Klasszikus

Nyárváró a MÁV Szimfonikusokkal

2012.05.04. 14:06
Ajánlom
Mielőtt a zenekar búcsút intene a 2011/2012-es évadnak, a lehető legsokszínűbb programmal igyekszik közönségének kedveskedni május hónapban is.

A sort május 4-én az Olasz Intézetben nyitja az együttes, ahol két művészt lát vendégül a Belgrádi Filharmonikus Zenekarból. Muhai Tangot, aki 2010-től a zenekar vezető karmestere, valamint Robert Bokor szólistát, aki mint művészeti vezető tevékenykedik a Belgrádi Filharmonikusoknál. A hangverseny műsorán szerepel Kína egyik legismertebb zeneszerzőjének, a filmzene világában is jól ismert Liu Yuannak Train Toccata című műve, amely a száguldó gyorsvonat élményét fordítja le a zene nyelvére. A szerző érdekes eszközöket alkalmaz, a muzsikusok időnként a mozdony hangját utánozzák, emellett pedig főszerepet kapnak a ritmushangszerek is. 

Május 16-án a Művészetek Palotájában ősbemutatóra kerül sor. Kurtág György és ifj. Kurtág György Zwiegespräch című szerzeményét hallhatja a közönség, melyet Olivier Cuendet írt át nagyzenekarra és szintetizátorra. Az est különlegessége, hogy a szerző maga is részt vesz az előadáson, hiszen ifj. Kurtág György a szintetizátor szólamát játssza majd. A hangverseny programját színesíti ezenkívül Bartók befejezetlenül maradt műve, a Brácsaverseny, melyet a szerző stílusának és szándékainak ismeretében Serly Tibor fejezett be. A mű érdekessége, hogy fennmaradt olyan feljegyzés, mely szerint Bartók ugyanezt a darabot gordonkaszólóval is elképzelhetőnek tartotta, így Várdai István, meghívott vendég eljátssza a szerzemény saját maga által átírt változatát. A műsort Beethoven III., Eroica szimfóniája zárja. Az estet a Takács-Nagy Gábor, a zenekar művészeti vezetője dirigálja.

Hegedű klasszist köszönthetnek a MÁV Szimfonikusok május 25-i koncertjükön, hiszen Alexander Markov ismét visszatér a zenekarhoz, hogy előadja Brahms D-dúr hegedűversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Az Egyesült Államokban élő orosz származású hegedűvirtuóz kivételes tudású művész, aki a világ legkiválóbb zenekaraival koncertezik, a MÁV Szimfonikusoknál pedig már negyedik alkalommal lép fel szólistaként. Kocsis Zoltán ez alkalommal egy Brahms-estet állított össze, amelyben szerepel még a Tragikus nyitány, melyet az Akadémiai ünnepi nyitány ellenpólusaként is emlegetnek. A hangversenyt a D-dúr szerenád zárja. 

Júniusban a zenekar fellép továbbá az Olasz Intézetben Amparo Cortès, flamenco-éneksnő, aki Csaba Péter vezényletével De Falla-műveket varázsol egyedivé, autentikus előadásával. Takács-Nagy Gábor június 15-én Mozart Titusz kegyelme című operájának nyitányát és a Jupiter szimfóniát, valamint Brahms IV. szimfóniáját vezényli. Végül, utolsó bérletes előadásként június 22-én a Festetics Palotában Baráti Kristóf koncertmesterként irányítja a zenekart. A műsorban Bach d-moll kettősversenyét, Mozart Sinfonia Concertante című Művét és Csajkovszkij Firenzei emlék című szerzeményét adják elő Tóth Balázs brácsa-, illetve, Bodor János hegedűművész közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.