Klasszikus

Nyári akadémia a cívis városban

2009.07.16. 14:49
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar nyári akadémiájának munkájában a Vásáry Tamás irányította Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar is részt vesz.

12 ország 140 előadóművészét és fiatal muzsikusát látja vendégül július 21. és 30. között a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyári nagyrendezvénye, az immár kilencedik alkalommal megrendezett Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája. A résztvevők zongora-, vonós-, fúvós- és ütőhangszeres mesterkurzusok és növendékhangversenyek alkalmával csiszolhatják zenei tudásukat.

A komolyzenei rendezvény egyben utazó akadémia is, hiszen nemcsak Debrecenben, hanem a hajdú-bihari régió számos településén, így Nyírbátorban, Nádudvaron, Hajdúsámsonban is fellépnek a kezdő és profi zeneművészek. A napközbeni kurzusokat követően szinte minden estét az oktatók hangversenyei zárnak a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

A záróhangversenyre a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar közreműködésével, Érdi Tamás zongoraművész és Horváth Ádám magánének-művész fellépésével július 30-án kerül sor. A koncert karmestere Vásáry Tamás lesz, aki Debrecen város szülötte és díszpolgára, valamint a Debreceni Egyetem díszdoktora. Az együttes Szatmárnémetiben, Balatonfüreden, majd a Margitszigeten is koncertezik a debreceni előadást követően.

"A széles körben elismert rendezvény szép példája a várossal való együttműködésnek, valamint a Debreceni Nyári Egyetemmel történő kooperációnak, melynek hallgatói az akadémia ideje alatt már városunkban tanulnak, így igazán nagyszámú és nemzetközi összetételű nyári egyetemi élet várja a látogatókat. A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar cívisvárosba költözése pedig elképzeléseink szerint új fejezetet nyit Debrecen komolyzenei életében" - hangsúlyozta Prof. Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.