Klasszikus

Nyáresti koncertek a bazilikánál

2003.05.30. 00:00
Ajánlom
Új programsorozatokkal gazdagodik a főváros

Az idén tizenkettedik alkalommal jelentkező Budafest minden eddiginél gazdagabb programmal csábítja a magyar és külföldi zeneszeretőket Budapest belvárosába - a Lipótvárosba és a Várba. A már hagyományosnak számító nyári opera- és balettfesztivál mellett két újabb programsorozatot kínál a szervező VIP Arts Management.

A Szent István tér ad otthont a július 17-e és augusztus 3-a között megrendezendő új Belvárosi nyári szimfonikus koncerteknek. Mint Bán Teodóra, a VIP Arts ügyvezető igazgatója kifejtette, több oka van annak, hogy a Szent István-bazilika előtti térre esett a választás. Egyrészt ez az egyik legszebb tere Budapestnek, így ihletett környezet a szimfonikus koncertek megszólalásához, másrészt a térnek rendkívül jók az adottságai, a forgalomtól távol esik, és remek az akusztikája. A kivilágított Szent István-bazilika előtt fellép majd zenekaraink színe-java, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Liszt-Wagner Zenekar - Jurij Szimonovnak, a világ egyik legjobb Wagner-dirigensének a vezényletével -, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Danubia Ijúsági és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. Bán Teodóra reméli, hogy sikerül hagyományt teremteni az új rendezvénnyel, és jövőre a Szent István téren egy nagyobb szabású, kibővített fesztivállal várhatják a közönséget.

Szélesebb igényeket próbál kielégíteni a Budafest másik új rendezvénye, a Budavári nyáresti koncertek. Az operától a klasszikus dzsesszen keresztül a folklórig minden megtalálható a programban. Bán Teodóra tájékoztatatása szerint a Hilton Szálló Dominikánus udvara már eddig is számos Budafest-produkció helyszíne volt, de felújítási munkálatok miatt az utóbbi években nem tervezhettek előadást. A rekonstrukció után most egész júliusban várja az érdeklődőket a különleges atmoszférájú, varázslatos kilátást nyújtó budavári helyszín.

Igazi csemegének ígérkezik Händel ritkán játszott operája, a Julius Caesar, emellett Rossini Alkalom szüli a tolvajt című műve is felhangzik majd - az előbbi július 2-án és 6-án, az utóbbi 25-én és 26-án. A balettesteken (július 10., 12. és 16.) a Magyar Állami Operaház szólistái lépnek fel, a BM Duna Művészegyüttes előadása pedig 12-én és 15-én tekinthető meg. Színvonalas szórakozást ígér július 4-én a Budapest Ragtime Band, 5-én a Vukán Class Jazz Band és Horgas Eszter, 23-án a Budapest Klezmer Band, míg 30-án a Benkó Dixieland Band koncertje is.

Az olasz opera és az orosz balett jegyében rendezik meg idén a Nyári opera- és balettfesztivált. Az augusztus 5-től 19-ig tartó program az idén is premierrel indul, Bellini Norma című operáját a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara közreműködésével Rico Saccani vezényli, a rendező Szikora János. A kettős férfiszereposztás miatt izgalmasnak ígérkezik az opera mindkét, augusztus 5-i, illetve 9-i előadása is. A bemutatón Polloine és Oroveso szerepében Kiss B. Atillát, illetve Polgár Lászlót, míg a második előadáson Fekete Attilát és Kováts Kolost hallhatjuk. A további szerepeket Lukács Gyöngyi, Ulbrich Andrea, Várhelyi Éva és Ocsovay János alakítja.

A két legnagyobb olasz mester, Verdi és Puccini operáiból hallhatók részletek az augusztus 8-i és 9-i operagálán. A Macbeth, a Rigoletto, az Aida, valamint a Tosca és a Turandot legszebb áriái, duettjei, kvartettjei hangzanak fel hazai és külföldi énekesek előadásában. A balett kedvelőit augusztus 12-én, 14-én és 15-én a Kijevi Balett világhírű táncosai kápráztatják el az Operaházban gálaműsorukkal, Scsedrin Carmen-szvitjével, illetve Sztravinszkij A tűzmadár című darabjával. Az opera- és balettfesztivált Verdi Otellójának két előadása zárja, az operát augusztus 16-án és 19-én Bándi János főszereplésével hallhatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.