Klasszikus

Nyárbúcsúztató templomi koncertek a Balaton partján a Concerto Budapesttel

2021.08.19. 13:05
Ajánlom
Keszthely templomait tölti be augusztus 27-én és 28-án Mozart, J. S. Bach és Beethoven fenséges zenéje a Concerto Budapest két nyárbúcsúztató, ingyenes koncertjén.

A Balaton fővárosaként is emlegetett Keszthely egy-egy impozáns templomának kiváló akusztikájú tereiben csendül majd fel az első koncerten Mozart zseniálisan könnyed zenéje, majd Bach és Beethoven ikonikus darabjait játssza Magyarország egyik vezető nagyzenekara a Kossuth-díjas Keller András vezényletével.

Augusztus 27-én a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban a Figaro házassága nyitányával kezdődik az este, amelynek lendületes zenéje hűen tükrözi a bolondos mű cselekményét. Az opera témája a maga korában igencsak rebellisnek számított, mivel kendőzetlenül mutatja be a társadalmi osztályok között feszülő ellentéteket.

Mindezt sikerült Mozartnak olyan szellemességgel és könnyedséggel színre vinnie, hogy sokan mégis szemet hunytak a „felháborító” történet felett.

A második számként elhangzó C-dúr versenyművet Guines herceg és lányának kamarajátéka ihlette, s az ő megrendelésükre írta az ifjú Mozart, igaz, végül a herceg bár átvette a versenyművet, de nem fizette ki. A mű a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája, amelynek szólistái ezúttal Kaczander Orsolya, a zenekar szólófuvolistája és Lenka Petrovic hárfaművész lesznek. A hangversenyt záró g-moll szimfónia Mozart egyik legismertebb alkotása, noha hírnevét csupán a komponista halála után nyerte el. Schumann a szimfónia klasszikus egyensúlyára figyelt fel, s „görögös lebegésű kecsességet” hallott ki belőle.

Kaczander_Orsolya_c_Posztos_Janos2-130013.jpg

Kaczander Orsolya (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Augusztus 28-án a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában J. S. Baché és Beethovené lesz majd a főszerep. A modern kori római-katolikus templomban először három Bach-mű csendül majd fel, amelyek mindegyike a maga nemében értelmezhető versenyműként, igaz, egymástól nagyon különböző hangszerösszeállítású darabokról van szó. A Brandenburgi versenyekben a concerto grosso és a szóló concerto sajátosságait ötvözte Bach.

A hat versenymű közül az egyik legkülönlegesebb a most elhangzó harmadik darab, amelyben három vonós trió verseng egymással a basso continuo fölött.

A d-moll kettősverseny kezdődallamát – csakúgy, mint a h-moll szvit utolsó tételét, a Badinerie-t – amelynek szólistája Kaczander Orsolya fuvolaművész lesz – a zenetörténet legismertebb melódiái közt tartják számon, de e két mű még számos zenei meglepetéssel szolgál azon hallgatók számára is, akik jól ismerik őket. A d-moll kettősverseny szólistái Keller András és Homoky Gábor hegedűművészek lesznek. A koncert záródarabja, Beethoven II. szimfóniája a zeneszerző egy korai alkotása, amely mégis már jelentősen merészebb az első e műfajban született művénél. Itt jelenik meg először a Scherzo a Menüett helyén, utolsó tétele pedig szinte sokkolta a korabeli kritikusokat merész hangvételével.

Concerto_Budapest_Keller_Andras_Homoky_Gabor_c_Posztos_Janos-130010.jpg

Keller András és Homoky Gábor (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Keszthely és a Keller András által vezetett zenekar egymásra találása azért is jelentős, mert míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek szép számmal vannak jelen a régióban, a szimfonikus zenekarok hangversenyei szinte teljesen hiányoznak a Balaton kulturális kínálatából. Üdítő és fenséges élmény lesz a közönségnek Bach, Beethoven és Mozart az esti Balaton felett lebegő zenéje.

A Concerto Budapest terveiben a Balaton jelentős szerepet kap a jövőben, méltó misszió a magyar tenger részben feltáratlan szellemi és spirituális dimenzióit zenével megtölteni.

Fejléckép: Magyarok Nagyasszonya Plébánia, Keszthely (forrás: Concerto Budapest)

Támogatott tartalom.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.