Klasszikus

Óbudai Nyár 2007

2007.06.04. 00:00
Ajánlom
Az évről évre új és színes programokkal jelentkező Óbudai Nyár rendezvénysorozat kiállta az idő próbáját, és összhangra talált az épített környezettel. Az Aquincumi Múzeum, a Kiscelli-kastély, a barokk főplébániatemplom, a Krúdy Gyula utolsó lakhelyéhez közeli Társaskör – az Óbudai Nyár helyszínei.

A századfordulós Fő tér lassan visszakapja régi közösségteremtő funkcióját. A néhány év alatt népszerűvé vált zenés estek mellett június 10-től minden vasárnap délelőtt promenádzene szól a fúvós-, a szalon- és a könnyed big band muzsika kedvelőinek, június 30-tól szombat esténként 9 órától pedig szabadtéri mozielőadások várják magyar filmekkel a közönséget. "Minden, ami zene" – idén ez a mottója a június 16-án az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar Kodály-műsorával kezdődő, azután július 20-ig péntekenként folytatódó zenés esteknek, melyeken fellép a Határőrség Zenekara, a Hot Jazz Band a Budapesti Vonósokkal, az Operettvilág Együttes, a szegedi Molnár Dixieland Band, valamint a Stúdió 11 Szulák Andreával.

A programsorozat hagyományosan a Könyvhétvégével kezdődik a Fő téren, ahol nem csak frissen megjelent és régi könyvek között válogathatnak, hanem részt vehetnek a beszélgetéseken Gyimesi László költővel, valamint a Krúdy-titkok kutatójával, Kelecsényi Lászlóval, és meghallgathatják Incze Ildikó önálló estjét, a Szeretőket. Az Alma, a Kolompos és a Katáng zenekar műsorát a BonBon Matiné kínálja gyerekeknek és felnőtteknek.

Molnár Ferenc vígjátékát, a Delilát Bánsági Ildikó és Balázs Péter főszereplésével június 28. és július 8. között az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében nyolc alkalommal adják elő. A hatvanas évek nagy sikerű filmjét megidéző zenés-táncos bohózat, az Oké, Néró Hajdu István és Fesztbaum Béla főszereplésével elevenedik meg az Aquincumi Múzeum romkertjének szabadtéri színpadán. A darabot július 13. és 21. között négy előadásban láthatja a közönség.

Klasszikus miniatűrök Vivalditól Kreislerig – többnyire koncertek után, ráadásként játszott szerenádokat, táncokat, divertimentókat hallgathatnak az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a Mendelssohn Kamarazenekar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában a Kiscelli-kastély udvarán, július 14-től augusztus 4-ig szombatonként.

A Szent Péter és Pál plébániatemplomban augusztus 18-tól szeptember 8-ig szombat esténként orgonaestekkel, latin nyelvű kórusmuzsikával és Haydn-esttel várják a zenebarátokat. Békásmegyeren, a Csobánka téren a Budapest Ragtime Band ad koncertet június 23-án. Augusztus 25-én pedig a Közösségi Ház szabadtéri színpadán Boccaccio darabját, a Sólyompecsenyét tekinthetik meg a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában. Látogasson hát ki Óbudára, kóstolja meg ízeit, sétáljon végig a Duna parton, és érezze jól magát az Óbudai Nyár rendezvényein!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.