Klasszikus

Óbudai Nyár 2008

2008.06.09. 00:00
Ajánlom
Június 13-án indul az Óbudai Nyár változatos programsorozata, mely keretében koncertek, kiállítások, színházi előadások, filmvetítések, és megannyi kulturális élmény várja az érdeklődőket augusztus 30-ig.

"Nagy büszkeség számunkra, hogy az immár nyolc éves múltra visszatekintő Óbudai Nyár mára már Budapest egyik legszínvonalasabb kulturális rendezvénye" – mondta Bús Balázs, a kerület polgármestere, hozzátéve, hogy nincs még egy ilyen gazdag kerülete Budapestnek, mely kulturálisan és a vendéglátás szempontjából ennyire széles lehetőségeket tudna kínálni. Ehhez járul hozzá az Óbudai Nyár is. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője kiemelte, megnyugtató érzés, hogy míg évekkel ezelőtt a Sziget és a kerület felemás viszonyáról szólt a sajtó, mára már az önkormányzat a Sziget szervezőit kéri fel e színvonalas rendezvény szervezésére. "Igyekszünk eleget tenni a felkérésnek, és ha lehet még jobb, és színvonalasabb, a fiatalokra is odafigyelő programot összeállítani."- mondta a főszervező.

A nyári szünettel egyidőben, június 13-án a KoncArt sorozattal kezdődik az Óbudai Nyár: Ez a sorozat lesz egyébként az idei év újdonsága, péntek esténként a Zichy Kastélyban ahol a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, Stand up Comedy műfajában jeleskedő művészek előadásait közkedvelt magyar zenekarok koncertjei követik majd. A Fő téri esték című sorozatot, az óbudai illetőségű Danubia Szimfonikus Zenekar koncertje nyitja meg június 14-én. A szombat esténként futó programsorozat ezután a műfajok színes kavalkádját vonultatja majd fel, kezdve a komolyzenétől a musicalen át az operettig. A Kert Mozi sorozatnak szintén a Fő tér ad otthont, vasárnap esténként magyar filmeket vetítünk, a műsort a közönség szavazatai alapján állítottuk össze. A KoncArt, a Fő téri Esték és a Kert Mozi programjai ingyenesek.

Az Aquincumi Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a barokk Péter és Pál Főplébánia Templom, a Krúdy Gyula utolsó lakhelyéhez közeli Óbudai Társaskör, valamint az óbudai éttermek, gazdag programkínálatukkal, idén is nyitva állnak az irodalom, a történelem, az építészet, a gasztronómia, a színház, és a társasági élet kedvelői előtt.

A Kiscelli Múzeum kertjében a "Crescendo - a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyei verseny győztes fiatalokkal" című koncertsorozaton három olyan verseny győztes, fiatal művész mutatkozik be, akik már megjárták a nemzetközi versenyek idegtépő fordulóit, ahol nem a stopperóra és nem acélszalag, hanem a zsűri szubjektív, matematikailag mérhetetlen véleménye dönt. Kiállták a próbát, megharcoltak győzelmükért és most az idén negyvenöt éves, világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével a közönség meghódítására készülnek.

Hangversenyek az óbudai Péter és Pál Főplébánia Templomban: augusztus 23-tól négy egymást követő szombat estén orgona és kamarazenekari estekkel várjuk a zenét szerető közönséget Óbuda gyönyörű barokk templomában.

Minden második szombaton Békásmegyerre is ellátogathatnak a színház- és mozi-kedvelők. Az Óbudai Nyár augusztus 30-án, szintén Békásmegyeren, a Csobánka téren zár, ahol egész nap gyerekprogramok, sportprogramok, koncertek, színházi előadások várják a nagyérdeműt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.