Klasszikus

Nyilvános főpróba Bogányi Gergely váci koncertje előtt

2007.03.13. 00:00
Ajánlom
A Váci Tavaszi Fesztivál programjai iránti nagy érdeklődésre való tekintettel Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész március 19-i hangversenye előtt nyilvános főpróbát tart 2007. március 18-án a Bartók Béla Zeneiskolában.

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott. Négyéves korában kezdett zongorázni. Hat éves korában megnyerte a hazai zongoraverseny speciális díját Nyíregyházán, majd három évvel később az első díjat kapta meg ugyanazon a versenyen. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián, Amerikában az Indiana Egyetemen tanult. Önálló lemezfelvételei jelentek meg Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt Ferenc zongoraműveivel. Szűkebb hazájától 22 évesen megkapta a Vác díszpolgára díjat, mely a város legrangosabb kitüntetése. Bogányi Gergely számos elismeréssel büszkélkedhet: 2000 - Liszt-díj, 2002 – Finn Fehér Rózsa Lovagrend, 2003 – Pest Megye Kultúrájáért díj, 2004 – Kossuth-díj.

(2007. március 18., 19:00 Bartók Béla Zeneiskola (Vác)
Bogányi Gergely (zongora) hangversenyének nyilvános főpróbája; Schubert: a-moll zongoraszonáta, D 784; Liszt: Benediction di Dieu dans la solitude; Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16, km.: Váci Szimfonikus Zenekar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.