Klasszikus

Óbudai Nyár 2009

2009.05.26. 17:20
Ajánlom
Színház, Muzsika és Opera a kertben, koncertek az óbudai templomokban és a Kiscelli romtemplomban – ezekkel várja az Óbudai Társaskör a nyári melegben a kultúrára szomjazókat.

A Színház a kertben sorozat részeként Coburn Kopogós römi című darabját láthatjuk tíz alkalommal június végén. A két felvonásos tragikomédiát Csiszár Imre rendezte, amelyben Moór Marianna és Szilágyi Tibor lép színre. A történet két magára maradt emberről, egy férfiről és egy nőről szól, akik egy különös helyen, egy különös élethelyzetben találkoznak. Arról, hogy hogyan kerülnek napról-napra, kártyapartiról kártyapartira közelebb egymáshoz. Izgalmas, megható módon tárul elénk és bomlik ki Dorsey és Martin sorsa.

A Muzsika a kertben sorozatban a Hargitai Imre (zongora), Déri György (gordonka) és Rónaszéki Tamás (hegedű) alkotta Pestalozzi trió ad koncertet július 8-án, július 15-én a Chameleon Big Band, július 29-én egy sanzonest keretében Bardóczy Attila (ének) és az Orosz Zoltán trió, augusztus 5-én pedig a Budapest Ragtime Band gondoskodik a felhőtlen szórakozásról.

A Kiscelli romtemplomban a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad hangversenysorozatot. Július 19-én Szakács Domonkos, július 26-án Szabó Ildikó, augusztus 2-án Pusker Júlia lesz a szólistájuk.

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperája kétszer hangzik el az Opera a kertben sorozat keretében július 22-én és 23-án Fehér András rendezésében. A templomi koncerteknek az Óbudai Szent Péter- és Pál-templom és az Óbudai Református Egyházközösség temploma ad helyet. A fellépők rangos névsorában az Óbudai Kamarakórus, a Banchieri Énekegyüttes, az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar, valamint Virág András (orgona) és Pitti Katalin (ének) neve tűnik fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.