Klasszikus

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

2020.01.28. 15:50
Ajánlom
Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.

Nem sokat tudunk gyerek- és ifjúkoráról. Talán Londonban született, mások szerint Dublinban, az 1560-as években – nagyjából egyidős lehetett Shakespeare-rel. Huszonéves volt, amikor Párizsban próbált szerencsét, és egy nemesember udvari zenészévé vált. Pár év múlva visszatért Angliába, és megházasodott. Szeretett volna bekerülni I. Erzsébet udvarába, ez végül nem jött össze. A század végén IV. Keresztély udvarában dolgozott, de művei Londonban jelentek meg.

johndowland-153900.jpg

John Dowland

1597-ben jelent meg első dalgyűjteménye, a First Book of Songs. Ezek a dalok szerelemmel, halállal, örök emberi érzelmekkel foglalkoznak. „Innen nehéz megítélni, hogy a korszak popzenéjéről beszélünk-e” – mondja a kérdésemre Nagy Csaba lantművész, aki zenészbarátaival összkiadás-koncertsorozaton játssza el Dowland dalait. Az első koncertet február 2-án 19 órától hallhatjuk a budapesti Nádor Teremben. Ekkoriban, a 16-17. század fordulóján William Byrd és Thomas Tallis kezében volt a kottakiadás monopóliuma. Ők jelentették meg a Cantiones sacrae 34 motettából álló kiadását is, amely inkább bukás volt, John Dowland világi daloskönyve viszont hat kiadást ért meg, ez sikert jelentett. „Angliában nem nagyon jelent meg korábban lanttabulatúra-kötet.”

IMG_20200127_154320-154605.jpg

John Dowland Első daloskönyvének kottája: körbeülhető, és a szólamrészeket ennek megfelelően forgatták el szedéskor (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

Dowland dalai a főúri kastélyok fiataljainak, amatőr zenészeinek készültek. Ez tükröződik a kiadás szedésében is, amelyet körül lehet ülni, és a szólamrészek jól olvashatók a kottának szemben vagy oldalvást elhelyezkedve.

Flow My Tears és az ismertebb dalok olyan népszerűek voltak, hogy egyszerű emberek, cipészfiúk fütyörészték őket.

Bármilyen formában játszhatók, lanttal, viola da gambával, akkor is, ha csak az egyik hangszer áll rendelkezésre” – mondja Nagy Csaba, aki meg is mutatta a facsimile kottát (fenti kép).

Február 2-án Tóth Emese Gyöngyvér és Cserményi Zsombor énekel, Nagy Csaba játszik reneszánsz lanton, Szászvárosi Sándor, Nagy Réka és Richter Dorottya viola da gambán. „Többféle hangszerelésben ki szeretnénk próbálni a darabokat, azzal a választékossággal, ahogy azt Dowland elképzelte.”

DSC_0253-194557.jpg

Tóth Emese Gyöngyvér, Nagy Réka, Nagy Csaba, Szászvárosi Sándor, Cserményi Zsombor és Richter Dorottya (Fotó/Forrás: Nagy Csaba engedélyével)

Ugyan a dán király kedvelte John Dowlandet, az angol zeneszerző nem volt jó udvari zenész. Londoni szabadságait minduntalan megnyújtotta, és sokszor jobban törődött saját műveinek kiadatásával, mint udvari teendőivel. Miután 1606-ban kicsapták a dán udvarból, I. Jakab személyében talált új gazdára, visszakerült tehát Londonba.

Még három daloskönyvet adott ki. A másodikat 1600-ban, a harmadikat 1603-ban. Ez utóbbit utolsónak szánta, végül 1612-ben még egyet publikált, ez az A Pilgrimes Solace (A zarándok vigasza). „Ez John Dowland dalművészetének betetőzése, úgy tűnik, hogy az előző három könyvben effelé konvergált” – értékeli az életművet Nagy Csaba. Dowland dalainak egy részéről általában elmondható, hogy könnyen befogadhatók. „A Come Again vagy a Now, O Now, hogy az ismertebbek címét idézzem, megfeleltethetők egy mai slágernek,

de Dowlandnek van egy elmélyültebb, spirituálisabb dimenziója. Ha egy dal »csupán« a szerelemről szól, akkor is benne van a magasabb rendű dolgok sejtése.”

A zeneszerző borongásra, melankóliára hajlamos, de jókedvű ember lehetett. Minden daloskönyvben vannak olyan humoros elemek, amelyek a szerző találékonyságáról árulkodnak. Az első kötetben például duót találunk „egyetlen lantra”. „A könyv tele van szerelmes dalokkal, ezt a duót pedig elő lehet adni úgy, hogy a lány tartja a lantot, a fiú pedig hátulról átkarolja, és két kézzel játszik ő is ugyanazon a hangszeren” – avat be Nagy Csaba. De van arra is példa, hogy a szerző egy 4/4-es Lachrimae-t átdolgoz ¾-es Galliard-formába.

John Dowlandet sokak számára Sting és Edin Karamazov fedezte fel újra, amikor 2006-ban elkészítették a Songs from the Labyrinth című lemezt. A régizene a klasszikus zenén belül is a perifériára szoruló terület. De van-e a régizenének „ügye”? Kell-e érte misszionáriusként tenni, vagy elég, ha szubkultúraként él? „Minden értéknek a válságát tapasztaljuk, a festészet, az irodalom is periférián van” – felel a lantművész. „Az a jó, hogy ma ezekre könnyen rá lehet lelni. Ezeknek a műveknek a szépsége nem kopott el, a szépség mindig aktuális. Semmit sem változtunk ötszáz év alatt.”

A lantművész, akit nem csak Sting révén kellene ismernünk

Kapcsolódó

A lantművész, akit nem csak Sting révén kellene ismernünk

Közös lemezt készített Stinggel, Beatlest játszott lanton, fellépett a Hesperionnal, Andreas Scholl-lal és a Hilliard Együttessel. Zenész, nem lantos, állítja, és sok kérdésben mást gondol a zenéről, mint a legtöbb klasszikus zenész. Október 25-én a Zeneakadémián lép fel Edin Karamazov.

 

Miért vigasztaló mégis a szomorú muzsika?

Kapcsolódó

Miért vigasztaló mégis a szomorú muzsika?

Ars Lachrimarum, az az „A könnyek művészete” címmel készített lemezt Szászvárosi Sándor és Nagy Csaba. Olyan reneszánsz zeneszerzők szólalnak meg viola da gambán és lanton, mint John Dowland, Diego Ortiz és Guillaume Dufay.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.