Klasszikus

Óbudai Nyár 2008

2008.06.09. 00:00
Ajánlom
Június 13-án indul az Óbudai Nyár változatos programsorozata, mely keretében koncertek, kiállítások, színházi előadások, filmvetítések, és megannyi kulturális élmény várja az érdeklődőket augusztus 30-ig.

"Nagy büszkeség számunkra, hogy az immár nyolc éves múltra visszatekintő Óbudai Nyár mára már Budapest egyik legszínvonalasabb kulturális rendezvénye" – mondta Bús Balázs, a kerület polgármestere, hozzátéve, hogy nincs még egy ilyen gazdag kerülete Budapestnek, mely kulturálisan és a vendéglátás szempontjából ennyire széles lehetőségeket tudna kínálni. Ehhez járul hozzá az Óbudai Nyár is. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője kiemelte, megnyugtató érzés, hogy míg évekkel ezelőtt a Sziget és a kerület felemás viszonyáról szólt a sajtó, mára már az önkormányzat a Sziget szervezőit kéri fel e színvonalas rendezvény szervezésére. "Igyekszünk eleget tenni a felkérésnek, és ha lehet még jobb, és színvonalasabb, a fiatalokra is odafigyelő programot összeállítani."- mondta a főszervező.

A nyári szünettel egyidőben, június 13-án a KoncArt sorozattal kezdődik az Óbudai Nyár: Ez a sorozat lesz egyébként az idei év újdonsága, péntek esténként a Zichy Kastélyban ahol a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, Stand up Comedy műfajában jeleskedő művészek előadásait közkedvelt magyar zenekarok koncertjei követik majd. A Fő téri esték című sorozatot, az óbudai illetőségű Danubia Szimfonikus Zenekar koncertje nyitja meg június 14-én. A szombat esténként futó programsorozat ezután a műfajok színes kavalkádját vonultatja majd fel, kezdve a komolyzenétől a musicalen át az operettig. A Kert Mozi sorozatnak szintén a Fő tér ad otthont, vasárnap esténként magyar filmeket vetítünk, a műsort a közönség szavazatai alapján állítottuk össze. A KoncArt, a Fő téri Esték és a Kert Mozi programjai ingyenesek.

Az Aquincumi Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a barokk Péter és Pál Főplébánia Templom, a Krúdy Gyula utolsó lakhelyéhez közeli Óbudai Társaskör, valamint az óbudai éttermek, gazdag programkínálatukkal, idén is nyitva állnak az irodalom, a történelem, az építészet, a gasztronómia, a színház, és a társasági élet kedvelői előtt.

A Kiscelli Múzeum kertjében a "Crescendo - a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyei verseny győztes fiatalokkal" című koncertsorozaton három olyan verseny győztes, fiatal művész mutatkozik be, akik már megjárták a nemzetközi versenyek idegtépő fordulóit, ahol nem a stopperóra és nem acélszalag, hanem a zsűri szubjektív, matematikailag mérhetetlen véleménye dönt. Kiállták a próbát, megharcoltak győzelmükért és most az idén negyvenöt éves, világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével a közönség meghódítására készülnek.

Hangversenyek az óbudai Péter és Pál Főplébánia Templomban: augusztus 23-tól négy egymást követő szombat estén orgona és kamarazenekari estekkel várjuk a zenét szerető közönséget Óbuda gyönyörű barokk templomában.

Minden második szombaton Békásmegyerre is ellátogathatnak a színház- és mozi-kedvelők. Az Óbudai Nyár augusztus 30-án, szintén Békásmegyeren, a Csobánka téren zár, ahol egész nap gyerekprogramok, sportprogramok, koncertek, színházi előadások várják a nagyérdeműt.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.