Klasszikus

Nyári Akadémia Debrecenben

2006.07.13. 00:00
Ajánlom
Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját idén hatodik alkalommal rendezik meg. A mesterkurzusokat és koncerteket felvonultató rendezvényre július 18. és 30. között kerül sor.

A mesterkurzusokat nemzetközi hírű művésztanárok tartják, akik Magyarországról, Romániából, Németországból, Franciaországból, Skóciából és Japánból érkeznek Debrecenbe. A meghívott mesterek mellett a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának tanárai is közreműködnek.

A négyéves ciklusok formájában kialakított program az előző esztendőkben a barokk, a klasszicista és romantikus zenét vette alapul. Az Akadémia művészeti programja idén a XX. század színes zenei stílusvilágának gazdag zenekari, kamarazenei és szólóirodalmi repertoárjából válogat.

A Bartók- és Mozart-emlékévhez kapcsolódva szeretnének e két kiemelkedő muzsikus emléke előtt egy-egy hangversennyel tisztelegni. Külön hangversenyeken emlékezünk meg a magyar zeneművészet nagy alakjairól: Lukács Pál brácsaművészről, Banda Ede gordonkaművészről és Montag Lajos gordonművészről. A kurzus folyamán hallgatói stúdióhangversenyek is lesznek, amelyek a tanulási folyamatba illeszkednek.

A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem rektora lesz. A Konzervatórium Galériában a vizuális művészet kedvelői is találhatnak meguknak programot. Oláh Sándor bőrszobrász kiállítása július 18-án fél négykor nyitja kapuit. A Nyári Akadémia megnyitója, ünnepi koncertje szintén ezen a napon négy órakor lesz Matuz István fuvolaművész és Mogyorósi Éva zongoraművész közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.