Klasszikus

Óbudai ősz

2010.09.27. 16:15
Ajánlom
Színes és rendkívül gazdag programkínálattal várja az Óbudai Társaskör a kultúra szerelmeseit.

A kiemelt hangversenyek között ott találhatjuk az október 1-jeit is, ahol Érdi Tamás zongoraművész játszik a zene világnapja tiszteletére, a ház egyik rezidens zenekarával, a Budapesti Vonósokkal. Október 17-én Pergolesi La serva pedronájának modern értelmezésű változatát, a Házasság olasz módra keresztelt egyfelvonásos operát láthatják az érdeklődők Jekl László, Sudár Gyöngyvér, Stubnya Béla és Szöllősi Zoltán előadásában, a Művész Kamarazenekar közreműködésével, Cserje Zsuzsa rendezésében. December 1-jén Birta Gábor kontratenor mutatja be Händel megdöbbentő, mulatságos, varázslatos és bohém személyiségét oly módon, hogy a róla szóló legpikánsabb anekdotákon keresztül elkíséri a szülői háztól egészen az időskor alkonyáig. A Händel-legenda című produkció tizenkét ária köré fűződik.  

A jeles évfordulók szintén lényeges elemként jelennek meg az őszi koncertkínálatban. Az ötven éve elhunyt Dohnányira október 15-én, a háromszáz éve született Pergolesire november 15-én emlékeznek, a fennállásnak huszadik évfordulóját ünneplő Auer Vonósnégyes november 4-én tartja jubileumi koncertjét, november 6-án pedig a negyven évvel ezelőtt alapított régizenei együttest, a Camerata Hungaricát köszöntik.

A sorozatok között november 8-án folytatódik az Opera (és) irodalom Baranyai Ferenccel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai pedig Jandó Jenő zongoraművésszel koncerteznek október 28-án. Folytatódik nyilvános próbasorozatuk is, a legközelebbi alkalomra november 10-én kerül sor. Beethoven összes zongorás trióját nagyszabású koncertsorozat keretében játssza végig a nemzetközi összetételű Trio Monteleone. A sorozat december 17-én folytatódik. A Gitármuzsika Óbudán Roth Ede sorozata, ahol november 5-én Szabó Csaba gitárművész és Avvakumovits Györgyi énekes adnak kuriózumnak ígérkező hangversenyt. 

A könnyedebb műfajok kedvelői is biztosan találnak maguknak programot a Hol van az a nyár? című sanzon-estek között vagy a harminc éves Budapest Ragtime Band november 27-i jubileumi koncertjén esetleg a gyerekeknek szóló, december 4-én rendezett, szintén a Budapest Ragtime Band által jegyzett játékos, zenés előadáson. 

Az Irodalom és a zene kapcsolatát ezúttal egy Krúdy-recepttel igyekszik bővíteni az Óbudai Társaskör szervezése október 18-án, a kiállításokért rajongók pedig október 14-től látogathatják Josef Capek, a világhírű Karel Capek bátyjának, a két világháború közötti cseh kultúra eredeti gondolkodású művészének alkotásaiból rendezett tárlatot. 

A karácsonyi rendezvények között a Chameleon Zenekar december 18-i estje, az Anima Musicae Kamarazenekar - amely Rolla János művészi és tanári munkájának ösztönző hatására, jelenlegi és korábbi zeneakadémista hallgatókból jött létre - koncertje és a szilveszteri Hát ez nonszensz! című, ütődött versekből Tarján Tamás összeállított programja emelkedik ki.

http://www.obudaitarsaskor.hu/

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Klasszikus

Elhunyt Szilvágyi Sándor gitárművész

Életének 57. évében elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára – tudatta a Zeneakadémia.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Fűben-fában muzsika – Vadászati gálakoncert a Müpában

Ember és természet viszonyának zenetörténeti áttekintését hallgathatták végig, akik ellátogattak az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás gálakoncertjére, mely a barokktól a 21. századig vonultatott fel természeti és vadászati témájú zeneműveket.
Klasszikus ajánló

Szerelmi ajándék, haláltánc és géphangok – Sorvezető egy Sosztakovics-kamaraesthez

Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán koncertjét hallgathatja meg a közönség szeptember 29-én a Zeneakadémián, a műsoron Dmitrij Sosztakovics 20. századon átívelő életművének három markánsan elkülönülő darabja szerepel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Szilvágyi Sándor gitárművész

Életének 57. évében elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára – tudatta a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.