Klasszikus

Nyilvános bocsánatkérés egy kritikáért

2003.02.21. 00:00
Ajánlom
Kilenc zenekritikus közös levélben kéri egy zongoraművész, Schiff András bocsánatát, amiért egy tizedik kritikus bírálatával - mint írják - megsértette őt. A kritika a művész budapesti hangversenyéről február 13-án jelent meg, a bocsánatkérő szöveget fizetett hirdetésként 21-én tették közzé ugyanott. Ön szerint miért érzik úgy a kritikusok, hogy meg kell követniük valakit, akiről - igaz, szakmailag esetleg kifogásolható - bírálatot ír egy kollégájuk?

A kritikus a Népszabadságban megjelent, Állóképesség című írásában nem keményebb, igaz, nem is puhább, mint amilyen szokott lenni. Fáy Miklós írásai nem először kavarnak vihart, sokak szerint gyakran üt öv alá: akik most "az emberi méltóságot sértőnek" érzik a Schiff Andrást bíráló sorokat, bizonyára nem követik a szerző ÉS-beli tévékritikáit, amelyekben rendszeresen bírál porig műsorvezetőket, gyakorta a küllemük alapján.

Felröppentettek az egyik reggeli rádióműsorban olyan híreket, amelyek szerint a művész azt fontolgatta, Fáy kritikája miatt egy darabig nem lép fel Magyarországon. A rádióműsor szerkesztői nem vették a fáradságot, hogy utánanézzenek, igaz-e a hír, a kritikusok pedig a híresztelés felröppenését követően jelentették meg levelüket, fizetett hirdetésként. A hírt a Schiff András koncertjeit szervező Strém szervezőiroda vezetője, Strém Kálmán a hvg.hu-nak cáfolta, kijelentve, hogy a művésznek számos hangversenye van lekötve Magyarországon az elkövetkező évekre.

Az aláíróknak, akik a Muzsika című szaklaptól a Magyar Rádión át a Magyar Nemzetig képviselik a komolyzenei műbírálat spektrumát, szakmai kifogásaik vannak kollégájukkal szemben, máskülönben nem írták volna levelükben: "a kritikának a művész és közönség közti kommunikációt, nem pedig írója önkifejezési vágyát kell szolgálnia". Ez esetben ön szerint nem lett volna jobb, ha szakmai vitát indítanak s nem bocsánatot kérnek? Nem éppen ettől a levéltől válik sértődés és önérzet kérdésévé valami, aminek nem kellene annak lennie?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.