Klasszikus

Nyilvános a BFZ 2008/2009-es évadának programja

2008.04.16. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván zeneigazgató és Körner Tamás igazgató tegnap sajtótájékoztatón ismertették a Budapesti Fesztiválzenekar 2008/2009-es évadjának terveit.

A zenekar, amely első hangversenyét 1983. december 26-án adta, a jövő évadban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját: a jubileumi szezonra a megszokottnál is gazdagabb, sokszínűbb programot állítottak össze. A nagy érdeklődés miatt műsoraik többségét háromszor játsszák el, felváltva a Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián. Folytatják a szombat-vasárnap délutáni koncertsorozatot, lehetővé téve, hogy a vidékiek, a családosok és az este nehezen mozdulók is hallhassák az együttest.

A jubileumi évad kiemelkedő eseményének igérkezik Mozart két operájának, a Cosi fan tuttének és a Figaro házasságának előadása. A november végén-december elején három alkalommal hallható Cosi a világhírű Glyndebourne-i Operafesztivál 2006-os, Fischer Iván vezényelte produkciójának koncerttermi, szcenírozott adaptációja lesz, kiváló énekesekkel (Rost Andrea, William Shimell, Anke Vondung, Topi Lehtipuu, Tassis Christoyannis, stb.) A márciusi Figaro házassága előadásain szintén nagyszerű énekesgárda működik közre.

A nemzetközi zenei élet számos kiválósága lép fel a zenekarral Budapesten, így a koncertezéstől 2008 decemberében visszavonuló világhírű zongoraművész, Alfred Brendel, aki a BFZ koncertjein búcsúzik a magyar közönségtől, Schiff András, Hilary Hahn, Alekszej Ljubimov, Paul McCreesh, Sabine Meyer, Akiko Suwanai, Arkagyij Volodosz, Ion Marin, Gerard Korsten, Andrew Davis, Francois Leleux, Robert Dean-Smith, Birgit Remmert és sokan mások. A Művészetek Palotájával közösen immár negyedszer rendezik meg szeptemberben a Budapesti Mahler Ünnepet. Két monumentális Mahler mű, a 3. szimfónia és a Dal a Földről előadásai mellett a Mahler Ünnep által rendelt két új magyar mű bemutatójára kerül sor (Csemiczky Miklós: Scherzo all’ ongarese, Dubrovay László: Magyar rapszódia). Thomas Hampson tavalyi dalestje után idén egy másik nagyszerű énekes, Matthias Goerne dalestjét hallhatja a közönség. A nagy sikert arató Csajkovszkij maraton után jövőre is lesz hasonló koncertsorozat:, ezúttal Dvorák műveiből. Folytatódnak a zenekar sikeres sorozatai, a "Haydn-Mozart plusz" zenekari koncertek, a gyerekek kakaókoncertjei, a "Vasárnapi kamarazene" és a "Kamarazenekari remekművek" sorozat.

Budapest mellett a zenekar fellép Békéscsabán, Sopronban, Győrben, Pécsett és Debrecenben. Fischer Iván együttese jövőre tizenegy országba látogat el, fellép többek között az Edinburgh-i, a BBC Proms és a Schleswig-Holsteini Fesztiválon, a New York-i Carnegie Hallban, a bécsi Konzerthausban, a párizsi Salle Pleyelben és a londoni Royal Festival Hallban. A Cosi fan tutte előadásaival indul az a többéves sorozat, amelynek keretében a zenekar évente egy-egy operaprodukciót mutat be a Las Palmas-i Operaházban.

A zenekar a 2008/2009-es évadra ötféle bérletet hirdet meg, ezek április 21-tól a BFZ titkárságán és az interneten (www.bfz.hu), április 28-tól az ismert jegyirodákban vásárolhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.