Klasszikus

Nyáresti koncertek az Állatkertben

2005.06.27. 00:00
Ajánlom
Öt különleges hangulatú zenés állatkerti este Júliusban és augusztus elején összesen öt alkalommal szervez nyáresti koncertet a Fővárosi Állat- és Növénykert. A MÁV Szimfonikusok Zenekara két hangversenyen, a Budapest Klezmer Band, a Rajkó Zenekar és a Benkó Dixieland Band pedig egy-egy koncerten lép a közönség elé.

Az Állatkerttől egyáltalán nem idegenek a zenei rendezvények. Már az 1800-as évek végén rendszeres zenei programok zajlottak a kert területén. Az 1910-es években az Állatkertnek saját, hatvan tagú szimfonikus zenekara volt Wieschendorff Henrik vezetésével. A húszas években induló Magyar Rádió az Állatkertből sugározta az első koncertjét, amint azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című dalban. A II. világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el. A hatvanas években lényegében megszűnt hagyomány csak az 1990-es évek közepén elevenedett meg ismét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével. A rendszeres nyáresti zenei programok négy éve indultak újra.

Budapest nyári kulturális programjainak palettáján különleges színfoltot jelentenek ezek az állatkerti nyáresti koncertek. Az immár hagyományosnak számító zenei programsorozat népszerűségét bizonyára annak köszönheti, hogy e kulturális eseményeken az esti Állatkert sajátos atmoszférájú, hangulatos világa szerencsésen egészíti ki a koncert zenei élményét. Az idei öt koncert júliusban, illetve augusztus legelején, szerdánként lesz hallható, a kezdési idő minden esetben este fél kilenc lesz. A koncertet követő, csütörtöki napokat esőnapként tartják fenn a szervezők.

A hangversenysorozat első állomása 2005. július 6-án lesz: ekkor a MÁV Szimfonikus Zenekar Strauss–melódiákat játszik. A soron következő, július 14-i esten a Budapest Klezmer Band, július 20-án pedig a Rajkó Zenekar lép színpadra. Július utolsó szerdáján, 28-án népszerű operaslágerek csendülnek fel a MÁV Szimfonikusok előadásában, végül augusztus 3-án a Benkó Dixieland Band ad koncertet.

Részletes program

2005. július 6. 20:30 (esőnap: július 7.)
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje – Strauss–melódiák; vez.: Werner Gábor

2005. július 13. 20:30 (esőnap: július 14.)
A Budapest Klezmer Band koncertje

2005. július 20. 20:30 (esőnap: július 21)
A Rajkó Ifjúsági Zenekar koncertje

2005. július 27. 20:30 (esőnap: július 28.)
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje – Népszerű operaslágerek; vez.: Kökényessy Zoltán

2005. augusztus 3. 20:30 (esőnap: aug. 8.)
A Benkó Dixieland Band koncertje

(A koncertekre 2500 forintos egységáron a helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, valamint az ismert jegyirodákban válthatók jegyek.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.