Klasszikus

Nyilvános bocsánatkérés egy kritikáért

2003.02.21. 00:00
Ajánlom
Kilenc zenekritikus közös levélben kéri egy zongoraművész, Schiff András bocsánatát, amiért egy tizedik kritikus bírálatával - mint írják - megsértette őt. A kritika a művész budapesti hangversenyéről február 13-án jelent meg, a bocsánatkérő szöveget fizetett hirdetésként 21-én tették közzé ugyanott. Ön szerint miért érzik úgy a kritikusok, hogy meg kell követniük valakit, akiről - igaz, szakmailag esetleg kifogásolható - bírálatot ír egy kollégájuk?

A kritikus a Népszabadságban megjelent, Állóképesség című írásában nem keményebb, igaz, nem is puhább, mint amilyen szokott lenni. Fáy Miklós írásai nem először kavarnak vihart, sokak szerint gyakran üt öv alá: akik most "az emberi méltóságot sértőnek" érzik a Schiff Andrást bíráló sorokat, bizonyára nem követik a szerző ÉS-beli tévékritikáit, amelyekben rendszeresen bírál porig műsorvezetőket, gyakorta a küllemük alapján.

Felröppentettek az egyik reggeli rádióműsorban olyan híreket, amelyek szerint a művész azt fontolgatta, Fáy kritikája miatt egy darabig nem lép fel Magyarországon. A rádióműsor szerkesztői nem vették a fáradságot, hogy utánanézzenek, igaz-e a hír, a kritikusok pedig a híresztelés felröppenését követően jelentették meg levelüket, fizetett hirdetésként. A hírt a Schiff András koncertjeit szervező Strém szervezőiroda vezetője, Strém Kálmán a hvg.hu-nak cáfolta, kijelentve, hogy a művésznek számos hangversenye van lekötve Magyarországon az elkövetkező évekre.

Az aláíróknak, akik a Muzsika című szaklaptól a Magyar Rádión át a Magyar Nemzetig képviselik a komolyzenei műbírálat spektrumát, szakmai kifogásaik vannak kollégájukkal szemben, máskülönben nem írták volna levelükben: "a kritikának a művész és közönség közti kommunikációt, nem pedig írója önkifejezési vágyát kell szolgálnia". Ez esetben ön szerint nem lett volna jobb, ha szakmai vitát indítanak s nem bocsánatot kérnek? Nem éppen ettől a levéltől válik sértődés és önérzet kérdésévé valami, aminek nem kellene annak lennie?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.