Klasszikus

Nyerjen belépőt Balog József zongoraestjére!

2014.12.04. 12:25
Ajánlom
Liszt legendás virtuozitásának felülmúlhatatlan bizonyítékát, a romantikus zongorairodalom egyik legmagasabb hegységét - tizenkét csúccsal december 17-én hallhatjuk a Zeneakadémián.

A Transzcendens etűdöket a világ legnehezebb zongoradarabjainak egyikét, amelyet még Liszt maga is felsőbbrendű nehézségű gyakorlatnak aposztrofált legközelebb Balog József előadásában hallhatjuk.

A híres Mazeppa, amelyből Liszt később szimfonikus költeményt is írt, a sejtelmes Lidércfény, a Beethoven-szimfónia nyomán született büszke Eroica, az őrült Vad hajsza, a legszebb Chopin-noktürnöket idéző Ricordanza és a már Debussy hangját sejtető Esti harmóniák - és másik hat, nem kevésbé lenyűgöző zongoradarab. Mindez egy kivételesen érzékeny és boszorkányos virtuozitású zongoraművész, Balog József tolmácsolásában kivételes zenei élményt ígér.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a Port.hu-n.

Balog József, a fiatal pianista-tehetség zenész családban született 1979-ben Budapesten. A Liszt Akadémián kitűnő minősítéssel diplomázott Jandó Jenő osztályában. Számos hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat. Hungaricum című szólólemeze 2005-ben elnyerte a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemezverseny Nagydíját. Ugyanebben az évben Fischer Annie-ösztöndíjas lett. Gazdag klasszikus repertoárja mellett szívesen játszik ritkábban megszólaló és jazz-ihlette darabokat is, nevéhez számos kortárs mű bemutatója fűződik. Legutolsó szólólemeze Liszt on Erard címmel jelent meg 2012-ben, amit lelkes kritikusi fogadtatás követett. Három kontinens több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint például az Amszterdami Concertgebouw, a Szentpétervári Filharmónia, a londoni Kensington Palace, vagy a bécsi Konzerthaus.

Kérdésünk: Hány egységből áll Liszt: Transzcendens etűdök című kompozíciója?

A helyesen válaszolók közül öten partnerükkel ellátogathatnak Balog Józseg december 17-i koncertjére a Zeneakadémiára.


Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.