Klasszikus

Nyári fesztivál Operaházzal

2005.06.28. 00:00
Ajánlom
Bán Teodóra szerint akár két év múlva megújulhat a Margitszigeti Színpad Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója pályázott az Operaház igazgatói székére. A legesélyesebbek között tartják számon. A direktor asszony a salzburgihoz hasonló fesztivált hozna létre a Margit-szigeten, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy nyáron az Operaház a Szabad Tér Színház Kht.-nál vendégszerepeljen.

Azzal a nagyravágyó tervvel vette át tavaly a Szabad Tér Színház igazgatását, hogy a salzburgihoz mérhető fesztivált csinál a Margit-szigeten, s rendbe hozatja a Városmajori Színpadot meg a Budai Parkszínpadot, növeli a színvonalat és a nézettséget…
A Budai Parkszínpad megint teljes gőzzel üzemel, az egykor rendkívül rossz látogatottságú Városmajori Színpadon több produkció tavaly telt házzal futott. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad teljes rekonstrukciójához pedig elkészült egy befektetői program. Ez többrétű üzemeltetési koncepciót tartalmaz. Figyelembe veszi a színpad melletti víztoronynak, az étteremnek, a próbatermeknek, a raktáraknak a hasznosítását. A tervek szerint a színpadot, illetve a nézőtér egy részét is befednék.

Mindez mikorra készülhet el?
Akár két év múlva, de persze hosszabb időbe is telhet. Meghívásos pályázatot kell kiírni, és azt is ki kell találni, hogy ki legyen az üzemeltető. A közeljövőben szerintem lesz eredmény.

Hogyhogy csak a nézőtér egy részét fednék le? Éppen az lenne a lényeg, hogy esőben is tudjanak játszani. Akkor adhatók el a jegyek turistacsoportoknak.
Az egész nézőtér lefedésére is van megoldás. Komfortosított lesz a nézőtér. Azon is gondolkozunk, hogyan lehet megnyújtani a nyári szezont, hiszen igazából csak két hónapig van jó idő. Szeretnénk egy olyan, szabadtér jelleget megőrző szolgáltató intézményt létrehozni, amelyben más színházaknak is helyet biztosítunk.

Már most nyári fesztiválnak nevezik a három színpad programját, de a valódi fesztivál az, amelynek műsorán egy hétig, egy hónapig naponta mást láthat az érdeklődő.
Ilyen, a turizmust is serkentő nyári fesztiválja szinte minden nagyvárosnak van, Budapestnek, az ígéretek ellenére, nincs. Körülbelül hatvan előadásunk van a három helyszínen.

Egy helyszínen lehetne ennyi, ha júliusban, augusztusban mindennap játszanának.
Ez technikai szempontból sem kivitelezhető. De nem zárjuk ki a hagyományosabb értelemben vett fesztivál lehetőségét sem.

Mi lesz, ha netán nyer az Operaház igazgatói pályázatán? Esetleg összevonná a két intézményt? Hiszen az Operaház is játszhatna többet a nyár folyamán, az itt nyaraló külföldiek jelentős része pedig egyszer el akar menni az Operába.
Ennek van realitása, hiszen a Margit-sziget az Operaháznak volt a nyári játszóhelye. A Szabad Tér Színháznak nincs műszaki stábja, technikai felszerelése sem, mindent bérelni kell. A beruházás ezt a gondot megoldja, de addig valóban célszerű egy profi színházzal a közös működés.

Tehát, ha az Operaház élére kerülne, nem adná le a Szabad Tér Színházat?
Olyan konstrukciót kellene találni, amelyben a két intézmény közösen működtethető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.