Klasszikus

Nyugat-Európai kapcsolatunk

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
A modern zene egyik legismertebb tolmácsolója és teremtője, Eötvös Péter január 2-án ünnepelte hatvanadik születésnapját. Nem sokkal később a nemzetközi zenei világ ünnepelte Eötvös Péter munkásságát. Cannes-ban a MIDEM a Legjobb lélő zeneszerző életműdíjjal tüntette ki, a BMC-nél megjelent Vocal Works című lemeze pedig Különdíjat kapott. A díjátadás után adott lapunknak interjút.

- Az 1991-ben a fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésére alapított Nemzetközi Eötvös Intézet jelenleg Hollandiában működik. Igaz, hogy Magyarországon is vannak az Intézettel tervei?

- Hogyne. Szeretnénk Mo-n keresztül egy olyan központot létrehozni, amely nem csak a magyar zenészeket kapcsolja össze más országok zenészeivel, hanem ezen túlmenően a kelet-európai országokat összekapcsolja a nyugat-európai zenei kultúrákkal. Ez eddig nem történt meg. Nagyon sokat élek Franciaországban, Németországban, Angliában, és nagyon hiányolom, hogy nem találkozom sem cseh, sem lengyel, sem orosz, sem bolgár zeneszerzővel. Egyszerűen mintha nem is léteznének. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyon sok országban mozgok, de mindenki tudja rólam, bárhol dolgozom, hogy én magyar vagyok. Ugyanakkor sem a kelet-európai zeneszerzők, sem a kelet-európai zene nincs jelen a nemzetközi zenei köztudatban. Ezen szeretnék változtatni. Azon túl, hogy zeneszerzőknek, karmestereknek pedagógiai programok szervezése is szerepel a terveinkben, számomra legfontosabb lenne a kortárs kelet-európai zenekultúra összekapcsolása a nyugat-európai zenekultúrával. Ez az én tervem.

- Ehhez konkrét lépés mikor várható?

- Túl korai még erről beszélni. Most próbáljuk kiépíteni. Nagyon sok mindentől függ az, hogy milyen formában tudjuk a terveinket megvalósítani. Függ a pénztől, a különböző döntésektől.

- Az ön díjnyertes lemezén a legrégibb kompozíció 1968-ban született, a legfrissebb 1998-ban. Pontosan harminc évet fog át.

- A lemeznek Vokális művek a címe, és minden olyan művemet beválogattam, amelyik valamilyen módon a hanggal foglalkozik. Van például olyan furcsa darab is, a Tücsökzene című - angolul Cricket Muusic - ami nem más, mint az a zenei hang, amit a tücskök maguk "állítanak elő". Az én zeneszerzői munkám abban állt, hogy a már meglévő tücsökzene-felvételeket, tücskök által keltett zörejek felvételeit kiválogattam, összevágtam, ritmust adtam neki. Így egy ötszólamú madrigált csináltam belőle. De én ezt is hanganyagnak tekintem. Tehát olyan, mintha valaki mondaná. Ebben az esetben a tücskök mondják. Az 1968-as Mese pedig összeállítás a Száz magyar népmeséből, amelyet Molnár Piroska mond el. Ez szintén nem énekelt zene, hanem olyan zene, amit emberi hang mond el, viszont az összbenyomás, a forma, az, ahogyan össze van rakva, együtt zenei formát ölt. Tehát erre a lemezre válogattam minden olyan művet, amelyik zenévé alkított zörej, mint a tücsökök zenéje, vagy a beszéd, de rákerült rendes énekes szóló is zenekarral, vagy kamaraopera, mint a Harakiri. A lemez régebben jelent meg, de nagyon örülök, hogy most díjazták.

- Kompozícióit világszerte játsszák, a Három nővér című operájával számos díjat nyert külföldön. A most kapott Legjobb élő zeneszerző díját hogyan értékeli?

- A szakma megbecsülésének értékelem. Az utolsó negyven évben nagyon sokat dolgoztam nyugati országokban. Három minőségben is: karmesterként, zeneszerzőként és tanárként. Tanárként rengeteg fesztiválon rendeztem szemináriumokat, sok fiatal karmester került ki az iskolámból. Sűrű volt az elmúlt negyven év. Azt hiszem, mostanra ért meg az idő, hogy egy ilyen nemzetközi zsűri, amelyik a díjat adta, az elsők között válassza be a nevemet a jelöltek sorában.

- Készül újabb Eötvös-opera?

- Most dolgozom egy kétrészes, nagyoperán Tony Kusvel színdarabja alapján. Angyalok Amerikában a címe, az eredeti darabot Magyarországon pár éve a Vígszínház mutatta be. Az opera premierje Párizsban, a Chatelet-ben lesz novemberben, ezután Hamburgban és Lipcsében fogják játszani.

- Magyarországon mikor?

- Nincsenek még rá tervek.

- Mikor hallhatja legközelebb a magyar közönség?

- A tavaszi fesztiválon, Az álmok hídján mentem át című színpadi hangjátékom előadásán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.