Klasszikus

Nyilvános főpróbát tart Kelemen Barnabás

2011.03.04. 15:37
Ajánlom
Március 5-én a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar próbájára ülhetünk be a Fugába. A hegedűművész ezúttal vezényelni fog.

Kelemen Barnabás a kvartettezés mellett a dirigálásnak is egyre több időt szentel. A Fidelio.hu-nak adott interjújában így nyilatkozott erről: "A Nemzeti Filharmonikus Zenekar első próbáin dirigálhattam is, de éreztem, hogy sokat kell még fejlődnöm. Nagyon izgatott a dolog, ezért tanulni kezdtem, a két legkiemelkedőbb mestertől, Jorma Panulától és Leif Segerstentől vettem órákat. Idén például az amszterdami Concertgebouw- és az Izraeli Kamarazenekart is dirigáltam, s vezénylem még a kassai és a pécsi szimfonikus zenekarokat is."

A Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekart 1986-ban alapította Tőkés Tünde a XII. kerületi (azóta Solti György nevét viselő) zeneiskola leglelkesebb növendékeiből. Törzsgárdája azóta egyetemista, illetve pályakezdő értelmiségi lett, de zenei pályára készülők és hivatásos zenészek is szép számmal csatlakoztak hozzá. Vezető tagjai a zeneiskola zenekari tanszakán belül részt vesznek utánpótlásának képzésében is. Budapest Hegyvidék XII. Kerületi Önkormányzata 2000-től önálló költségvetést biztosít számára. Ebből természetesen következik, hogy egyéni hangvételű önálló koncertjei mellett részt vesz a kerület ünnepi rendezvényein és fellép a zeneiskola bérleti sorozatában is, utóbbival a közönség-utánpótlás neveléséből is kiveszi részét.

Kelemen Barnabás (hegedű), Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar

2011. március 5. 11:00 Fuga Budapesti Építészeti Központ

Km.: Balla Eszter (próza)
Vez.: Kelemen Barnabás
Hangversenymester: Krulik Eszter, Rabovay Júlia
Műv. vez. Gémesi Géza

Soós András: Hommage á Vivaldi
Vivaldi: A négy évszak 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.