Klasszikus

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

2022.06.30. 10:25
Ajánlom
A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.

A hangverseny egy befejezetlen darabbal, a D-dúr kürtversennyel indul. Mozart a barátja, Joseph Leutgeb számára komponálta, csakúgy, mint további három, erre a szólóhangszerre írt koncertjét. Jóllehet a muzsikus jóval idősebb volt a zeneszerzőnél, kapcsolatukat közvetlen stílus és csipkelődő humor jellemezte, amely a kottákban feltüntetett piszkálódó szerzői instrukciókban is megjelenik.

Az egyik különösen bravúros résznél például ez áll: „Befejezte már? Hála a jó Égnek!”

A kompozíció a szerző halála évében született, és mindössze két tételből áll. A másodikat, a Rondót már Süssmayr, Mozart tanítványa egészítette ki, aki a Rekviemet is befejezte.

A fagottra komponált versenyművek között különösen népszerű a B-dúr koncert, melyet Mozart 1774 nyarán, mindössze tizennyolc évesen írt.

A szerző több más koncertet is készített erre a szólóhangszerre, de csak ez az egy maradt fenn közülük. A háromtételes darab középső, Andante tételének egyik témája később visszaköszön a Figaro házasságában is.

ConcertoBudapestKellerAndras-092111.jpg

A Concerto Budapest – vezényel Keller András (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

A C-dúr fuvola-hárfaverseny a könnyed és elegáns társasági muzsika példája. A művet 1778 áprilisában írta Mozart, amikor Párizsban járt.

A zeneszerzőnek nagyon megtetszett, ahogy Guines herceg fuvolázott, a leánya pedig hárfázott. Végül a főrend versenyművet rendelt saját maguk számára.

A két hangszer közül a hárfa jobban kötődik a hagyományos formai keretekhez, miközben a fuvola nem idegenkedik a friss, újító megoldásoktól. A zárótételben megszólal egy gavotte ritmusú téma, amely évekkel később a Kis éji zene románcában nyeri el végső formáját.

A versenyművek után a „kis” g-moll szimfónia szólal meg, mely megkülönböztető melléknevét annak köszönheti, hogy Mozart egyik legismertebb művével, a 40. sorszámot viselő szimfóniával azonos hangnemben íródott.

A borús hangvételű, szenvedélyesen izgatott darab első tételének témája felbukkan a Don Giovanni nyitányának sejtelmes felvezetésében is, és ez a zene hallható Milos Forman filmje, az Amadeus főcíme alatt is.

A kettősversenyben fuvolán Kaczander Orsolya, hárfán Lenka Petrovic működik közre, a kürtverseny szólóját Tóth Bálint, a fagottversenyét Mohai Bálint szólaltatja meg. A Concerto Budapest zenekart az együttes vezetője, Keller András vezényli július 14-én este nyolc órától, a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán.

Aki esetleg akkor már a Balatonnál nyaralna, de nem szeretne zenei élmény nélkül maradni, egy nappal korábban, július 13-án a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Házban is meghallgathatja a zenekar produkcióját.

Concerto Nyárest

2022. július 14., 20:00

Mozart: D-dúr kürtverseny, K. 412
Mozart: B-dúr fagottverseny, K. 191
Mozart: C-dúr versenymű fuvolára és hárfára, K. 299
Mozart: g-moll szimfónia, K. 183

Közreműködik: 

  • Kaczander Orsolya fuvola 
  • Lenka Petrovic hárfa 
  • Tóth Bálint kürt
  • Mohai Bálint fagott
  • Concerto Budapest
  • Vezényel: Keller András

Pesti Vármegyeháza

A koncertekről további információ a zenekar honlapján érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Concerto Budapest a szabad nyári ég alatt (fotó/forrás: Felvégi Andrea / Concerto Budapest)

Londoni győzelem után a skót felföldre: turnéra mentünk a Concerto Budapesttel

Kapcsolódó

Londoni győzelem után a skót felföldre: turnéra mentünk a Concerto Budapesttel

„Álomcsapat” – írták az Egyesült Királyságban a Concerto Budapestről. A brit közönséget és a szakmát olyannyira meglepte a magyar zenekar egyéni hangja és energiája, hogy nyomban visszahívták őket egy újabb koncertkörútra.

Elismerő kritikát közölt a Concerto Budapest londoni koncertjéről a Times

Elismerő kritikát közölt a Concerto Budapest londoni koncertjéről a Times

„Csípjék el őket a turnén, amíg lehet” – így ajánlja a Times szakírója a budapesti együttest, akiket felállva ünnepelt a londoni közönség június 6-án a Cadogan Hallban.

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.