Klasszikus

Nyolcvan évnyi zene

2013.08.11. 11:59
Ajánlom
Valóban csaknem nyolcvan, a születésnapját ünneplő Vásáry Tamás ugyanis a zenében él, így jószerével születése óta foglalkozik vele. MAGAZIN

A debreceni születésű művész csodagyerekként kezdte pályafutását: kilencévesen már szólóestet adott Chopin műveiből, és mindössze húszesztendősen végzett a Zeneakadémián, ahol ezután a példaképének és második apjának tekintett Kodály asszisztense lett a szolfézs tanszéken. A nagy tekintélyű zeneszerző volt az, aki Vásáry családját az ötvenes években megmentette a kitelepítéstől.

1956-ban édesapját letartóztatták a forradalomban játszott szerepe miatt, ezért a zongoraművész elhagyta Magyarországot. Több nemzetközi zongoraversenyen is rangos helyezést ért el, 1956-ban megnyerte a brüsszeli Erzsébet királyné versenyt, majd Svájcba költözött. Az állampolgárságot 1972-ben kapta meg. 1958-ban Londonba hívták, ahol Csajkovszkij b-moll zongoraversenyével hódította meg a közönséget. Zongoristaként elsősorban Liszt-, Chopin-, Mozart-, Brahms-, Debussy- és Rahmanyinov-zongoradarabok interpretálásával és lemezre rögzítésével szerzett hírnevet.

A legjelentősebb zenekarokkal és dirigensekkel koncertezett világszerte. Karmesteri ambíciói a hetvenes évek elejétől kaptak teret, azóta több mint száz zenekarral dolgozott. Saját bevallása szerint vezénylés közben karmesternek, zongorázás közben zongoristának, a zongora mellől vezényelve pedig egyszerre mindkettőnek érzi és tartja magát. Azt vallja, hogy a dirigálás aktívan tartja a szellemet, az értelemet és az érzelmeket egyaránt.

Vásáry 1979-1982 között a BBC Northern Symphony igazgatója, 1989-1997 között a Bournemouth-i Szimfonikusok vezető karmestere és zeneigazgatója volt. A Deutsche Gramophonnál és a Hungarotonnál a zongora- és zenekari irodalom számos jelentős alkotását lemezre vette. 1993-2004 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója, vezető karmestere volt, azóta a zenekar örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója. 2006-ban megalapította a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Munkásságáért 1951-ben Liszt Ferenc-, 1998-ban Kossuth-díjat vehetett át, kétszer kapott köztársasági elnöki kitüntetést. 1988 óta a londoni Royal College of Music, 1992 óta a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja, birtokosa az egyik legrangosabb francia kitüntetésnek, a művészetek érdemrendje tiszti fokozatának. 2001-ben a millenniumra alapított Kölcsey Ferenc-díjjal tüntették ki, 2007-ben Prima-díjas lett, 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, a Magyar Kultúra Követe címet, valamint a Bartók-Pásztory-díjat. Szülővárosa, Debrecen díszpolgára, és a Debreceni Egyetem díszdoktora is egyben. Tavaly első magyar művészként ő vehette át az UNESCO Mozart-érmét, amelyet 1991-es alapítása óta eddig csak tíz világhírű zenész kapott meg.

A zenén túl címmel könyve jelent meg zeneszerzőkről tartott ismeretterjesztő előadásaiból, nagy sikerű előadást tartott a Mindentudás Egyetemén Liszt Ferenc - a médium és a média címmel. A népszerű televíziós sorozatot a közeljövőben felújítják, Vásáry Tamás ezúttal majd Csajkovszkij, Debussy, Dvořák és Bartók életművét viszi közelebb a nézőkhöz a zongorajátékával kísért zenés beszélgetések során.

Szabadidejében legszívesebben operát és dalokat hallgat, egy lakatlan szigetre pedig Bach Goldberg-variációit vagy Chopin balladáit vinné magával. A szavakon túl címmel verseskötete is jelent már meg, életregényének első két kötete ősszel kerül a könyvesboltlokba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.