Klasszikus

Nyitott templomok napja

2010.04.27. 00:13
Ajánlom
Május 9-én, a Béke Világnapján a különböző vallások szakrális terei adnak helyet a muzsikának Pécsett.

Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért díját, a balkáni háborúk idején tanúsított magatartása, valamint a kisebbségekkel való bánásmód miatt. A cím lehetőséget ad arra, hogy Pécs, mint a béke, a kulturális párbeszéd városa kerüljön be az európai közbeszédbe, és hogy önképébe is hangsúlyosabban, tudatosabban épüljön be e lehetőség. A Határtalan város című pécsi pályázat is e címre, illetve a cím elnyerését lehetővé tevő pécsi befogadó attitűdre alapozva emelte hangsúlyos témává a béke és a kulturális sokszínűség kérdését.

Ehhez a programhoz kapcsolódik a Nyitott templomok napja, amelynek keretében délután négytől a Pius templomban a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete hallgatói adnak koncertet. Szintén délután négykor veszi kezdetét Kelle Antal Mű a Szentföldről című kiállítása Pécs világörökségi helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban.

A szobor egy bronz rög, mely a mai Európát és az egész világot különösen próbára tevő emberi másságok elviselését és összefonódását szimbolizálja. Magába integrál vallási jelképeket, de nem a megosztás, hanem a más kultúrák elfogadásának szándékával. A dolgokat más emberek szemszögéből nézve másképp látjuk, másként gondoljuk. Szimbolikus forma a másság, a tolerancia jegyében.

A nemesfémből készült, körbejárható (1,5m x 0,6m) szobor különböző jelképeket épít be, a keresztény, zsidó illetve mohamedán kultúra és vallás egyidejű, nem kizárólagos jelenlétét tárgyiasítja (szemlélteti). A kereszt, a csillag és a félhold találkozásából születendő felületek belső gazdagsága egy kívülről geometrikusan letisztult tömbbe, szentföldünk egy rögébe van elhelyezve.

A szobor ugyanazt az üzenetet, a béke üzenetét jelképezi, mint a szakrális terekben megvalósuló koncertek: ügyeljünk a nem csak azonos vallásúak közötti, hanem valamennyi jó szándékú ember közötti összetartozás és szolidaritás szükségességére.

Az esti órákban is folytatódik a program. Hattól, fél héttől és héttől is kezdődnek koncertek a Belvárosi Református templomban, a Ferences templomban, a Zsinagógában és a Dóm múzeumban is. A részletes program innen tölthető le.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Színház

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Zenés színház

Pavarotti özvegye Miskolcra jön a férjéről szóló film díszbemutatójára

Luciano Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani is ellátogat az Oscar-díjas Ron Howard, Pavarottiról készült dokumentumfilmjének gálájára a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.