Klasszikus

Nyáresti koncertek az Állatkertben

2005.06.27. 00:00
Ajánlom
Öt különleges hangulatú zenés állatkerti este Júliusban és augusztus elején összesen öt alkalommal szervez nyáresti koncertet a Fővárosi Állat- és Növénykert. A MÁV Szimfonikusok Zenekara két hangversenyen, a Budapest Klezmer Band, a Rajkó Zenekar és a Benkó Dixieland Band pedig egy-egy koncerten lép a közönség elé.

Az Állatkerttől egyáltalán nem idegenek a zenei rendezvények. Már az 1800-as évek végén rendszeres zenei programok zajlottak a kert területén. Az 1910-es években az Állatkertnek saját, hatvan tagú szimfonikus zenekara volt Wieschendorff Henrik vezetésével. A húszas években induló Magyar Rádió az Állatkertből sugározta az első koncertjét, amint azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című dalban. A II. világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el. A hatvanas években lényegében megszűnt hagyomány csak az 1990-es évek közepén elevenedett meg ismét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével. A rendszeres nyáresti zenei programok négy éve indultak újra.

Budapest nyári kulturális programjainak palettáján különleges színfoltot jelentenek ezek az állatkerti nyáresti koncertek. Az immár hagyományosnak számító zenei programsorozat népszerűségét bizonyára annak köszönheti, hogy e kulturális eseményeken az esti Állatkert sajátos atmoszférájú, hangulatos világa szerencsésen egészíti ki a koncert zenei élményét. Az idei öt koncert júliusban, illetve augusztus legelején, szerdánként lesz hallható, a kezdési idő minden esetben este fél kilenc lesz. A koncertet követő, csütörtöki napokat esőnapként tartják fenn a szervezők.

A hangversenysorozat első állomása 2005. július 6-án lesz: ekkor a MÁV Szimfonikus Zenekar Strauss–melódiákat játszik. A soron következő, július 14-i esten a Budapest Klezmer Band, július 20-án pedig a Rajkó Zenekar lép színpadra. Július utolsó szerdáján, 28-án népszerű operaslágerek csendülnek fel a MÁV Szimfonikusok előadásában, végül augusztus 3-án a Benkó Dixieland Band ad koncertet.

Részletes program

2005. július 6. 20:30 (esőnap: július 7.)
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje – Strauss–melódiák; vez.: Werner Gábor

2005. július 13. 20:30 (esőnap: július 14.)
A Budapest Klezmer Band koncertje

2005. július 20. 20:30 (esőnap: július 21)
A Rajkó Ifjúsági Zenekar koncertje

2005. július 27. 20:30 (esőnap: július 28.)
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje – Népszerű operaslágerek; vez.: Kökényessy Zoltán

2005. augusztus 3. 20:30 (esőnap: aug. 8.)
A Benkó Dixieland Band koncertje

(A koncertekre 2500 forintos egységáron a helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, valamint az ismert jegyirodákban válthatók jegyek.)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.