Klasszikus

Óbudai ősz

2010.09.27. 16:15
Ajánlom
Színes és rendkívül gazdag programkínálattal várja az Óbudai Társaskör a kultúra szerelmeseit.

A kiemelt hangversenyek között ott találhatjuk az október 1-jeit is, ahol Érdi Tamás zongoraművész játszik a zene világnapja tiszteletére, a ház egyik rezidens zenekarával, a Budapesti Vonósokkal. Október 17-én Pergolesi La serva pedronájának modern értelmezésű változatát, a Házasság olasz módra keresztelt egyfelvonásos operát láthatják az érdeklődők Jekl László, Sudár Gyöngyvér, Stubnya Béla és Szöllősi Zoltán előadásában, a Művész Kamarazenekar közreműködésével, Cserje Zsuzsa rendezésében. December 1-jén Birta Gábor kontratenor mutatja be Händel megdöbbentő, mulatságos, varázslatos és bohém személyiségét oly módon, hogy a róla szóló legpikánsabb anekdotákon keresztül elkíséri a szülői háztól egészen az időskor alkonyáig. A Händel-legenda című produkció tizenkét ária köré fűződik.  

A jeles évfordulók szintén lényeges elemként jelennek meg az őszi koncertkínálatban. Az ötven éve elhunyt Dohnányira október 15-én, a háromszáz éve született Pergolesire november 15-én emlékeznek, a fennállásnak huszadik évfordulóját ünneplő Auer Vonósnégyes november 4-én tartja jubileumi koncertjét, november 6-án pedig a negyven évvel ezelőtt alapított régizenei együttest, a Camerata Hungaricát köszöntik.

A sorozatok között november 8-án folytatódik az Opera (és) irodalom Baranyai Ferenccel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai pedig Jandó Jenő zongoraművésszel koncerteznek október 28-án. Folytatódik nyilvános próbasorozatuk is, a legközelebbi alkalomra november 10-én kerül sor. Beethoven összes zongorás trióját nagyszabású koncertsorozat keretében játssza végig a nemzetközi összetételű Trio Monteleone. A sorozat december 17-én folytatódik. A Gitármuzsika Óbudán Roth Ede sorozata, ahol november 5-én Szabó Csaba gitárművész és Avvakumovits Györgyi énekes adnak kuriózumnak ígérkező hangversenyt. 

A könnyedebb műfajok kedvelői is biztosan találnak maguknak programot a Hol van az a nyár? című sanzon-estek között vagy a harminc éves Budapest Ragtime Band november 27-i jubileumi koncertjén esetleg a gyerekeknek szóló, december 4-én rendezett, szintén a Budapest Ragtime Band által jegyzett játékos, zenés előadáson. 

Az Irodalom és a zene kapcsolatát ezúttal egy Krúdy-recepttel igyekszik bővíteni az Óbudai Társaskör szervezése október 18-án, a kiállításokért rajongók pedig október 14-től látogathatják Josef Capek, a világhírű Karel Capek bátyjának, a két világháború közötti cseh kultúra eredeti gondolkodású művészének alkotásaiból rendezett tárlatot. 

A karácsonyi rendezvények között a Chameleon Zenekar december 18-i estje, az Anima Musicae Kamarazenekar - amely Rolla János művészi és tanári munkájának ösztönző hatására, jelenlegi és korábbi zeneakadémista hallgatókból jött létre - koncertje és a szilveszteri Hát ez nonszensz! című, ütődött versekből Tarján Tamás összeállított programja emelkedik ki.

http://www.obudaitarsaskor.hu/

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A virtuóz és a művész – százötven éve született Szergej Rahmanyinov

1873. április 1-jén látta meg a napvilágot a 20. század egyik legnagyobb zongoristája, aki a történelem viharai ellenére is gazdag zeneszerzői életművet hagyott hátra. Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.