Klasszikus

Nyolcadik nap - tavaszi eső aranyat ér

2004.03.27. 00:00
Ajánlom
Bár a tavaszi eső ezen a napon teljes erőbedobással jelezte ittlétét , mégsem tántorította el a fesztivál látogatóit, hogy megnézhessék leendő és már meglévő kedvenceiket, új, eddig ismeretlen műveket, előadásokat fedezzenek fel a Mátyás-templomtól a Thália Színházig.

A zuhogó eső ellenére a Mátyás-templomban pótszékeket kellett lerakni a neves holland orgonista, Jos van der Kooy estjére, ahova Bach F-dúr toccatáján kívül kortárs zeneszerzők műveit hozta a templomi sorozat hallgatósága elé Messianentől, Sweelincktől, Böhmtől Vierne-től kezdve, saját orgona improvizációjáig. Az improvizációk között hallhattuk a magyar Himnusz és az EU csatlakozásról elképzelt gondolatait is.

Az ELTE Jogi Karának Dísztermében Peter Bruns csellista és Nagy Péter zongoraművész Schumann-, Schubert-, Brahms- és Bartók-darabokkal bizonyította be, hogy cselló és zongora együtt kamarazenekari hangzást képes létrehozni. Nem véletlen, hiszen Bruns hangszerének világszerte elismert mestere, a csodagyerekként indult Nagy pedig a legnagyobb nemzetközi fesztiválok állandó meghívott szereplője.

Az előzetes hírekből már sejteni lehetett, hogy a Ligeti András vezette MATÁV Szimfonikus Zenekar műsora komoly meglepetést okoz: a Susanne Schimmack mezzoszoprán énekesnővel és gyermekkórussal megerősített zenekar a nálunk kevéssé ismert Bartók-kortárs, a svájci Hermann Suter: Le Laudi - oratórium Assisi Szent Ferenc Naphimnuszára című darabját lelkesedve fogadta a nézőközönség. A zenekar ezt az ismeretlen, ám gyönyörű művet úgy adta elő, hogy a gyermekkórus nem a színpadon, hanem a tér más részein, a két oldalerkélyen lett elhelyezve, fokozva az akusztikai élményt.

A Magyar Rádió Márványtermében a Liszt-díjas, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapító, Vígh Andrea hárfaművész adott szólóestet. A változatos zenetörténeti utazásban Vígh nem adott szünetet a nézőknek, akik ezt egyáltalán nem vették zokon, sőt annyira megfogta őket az előadás, hogy kikövetelték a ráadást.
Eredetileg az Olasz Kultúrintézet lett volna a dán-svéd Concerto Copenhagen régizene együttes házigazdája, de az olasz elnök váratlan budapesti látogatása miatt az estét a Fesztiválközpont bravúros gyorsasággal áthelyezte a szomszédos Magyar Nemzeti Múzeum csodálatos dísztermébe. Nyolc információs fiatal segítette-terelte a közönséget zuhogó esőben a múzeum felé, ami nagyon jól esett a kissé tanácstalan nézőknek, de mivel a barokk kort megidéző koncert szünetében egy pohár pezsgővel is megkínálták őket, gyorsan feloldódtak zavarukból és gratuláltak a kiváló, új helyszínért.

A nyolcadik nap legnagyobb sikere a Thália Színházban tartott Spanyol Táncszínház-est utolsó előadása volt, ahol a közönség vastapssal ünnepelte a rendkívül tehetséges fiatalokból álló társulatot, melynek művészeti vezetője, Nacho Duato ismét bebizonyította, hogy a tánc nyelve örökké fiatal marad.

A Millenárison már felépítették a szombaton bemutatkozó wroclawi Tomaszewski Pantomimszínház által bemutatásra kerülő Majmok című előadás (teltház várható) díszletét, egy valódi állatkerti majomketrecet, ülőrudakkal, kisajtókkal felszerelve, amely első pillantásra pontosan meghatározza a darab kiindulási pontját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.