Klasszikus

Nyáresti Kamarazene

2010.08.14. 08:08
Ajánlom
Augusztusban és szeptemberben is folytatódik leányfalui sorozat a Református templomban. A fellépők között Sólyom-Nagy Sándor, Geiger György és Maros Éva is ott lesz.

Augusztis 19-én este fél héttől Sólyom-Nagy Sándor és Molnár András operaénekesek, Pogány Imola zongoraművésznő valamint Gupcsó Ágnes karnagy és kórusa ad koncertet, szeptember 18-án este hattól pedig a legendás Geiger-Maros duó lép fel. A különleges trombita-hárfa együttes megalakulása a hetvenes évekre nyúlik vissza, amikor a frissen alakult Modern Rézfúvós Együttes számos alkalommal hívta meg Maros Évát, hogy ezzel is oldja a masszív fúvós hangzást. A Fideliónak adott korábbi interjújában Geiger György így mesélt erről: „Amikor egyszer felkért a Rádió egy élő adásban közvetített másfél órás szólókoncertre, arra gondoltam, kellene valami különlegesség is a műsorba. Fölötlött bennem: mi lenne, ha nem zongorával játszanék, hanem Éva kísérne hárfán? Rögtön ki is néztem egy Händel-darabot. A Rádió 6-os stúdiójában próbáltunk húsz perce, amikor egyszer csak leszólt Bárány Gusztáv, hogy mi ez a csoda, amit gyakoroltok? Na - gondoltam -, ha egy zenei rendező ezt mondja, akkor kezd valami érdekes ­- és talán jó - kialakulni, amiben több lehetőség van, mint egy egyszeri alkalom. Hát, így jött létre spontán módon a trombita-hárfa együttes." Azóta számos lemezt adtak ki és rengeteg helyen koncerteztek már, aminek több oka, többek között egy praktikus oka is van. „Egy autóval tudtunk menni, és olyan helyen is tudtunk játszani, ahol nem volt zongora, és a sokszor kevéske honorárium se volt probléma. Azt hiszem, hogy én vagyok az utolsó Kossuth-díjas amatőr!" - mondta nevetve Geiger György. Akik kíváncsiak e különleges páros koncertjére, ne habozzanak maguk is autóba ülni. Egy trombita és egy hárfa nélkül ez igazán kényelmes utazásnak ígérkezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!