Klasszikus

„Nyelvünk is foszlik, szakadoz…”

2004.09.28. 00:00
Ajánlom
Szatmárnémetiben kollégium épül Makovecz Imre tervei alapján. A Rákóczi-év jegyében készülő épület nem csak az iskola, hanem a kulturális központ és a találkozási hely szerepét is hivatott betölteni a környék egyre szórványosabb magyarsága körében. A vállalkozás támogatására a Szent László Alapítvány jótékonysági hangversenyt rendezett 2004. szeptember 24-én este a Zeneakadémián. Az esemény fővédnöke Orbán Viktor, a műsor gondozói pedig Batta András és Kürthy András voltak. Az utolsó darab után Tőkés László püspök köszönte meg – a koncertrutinnal nem egészen egyező, mégis megható módon – a résztvevők, szervezők önfeláldozását.

Bevezető szöveg helyett, üdvözlésképpen Fehér Ernő jelent meg a színpadon. A fiatal zongoravirtuóz alig várta meg, hogy elhaljon a taps, leült a hangszerhez és már szóltak is a XV. Magyar rapszódia első hangjai. Hozzám ugyan nem áll közel ez a darab, de helyhez és alkalomhoz vitathatatlanul illett; a Rákóczi-induló dallamával hatásosan és találóan kezdődött a hangverseny. Fehér Ernő előadása pedig bravúros volt és lehengerlő.

Herz Péter kolozsvári baritont Gyökér Gabriella kísérte zongorán igen érzékenyen és figyelmesen. Két Lajtha László feldolgozást adtak elő: a Két lába van a gólyának és a Mikor Csíkból elindultam… címűt. Előfordul, hogy egy tiszta, szép hangszínen előadott dalnak nem érteni a szövegét, pedig magyarul van. A fordítottjával azonban még nemigen találkoztam: a két Lajtha-darab minden szavát jól kivehettük, csupán a hangmagasságok váltak néhol bizonytalanná. Mindemellett a közönség nagyon élvezte Herz Péter előadását.

Négy alkalomhoz illő Kodály-mű következett; az Ifjú Zenebarátok Kórusát Ugrin Gábor vezényelte. Az együttes darabról darabra egyre oldottabb és felszabadultabb lett. A Fölszállott a pávában még néhol ingadozott a férfikar, az Ének Szent István királyhoz, A magyar nemzet és a Szép könyörgés azonban már átélten, biztosan és kifejezően szólt. Ugrin Gáborból a karzat soraiig is érezhetően sugárzott a hit: a darabok szépségében és erejében, valamint a célban, ami miatt ez a jótékonysági hangverseny létrejött.

Dvorák VIII. Szimfóniáját már kedden is meghallgathattuk a Héja Domonkos vezényelte Danubiától, és bőven lesz még alkalmunk a műben való elmélyülésre: 28-án, 29-én és 30-án a Matáv Szimfonikus Zenekar, október 11-én pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság tűzi műsorára. Nem csoda: a mű csillogó, dallamos, színes, harmadik tétele pedig igazi slágerdarab. Annyira, hogy a keddi hangversenyen a nagy sikerre való tekintettel a Danubia Szimfonikus Zenekar ezt játszotta ráadásként.

A közönségnek most sem kellett csalatkoznia. Ugyan nem hallhatta kétszer a harmadik tételt, de tetszésének már az első tétel után hangot adott – sajnos tapssal. Egyébként tényleg szép volt az Allegro con brio: a csellószólam bársonyos, magvas hangon játszotta a főtémát, a rezesek pontosak voltak és tiszták, a fafúvósok pedig érzékenyen ellensúlyozták a tétel szenvedélyes, patetikus vonásait könnyed közbeszólásaikkal. Mostanában sok alacsony fuvolistát hallottam, úgyhogy külön öröm volt számomra, hogy ez a hagyomány nem folytatódott sem a keddi, sem pedig a pénteki koncerten. A koncertmester szólója a 21-i előadáson volt a meggyőzőbb, a zárótétel ellenpontos, variációs játékaiban viszont 24-én voltak a szólamok elkülöníthetőbbek.

Fehér Ernő játéka után a Szatmárnémeti Református Kollégium egy diákja Márai Sándor Halotti beszédét mondta el, intés- és figyelmeztetésképpen.

„Emlékeink szétesnek, mint a régi szövetek.
Össze tudod még rakni a Margit-szigetet?…
Már minden csak dirib-darab, szilánk, avitt kacat.
A halottnak szakálla nőtt, a neved számadat.
Nyelvünk is foszlik, szakadoz és a drága szavak
Elporlanak, elszáradnak a szájpadlat alatt.”

Ez ellen küzdöttek az előadók és a közönség a Szatmárnémeti Kollégium támogatásával 2004. szeptember 24-én este a Zeneakadémia Nagytermében. A jelenlévők létszámából ítélve: sikeresen.

(2004. szeptember 24, 19:30 Zeneakadémia Nagyterem – A Danubia Szimfonikus Zenekar koncertje a Szatmárnémeti Rákóczi Kollégium javára; Liszt: XV. Magyar rapszódia; Lajtha L.: Mikor Csíkból elindultam, Két lába van a gólyának; Kodály: Fölszállott a páva, Ének Szent István királyhoz, A magyar nemzet, Szép könyörgés; Dvořak: VIII.Szimfónia; km.: Fehér Ernő, Gyökér Gabriella (zongora), Hercz Péter (ének), Ifjú Zenebarátok Kórusa (karig.: Ugrin Gábor); vez.: Héja Domonkos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.