Klasszikus

Nyolc nap dzsessz

2005.05.07. 00:00
Ajánlom
Jazztavasz 2005 címmel rendeznek fesztivált a Művészetek Palotájában május 16-tól. Retkes Attila, a Művészetek Palotájának dzsesszprogram-szaktanácsadója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: nem az volt a cél, hogy világsztárokat hívjanak meg, és a dzsessz kísérletező irányzatainak bemutatására sem vállalkoztak.

Inkább arra törekedtek, hogy a magyar dzsesszélet minden generációjának nagy egyéniségei olyan produkciókkal lépjenek fel, amelyek máshol nem hallhatóak.

A nyitókoncerten a Balázs Elemér Group a héten Fonogram-díjjal elismert Refracting Sounds, vagyis Fénytörő Hangok című albumát mutatja be, vendégszólistájuk Dés László szaxofonos lesz. Másnap Róma-Budapest dzsesszrandevú címmel Szőke Nikoletta (ének), Oláh Kálmán (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és az olasz gitáros, Agostino di Giorgio a bepop dzsessz világába kalauzolja a látogatókat. Szerdán Pege Aladár Koloncsák Zsoltot (zongora), Nagy Balázst (szaxofon), Kothencz Tamást (dob), Harald Neuwirthet (zongora) és Michael Eriant (szaxofon) látja vendégül. Május 19-én a Jazz Steps zenekar és Happy Hoppers táncegyüttes ad swingestet, másnap a László Attila Band és David Friedman (vibrafon) játszik. Szombaton ősbemutató lesz a Nemzeti Hangversenyteremben: a Szakcsi Hungarian Gipsy Show névre keresztelt esten Szakcsi Lakatos Béla és zenésztársai lépnek fel. Vasárnap szintén ritka eseménynek ad otthont a koncertterem, Charlie dzsesszkoncertet ad. A záróesten Oláh Kálmán (zongora), Tony Lakatos (szaxofon), Ron McClure (nagybőgő) és Adam Nussbaum (dob) játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.