Klasszikus

Nyári fesztivál Operaházzal

2005.06.28. 00:00
Ajánlom
Bán Teodóra szerint akár két év múlva megújulhat a Margitszigeti Színpad Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója pályázott az Operaház igazgatói székére. A legesélyesebbek között tartják számon. A direktor asszony a salzburgihoz hasonló fesztivált hozna létre a Margit-szigeten, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy nyáron az Operaház a Szabad Tér Színház Kht.-nál vendégszerepeljen.

Azzal a nagyravágyó tervvel vette át tavaly a Szabad Tér Színház igazgatását, hogy a salzburgihoz mérhető fesztivált csinál a Margit-szigeten, s rendbe hozatja a Városmajori Színpadot meg a Budai Parkszínpadot, növeli a színvonalat és a nézettséget…
A Budai Parkszínpad megint teljes gőzzel üzemel, az egykor rendkívül rossz látogatottságú Városmajori Színpadon több produkció tavaly telt házzal futott. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad teljes rekonstrukciójához pedig elkészült egy befektetői program. Ez többrétű üzemeltetési koncepciót tartalmaz. Figyelembe veszi a színpad melletti víztoronynak, az étteremnek, a próbatermeknek, a raktáraknak a hasznosítását. A tervek szerint a színpadot, illetve a nézőtér egy részét is befednék.

Mindez mikorra készülhet el?
Akár két év múlva, de persze hosszabb időbe is telhet. Meghívásos pályázatot kell kiírni, és azt is ki kell találni, hogy ki legyen az üzemeltető. A közeljövőben szerintem lesz eredmény.

Hogyhogy csak a nézőtér egy részét fednék le? Éppen az lenne a lényeg, hogy esőben is tudjanak játszani. Akkor adhatók el a jegyek turistacsoportoknak.
Az egész nézőtér lefedésére is van megoldás. Komfortosított lesz a nézőtér. Azon is gondolkozunk, hogyan lehet megnyújtani a nyári szezont, hiszen igazából csak két hónapig van jó idő. Szeretnénk egy olyan, szabadtér jelleget megőrző szolgáltató intézményt létrehozni, amelyben más színházaknak is helyet biztosítunk.

Már most nyári fesztiválnak nevezik a három színpad programját, de a valódi fesztivál az, amelynek műsorán egy hétig, egy hónapig naponta mást láthat az érdeklődő.
Ilyen, a turizmust is serkentő nyári fesztiválja szinte minden nagyvárosnak van, Budapestnek, az ígéretek ellenére, nincs. Körülbelül hatvan előadásunk van a három helyszínen.

Egy helyszínen lehetne ennyi, ha júliusban, augusztusban mindennap játszanának.
Ez technikai szempontból sem kivitelezhető. De nem zárjuk ki a hagyományosabb értelemben vett fesztivál lehetőségét sem.

Mi lesz, ha netán nyer az Operaház igazgatói pályázatán? Esetleg összevonná a két intézményt? Hiszen az Operaház is játszhatna többet a nyár folyamán, az itt nyaraló külföldiek jelentős része pedig egyszer el akar menni az Operába.
Ennek van realitása, hiszen a Margit-sziget az Operaháznak volt a nyári játszóhelye. A Szabad Tér Színháznak nincs műszaki stábja, technikai felszerelése sem, mindent bérelni kell. A beruházás ezt a gondot megoldja, de addig valóban célszerű egy profi színházzal a közös működés.

Tehát, ha az Operaház élére kerülne, nem adná le a Szabad Tér Színházat?
Olyan konstrukciót kellene találni, amelyben a két intézmény közösen működtethető.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.