Klasszikus

Nyolcadik nap - tavaszi eső aranyat ér

2004.03.27. 00:00
Ajánlom
Bár a tavaszi eső ezen a napon teljes erőbedobással jelezte ittlétét , mégsem tántorította el a fesztivál látogatóit, hogy megnézhessék leendő és már meglévő kedvenceiket, új, eddig ismeretlen műveket, előadásokat fedezzenek fel a Mátyás-templomtól a Thália Színházig.

A zuhogó eső ellenére a Mátyás-templomban pótszékeket kellett lerakni a neves holland orgonista, Jos van der Kooy estjére, ahova Bach F-dúr toccatáján kívül kortárs zeneszerzők műveit hozta a templomi sorozat hallgatósága elé Messianentől, Sweelincktől, Böhmtől Vierne-től kezdve, saját orgona improvizációjáig. Az improvizációk között hallhattuk a magyar Himnusz és az EU csatlakozásról elképzelt gondolatait is.

Az ELTE Jogi Karának Dísztermében Peter Bruns csellista és Nagy Péter zongoraművész Schumann-, Schubert-, Brahms- és Bartók-darabokkal bizonyította be, hogy cselló és zongora együtt kamarazenekari hangzást képes létrehozni. Nem véletlen, hiszen Bruns hangszerének világszerte elismert mestere, a csodagyerekként indult Nagy pedig a legnagyobb nemzetközi fesztiválok állandó meghívott szereplője.

Az előzetes hírekből már sejteni lehetett, hogy a Ligeti András vezette MATÁV Szimfonikus Zenekar műsora komoly meglepetést okoz: a Susanne Schimmack mezzoszoprán énekesnővel és gyermekkórussal megerősített zenekar a nálunk kevéssé ismert Bartók-kortárs, a svájci Hermann Suter: Le Laudi - oratórium Assisi Szent Ferenc Naphimnuszára című darabját lelkesedve fogadta a nézőközönség. A zenekar ezt az ismeretlen, ám gyönyörű művet úgy adta elő, hogy a gyermekkórus nem a színpadon, hanem a tér más részein, a két oldalerkélyen lett elhelyezve, fokozva az akusztikai élményt.

A Magyar Rádió Márványtermében a Liszt-díjas, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapító, Vígh Andrea hárfaművész adott szólóestet. A változatos zenetörténeti utazásban Vígh nem adott szünetet a nézőknek, akik ezt egyáltalán nem vették zokon, sőt annyira megfogta őket az előadás, hogy kikövetelték a ráadást.
Eredetileg az Olasz Kultúrintézet lett volna a dán-svéd Concerto Copenhagen régizene együttes házigazdája, de az olasz elnök váratlan budapesti látogatása miatt az estét a Fesztiválközpont bravúros gyorsasággal áthelyezte a szomszédos Magyar Nemzeti Múzeum csodálatos dísztermébe. Nyolc információs fiatal segítette-terelte a közönséget zuhogó esőben a múzeum felé, ami nagyon jól esett a kissé tanácstalan nézőknek, de mivel a barokk kort megidéző koncert szünetében egy pohár pezsgővel is megkínálták őket, gyorsan feloldódtak zavarukból és gratuláltak a kiváló, új helyszínért.

A nyolcadik nap legnagyobb sikere a Thália Színházban tartott Spanyol Táncszínház-est utolsó előadása volt, ahol a közönség vastapssal ünnepelte a rendkívül tehetséges fiatalokból álló társulatot, melynek művészeti vezetője, Nacho Duato ismét bebizonyította, hogy a tánc nyelve örökké fiatal marad.

A Millenárison már felépítették a szombaton bemutatkozó wroclawi Tomaszewski Pantomimszínház által bemutatásra kerülő Majmok című előadás (teltház várható) díszletét, egy valódi állatkerti majomketrecet, ülőrudakkal, kisajtókkal felszerelve, amely első pillantásra pontosan meghatározza a darab kiindulási pontját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.