Klasszikus

Nyugaton teret veszít, Kínában előretör a komolyzene

2007.04.21. 00:00
Ajánlom
Miközben Nyugaton egyre kevesebb teret kap a komolyzene, Kína ugyanazzal az energiával, lendülettel és embertömeggel, amely gazdasági hatalommá tette, kezd előre törni a nyugati klasszikus zenében.

A vidéki városokban zenekarokat szerveznek, koncerttermeket építenek, a Kínában készített zongorák és hegedűk pedig egyre nagyobb szerephez jutnak a külföldi hangszerpiacon.

A kínaiak lelkesedése növekvő piacot ígér a hanghordozókon terjesztett zene és az élő hangversenyek számára egy olyan időszakban, amikor Nyugaton a zenerajongók korosodása és a lemezeladások csökkenése sokakat aggodalommal tölt el. Ma a legjobban keresett klasszikus felvételekből is csak ezres szériák fogynak Nyugaton, negyedszázada ennek a tízszeresét adták el.
Kína, ahol 30 millióra becsülik a zongoranövendékek számát és 10 millióra azokét, akik hegedülni tanulnak, ellenkező pályán halad. Évente kétszázezren jelentkeznek a zeneiskolákba, ez a szám a ’80-as években csak párezer volt. Négy évvel ezelőtt 87 üzem gyártott nyugati stílusú hangszereket, tavaly már 142 gyár foglalkozott ezzel, 370 ezer zongorát, 1 millió hegedűt és 6 millió gitárt állítottak elő. Mindhárom területen Kína a vezető gyártó.

A kommunista párt, amely a ’70-es években kampányt indított a klasszikus zene felszámolására, ma a "fejlett kultúra" lényeges részének tekinti azt. Mi több, Európa klasszikus zenéje Kínában a popkultúrához hasonló lelkesedést gerjeszt. A fiatalok özönlenek a hangversenyekre, mindennapos látvány, hogy Mozart portréját teszik az iskolatáskákra, a zongoraszalonokba úgy mennek a családok, mint másutt az autószalonokba.

A vezető zeneiskolákba való felvétel a szülők szemében nemcsak a művészeti karrier útja, hanem egyben a társadalmi felemelkedésé és a szegénységtől való megszabadulásé is. A tanárok arra ösztönzik növendékeiket, tanuljanak be bravúrdarabokat, és így kápráztassák el az országos versenyek zsűrijeinek tagjait, ami megnyitja az utat a legjobb konzervatóriumokba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.