Klasszikus

Nyugat-Európai kapcsolatunk

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
A modern zene egyik legismertebb tolmácsolója és teremtője, Eötvös Péter január 2-án ünnepelte hatvanadik születésnapját. Nem sokkal később a nemzetközi zenei világ ünnepelte Eötvös Péter munkásságát. Cannes-ban a MIDEM a Legjobb lélő zeneszerző életműdíjjal tüntette ki, a BMC-nél megjelent Vocal Works című lemeze pedig Különdíjat kapott. A díjátadás után adott lapunknak interjút.

- Az 1991-ben a fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésére alapított Nemzetközi Eötvös Intézet jelenleg Hollandiában működik. Igaz, hogy Magyarországon is vannak az Intézettel tervei?

- Hogyne. Szeretnénk Mo-n keresztül egy olyan központot létrehozni, amely nem csak a magyar zenészeket kapcsolja össze más országok zenészeivel, hanem ezen túlmenően a kelet-európai országokat összekapcsolja a nyugat-európai zenei kultúrákkal. Ez eddig nem történt meg. Nagyon sokat élek Franciaországban, Németországban, Angliában, és nagyon hiányolom, hogy nem találkozom sem cseh, sem lengyel, sem orosz, sem bolgár zeneszerzővel. Egyszerűen mintha nem is léteznének. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyon sok országban mozgok, de mindenki tudja rólam, bárhol dolgozom, hogy én magyar vagyok. Ugyanakkor sem a kelet-európai zeneszerzők, sem a kelet-európai zene nincs jelen a nemzetközi zenei köztudatban. Ezen szeretnék változtatni. Azon túl, hogy zeneszerzőknek, karmestereknek pedagógiai programok szervezése is szerepel a terveinkben, számomra legfontosabb lenne a kortárs kelet-európai zenekultúra összekapcsolása a nyugat-európai zenekultúrával. Ez az én tervem.

- Ehhez konkrét lépés mikor várható?

- Túl korai még erről beszélni. Most próbáljuk kiépíteni. Nagyon sok mindentől függ az, hogy milyen formában tudjuk a terveinket megvalósítani. Függ a pénztől, a különböző döntésektől.

- Az ön díjnyertes lemezén a legrégibb kompozíció 1968-ban született, a legfrissebb 1998-ban. Pontosan harminc évet fog át.

- A lemeznek Vokális művek a címe, és minden olyan művemet beválogattam, amelyik valamilyen módon a hanggal foglalkozik. Van például olyan furcsa darab is, a Tücsökzene című - angolul Cricket Muusic - ami nem más, mint az a zenei hang, amit a tücskök maguk "állítanak elő". Az én zeneszerzői munkám abban állt, hogy a már meglévő tücsökzene-felvételeket, tücskök által keltett zörejek felvételeit kiválogattam, összevágtam, ritmust adtam neki. Így egy ötszólamú madrigált csináltam belőle. De én ezt is hanganyagnak tekintem. Tehát olyan, mintha valaki mondaná. Ebben az esetben a tücskök mondják. Az 1968-as Mese pedig összeállítás a Száz magyar népmeséből, amelyet Molnár Piroska mond el. Ez szintén nem énekelt zene, hanem olyan zene, amit emberi hang mond el, viszont az összbenyomás, a forma, az, ahogyan össze van rakva, együtt zenei formát ölt. Tehát erre a lemezre válogattam minden olyan művet, amelyik zenévé alkított zörej, mint a tücsökök zenéje, vagy a beszéd, de rákerült rendes énekes szóló is zenekarral, vagy kamaraopera, mint a Harakiri. A lemez régebben jelent meg, de nagyon örülök, hogy most díjazták.

- Kompozícióit világszerte játsszák, a Három nővér című operájával számos díjat nyert külföldön. A most kapott Legjobb élő zeneszerző díját hogyan értékeli?

- A szakma megbecsülésének értékelem. Az utolsó negyven évben nagyon sokat dolgoztam nyugati országokban. Három minőségben is: karmesterként, zeneszerzőként és tanárként. Tanárként rengeteg fesztiválon rendeztem szemináriumokat, sok fiatal karmester került ki az iskolámból. Sűrű volt az elmúlt negyven év. Azt hiszem, mostanra ért meg az idő, hogy egy ilyen nemzetközi zsűri, amelyik a díjat adta, az elsők között válassza be a nevemet a jelöltek sorában.

- Készül újabb Eötvös-opera?

- Most dolgozom egy kétrészes, nagyoperán Tony Kusvel színdarabja alapján. Angyalok Amerikában a címe, az eredeti darabot Magyarországon pár éve a Vígszínház mutatta be. Az opera premierje Párizsban, a Chatelet-ben lesz novemberben, ezután Hamburgban és Lipcsében fogják játszani.

- Magyarországon mikor?

- Nincsenek még rá tervek.

- Mikor hallhatja legközelebb a magyar közönség?

- A tavaszi fesztiválon, Az álmok hídján mentem át című színpadi hangjátékom előadásán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.