Klasszikus

Obrecht 500

2005.05.26. 00:00
Ajánlom
Jacob Obrecht, a XV. század egyik legkiemelkedőbb komponistája 1505 júliusában pestisjárvány áldozataként halt meg Ferrarában. Az A:N:S Chorus ünnepélyes hangversennyel, előadásokkal, valamint szentmisével és hozzá kapcsolódó rövid koncerttel (korabeli németalföldi nevén: salve) emlékezik az évfordulóra.

A június 19-i hangversenyen a mester legutolsó, legnagyobb miseciklusa hangzik fel, a június 12-i szentmise keretében pedig egyik háromszólamú miséje lesz hallható. Az Obrecht-évforduló alkalmából több neves magyar komponista (Kurtág György, Soós András, Vidovszky László) is új műveket írt; közülük Soós András darabja csendül fel június 19-én.

PROGRAM

június 11. 16:00
Obrecht élete és művei
Bali János előadása a Régi Zeneakadémia könyvtárában (Budapest, VI. Vörösmarty u. 35)
(A belépés ingynes.)

június 12. 11:30
Szentmise és salve a Makkosmáriai Kegytemplomban
Obrecht: Missa De tous biens playne; Salve Regina a 3
Km.: A:N:S Chorus (Gavodi Zoltán, Gyulai Csaba, Kalmanovits Zoltán, Mizsei Zoltán), vez.: Bali János
(A templom Budapest és Budakeszi határán található; megközelíthető autóval vagy gyalog a budakeszi rk. templomtól az Erdő u. - Napsugár u. - Makkosi út útvonalon /2,5 km/, vagy gyalog a 21-es busz normafai végállomásától az erdőn át /2,5 km/.
(A belépés ingyenes.)

június 18. 16:00
Kísérlet a Missa Maria zart kompozíciós folyamatának rekonstrukciójára
Bali János előadása a Régi Zeneakadémia könyvtárában (Budapest, VI. Vörösmarty u. 35)
Km.: az A:N:S Chorus énekesei
(A belépés ingyenes.)

június 19. 19:00
Koncert a Kiscelli Múzeumban (Budapest, III. Kiscelli u. 108)
Soós András: Sequence (ősbemutató)
Obrecht: Missa Maria zart
Km.: A:N:S Chorus (Gavodi Zoltán, Nigel Heavey, Patay Péter; Gyulai Csaba, Kard Ádám, Soós András, Tőkés Bodor Ferenc; Dévity Zoltán, Kalmanovits Zoltán, Sólyom Richárd; Benkő Pál, Koncz András, Mizsei Zoltán), Borsódy László, Winkler Balázs (trombita); vez.: Bali János
(Jegyek a helyszínen válthatók.)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.