Klasszikus

Nyárváró a MÁV Szimfonikusokkal

2012.05.04. 14:06
Ajánlom
Mielőtt a zenekar búcsút intene a 2011/2012-es évadnak, a lehető legsokszínűbb programmal igyekszik közönségének kedveskedni május hónapban is.

A sort május 4-én az Olasz Intézetben nyitja az együttes, ahol két művészt lát vendégül a Belgrádi Filharmonikus Zenekarból. Muhai Tangot, aki 2010-től a zenekar vezető karmestere, valamint Robert Bokor szólistát, aki mint művészeti vezető tevékenykedik a Belgrádi Filharmonikusoknál. A hangverseny műsorán szerepel Kína egyik legismertebb zeneszerzőjének, a filmzene világában is jól ismert Liu Yuannak Train Toccata című műve, amely a száguldó gyorsvonat élményét fordítja le a zene nyelvére. A szerző érdekes eszközöket alkalmaz, a muzsikusok időnként a mozdony hangját utánozzák, emellett pedig főszerepet kapnak a ritmushangszerek is. 

Május 16-án a Művészetek Palotájában ősbemutatóra kerül sor. Kurtág György és ifj. Kurtág György Zwiegespräch című szerzeményét hallhatja a közönség, melyet Olivier Cuendet írt át nagyzenekarra és szintetizátorra. Az est különlegessége, hogy a szerző maga is részt vesz az előadáson, hiszen ifj. Kurtág György a szintetizátor szólamát játssza majd. A hangverseny programját színesíti ezenkívül Bartók befejezetlenül maradt műve, a Brácsaverseny, melyet a szerző stílusának és szándékainak ismeretében Serly Tibor fejezett be. A mű érdekessége, hogy fennmaradt olyan feljegyzés, mely szerint Bartók ugyanezt a darabot gordonkaszólóval is elképzelhetőnek tartotta, így Várdai István, meghívott vendég eljátssza a szerzemény saját maga által átírt változatát. A műsort Beethoven III., Eroica szimfóniája zárja. Az estet a Takács-Nagy Gábor, a zenekar művészeti vezetője dirigálja.

Hegedű klasszist köszönthetnek a MÁV Szimfonikusok május 25-i koncertjükön, hiszen Alexander Markov ismét visszatér a zenekarhoz, hogy előadja Brahms D-dúr hegedűversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Az Egyesült Államokban élő orosz származású hegedűvirtuóz kivételes tudású művész, aki a világ legkiválóbb zenekaraival koncertezik, a MÁV Szimfonikusoknál pedig már negyedik alkalommal lép fel szólistaként. Kocsis Zoltán ez alkalommal egy Brahms-estet állított össze, amelyben szerepel még a Tragikus nyitány, melyet az Akadémiai ünnepi nyitány ellenpólusaként is emlegetnek. A hangversenyt a D-dúr szerenád zárja. 

Júniusban a zenekar fellép továbbá az Olasz Intézetben Amparo Cortès, flamenco-éneksnő, aki Csaba Péter vezényletével De Falla-műveket varázsol egyedivé, autentikus előadásával. Takács-Nagy Gábor június 15-én Mozart Titusz kegyelme című operájának nyitányát és a Jupiter szimfóniát, valamint Brahms IV. szimfóniáját vezényli. Végül, utolsó bérletes előadásként június 22-én a Festetics Palotában Baráti Kristóf koncertmesterként irányítja a zenekart. A műsorban Bach d-moll kettősversenyét, Mozart Sinfonia Concertante című Művét és Csajkovszkij Firenzei emlék című szerzeményét adják elő Tóth Balázs brácsa-, illetve, Bodor János hegedűművész közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.