Klasszikus

Nyáresti koncertek az Állatkertben

2005.06.27. 00:00
Ajánlom
Öt különleges hangulatú zenés állatkerti este Júliusban és augusztus elején összesen öt alkalommal szervez nyáresti koncertet a Fővárosi Állat- és Növénykert. A MÁV Szimfonikusok Zenekara két hangversenyen, a Budapest Klezmer Band, a Rajkó Zenekar és a Benkó Dixieland Band pedig egy-egy koncerten lép a közönség elé.

Az Állatkerttől egyáltalán nem idegenek a zenei rendezvények. Már az 1800-as évek végén rendszeres zenei programok zajlottak a kert területén. Az 1910-es években az Állatkertnek saját, hatvan tagú szimfonikus zenekara volt Wieschendorff Henrik vezetésével. A húszas években induló Magyar Rádió az Állatkertből sugározta az első koncertjét, amint azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című dalban. A II. világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el. A hatvanas években lényegében megszűnt hagyomány csak az 1990-es évek közepén elevenedett meg ismét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével. A rendszeres nyáresti zenei programok négy éve indultak újra.

Budapest nyári kulturális programjainak palettáján különleges színfoltot jelentenek ezek az állatkerti nyáresti koncertek. Az immár hagyományosnak számító zenei programsorozat népszerűségét bizonyára annak köszönheti, hogy e kulturális eseményeken az esti Állatkert sajátos atmoszférájú, hangulatos világa szerencsésen egészíti ki a koncert zenei élményét. Az idei öt koncert júliusban, illetve augusztus legelején, szerdánként lesz hallható, a kezdési idő minden esetben este fél kilenc lesz. A koncertet követő, csütörtöki napokat esőnapként tartják fenn a szervezők.

A hangversenysorozat első állomása 2005. július 6-án lesz: ekkor a MÁV Szimfonikus Zenekar Strauss–melódiákat játszik. A soron következő, július 14-i esten a Budapest Klezmer Band, július 20-án pedig a Rajkó Zenekar lép színpadra. Július utolsó szerdáján, 28-án népszerű operaslágerek csendülnek fel a MÁV Szimfonikusok előadásában, végül augusztus 3-án a Benkó Dixieland Band ad koncertet.

Részletes program

2005. július 6. 20:30 (esőnap: július 7.)
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje – Strauss–melódiák; vez.: Werner Gábor

2005. július 13. 20:30 (esőnap: július 14.)
A Budapest Klezmer Band koncertje

2005. július 20. 20:30 (esőnap: július 21)
A Rajkó Ifjúsági Zenekar koncertje

2005. július 27. 20:30 (esőnap: július 28.)
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje – Népszerű operaslágerek; vez.: Kökényessy Zoltán

2005. augusztus 3. 20:30 (esőnap: aug. 8.)
A Benkó Dixieland Band koncertje

(A koncertekre 2500 forintos egységáron a helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, valamint az ismert jegyirodákban válthatók jegyek.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.