Klasszikus

Nyári fesztivál Zemplénben

2004.04.07. 00:00
Ajánlom
Több mint hatvan kulturális eseménnyel, tucatnyi nemzetközi színvonalú koncerttel és előadással várja a Zempléni Fesztivál néven újjászülető Zempléni Művészeti Napok rendezvénysorozata augusztusban az érdeklődőket. Immár tizenkettedik alakalommal.

Az ország egyetlen olyan fesztiválja, melyet egy vállalat hozott létre, alapvetően komolyzenei fesztiválként indult, az elmúlt több mint egy évtized során azonban több tekintetben is kitágult e zempléni horizont. Évről évre több településen a komolyzene mellett a legkülönfélébb műfajok jelennek meg: többek között dzsessz, klezmer, magyar népzene, rézfúvószene, szaxofonkvartett. A zene mellett vásári sokadalommal, bábszínházzal, irodalmi előadóestekkel, kamaraszínházi produkciókkal folytatható e felsorolás.

A Zempléni Fesztivál főszereplője azonban továbbra is a zene lesz. A nyitó- és a záróesemény között öt tematikus nap, a tánc, a régi zene, a világzene, az új zene és az opera napja várja a közönséget. A sárospataki nyitóhangversenyen Rossini-, Dvorák- és Sosztakovics-művek csendülnek majd fel a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Héja Domokos vezényletével. A fesztivált a Liszt Ferenc Kamarazenekar sárospataki fellépése zárja.

A hagyományoknak megfelelően a két esemény közötti napokban jelen lesznek a társművészetek is: irodalmi programok, helyi művészek alkotásait is bemutató képzőművészeti tárlatok várják majd látogatóikat. A nagykoncertek fő helyszíne továbbra is Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj és Szerencs marad, ám lesznek új helyek is. Újdonság lesz a sárospataki fesztiválutca is, amelyet a templom és a várbejárat között alakítanak majd ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.