista halála után nyerte el. Schumann a szimfónia klasszikus egyensúlyára figyelt fel, s „görögös lebegésű kecsességet” hallott ki belőle.

Kaczander_Orsolya_c_Posztos_Janos2-130013.jpg

Kaczander Orsolya (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Augusztus 28-án a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában J. S. Baché és Beethovené lesz majd a főszerep. A modern kori római-katolikus templomban először három Bach-mű csendül majd fel, amelyek mindegyike a maga nemében értelmezhető versenyműként, igaz, egymástól nagyon különböző hangszerösszeállítású darabokról van szó. A Brandenburgi versenyekben a concerto grosso és a szóló concerto sajátosságait ötvözte Bach.

A hat versenymű közül az egyik legkülönlegesebb a most elhangzó harmadik darab, amelyben három vonós trió verseng egymással a basso continuo fölött.

A d-moll kettősverseny kezdődallamát – csakúgy, mint a h-moll szvit utolsó tételét, a Badinerie-t – amelynek szólistája Kaczander Orsolya fuvolaművész lesz – a zenetörténet legismertebb melódiái közt tartják számon, de e két mű még számos zenei meglepetéssel szolgál azon hallgatók számára is, akik jól ismerik őket. A d-moll kettősverseny szólistái Keller András és Homoky Gábor hegedűművészek lesznek. A koncert záródarabja, Beethoven II. szimfóniája a zeneszerző egy korai alkotása, amely mégis már jelentősen merészebb az első e műfajban született művénél. Itt jelenik meg először a Scherzo a Menüett helyén, utolsó tétele pedig szinte sokkolta a korabeli kritikusokat merész hangvételével.

Concerto_Budapest_Keller_Andras_Homoky_Gabor_c_Posztos_Janos-130010.jpg

Keller András és Homoky Gábor (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Keszthely és a Keller András által vezetett zenekar egymásra találása azért is jelentős, mert míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek szép számmal vannak jelen a régióban, a szimfonikus zenekarok hangversenyei szinte teljesen hiányoznak a Balaton kulturális kínálatából. Üdítő és fenséges élmény lesz a közönségnek Bach, Beethoven és Mozart az esti Balaton felett lebegő zenéje.

A Concerto Budapest terveiben a Balaton jelentős szerepet kap a jövőben, méltó misszió a magyar tenger részben feltáratlan szellemi és spirituális dimenzióit zenével megtölteni.

Fejléckép: Magyarok Nagyasszonya Plébánia, Keszthely (forrás: Concerto Budapest)

Támogatott tartalom.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.