Klasszikus

Oda kell adnom a nevem

2004.04.08. 00:00
Ajánlom
Gulyás Dénes a képviselő-jelöltségről, levágott bajuszokról és arról, felszisszen-e a közönség VÉGE A FŐPRÓBÁNAK. Egy perccel korábban még telt, gyönyörű férfihang szökött ki az Operaház művészbüféjének ablakán, ahol próba utáni megbeszélést tartottak, most megkönnyebbült, felszabadult öröm látszik az arcokon, és némi bohém hangulat érződik a levegőben.

A férfiak feketében, az énekesnők harsány színekben, hangsúlyos, latinos arcfestéssel, érett nőiességgel. "Akkor holnap ezt énekeljük, lá-lá-lá-li, vagy inkább azt..." típusú megbeszélések zajlanak, az egyik pillanatban beszélnek, a másik pillanatban már énekelnek. Kellemes kavalkád ez így péntek délután, miközben Gulyás Dénes operaénekes az egyik márványasztalt szabadítja meg a morzsáktól, hogy hátradőlve, széttárt karokkal immár a Pest megyei 10. választókerület fideszes elnökeként, leendő országgyűlési képviselőjelöltként válaszoljon a Heti Válasz kérdéseire.

- Tönkrement a hangja, kiégett, nem hívják szerepelni, több mint harminc éve szépen ívelő karrierje hanyatlani kezdett?

- Nem, nem - mondja nevetve. - Gondoltam, hogy előbb-utóbb megkérdezik, végül is mivégre kacérkodom a politikával. Harminchárom éve vagyok a pályán, mindent kipróbáltam a színpadon - operát, oratóriumot, daléneklést. Készítettem hanglemezt, játszottam filmszerepet, koncerteztem. Mérhetetlenül bosszant, hogy a magyar kultúra - amire a generációmmal együtt ennyi évet tettem az életemből - idáig süllyedt, ilyen katasztrofális állapotban, megalázó helyzetben van.

- A márciusi fagyban órákig álltak sorban az emberek, hogy a Monetkiállításra bejussanak, az Operaház igazi csemegeként JanácĽek darabját mutatta be. Nem éppen válságjelek.

- Ezek szigetek, a Magyar Állami Operaház a magyar kultúra temploma és védjegye a világban. Nem ezzel van a baj, hanem a széles értelemben vett kultúrával. Felháborító, hogy a Való világ a Miniszterelnöki Hivatal pályázatán kilencmillió forintot nyert az EU népszerűsítésére, és ez csak egy példa a válságjelek közül.

- Az Országgyűlésben hatékonyabban tudná képviselni a magyar kultúra ügyét, mint a budapesti vagy más, nagy operaház színpadán a világban?

- Most töltöttem be az ötvenedik életévemet. Tele vagyok energiával, és látom, milyen nagy a baj, szeretnék tenni ellene. Nem csak az énekléssel, mással is.

- Hasonló okokból 1989-1990-ben sok embert szívott magához a politika. Akkor önt ez nem érintette meg?

- Nem. Én a jobboldali, polgári értékrend mellett állok, nem titkoltam ezt soha. A 2002-es választási vereség annyira megviselt, hogy azt mondtam: most ennél többre van szükség. Soha nem voltam semmilyen pártnak a tagja, de akkor úgy éreztem, le kell tennem a voksot, valahova oda kell adnom a nevem. Megrázó és nagyon felemelő élmény, hogy az utcán ismeretlenek odalépnek hozzám, és azt mondják, erőt ad nekik, hogy ilyen emberek vannak ezen az oldalon.

- Választóköri elnök - ez a hivatalos titulusa, ami azt jelenti, s ez sokkal izgalmasabb, hogy a Fidesz 2006-ban Pilisvörösváron Gulyás Dénes operaénekest indíthatja képviselőjelöltként.

- Addig még több mint két év hátravan. Most az a legfontosabb, hogy minél jelentősebb arányban nyerjen a Fidesz az európai parlamenti választásokon. Azt szeretném, ha a körzetemben sokkal jobban szerepelnénk, mint a Fidesz helyi jelöltje az utolsó országgyűlési választásokon. Ha éppen csak nyerünk, akkor úgy érzem, nem tudok többet tenni, mint azok, akik eddig dolgoztak a választókerületben.

- Próbatételnek tekinti június 13-át?

- Teljességgel.

- A választási vereség rázta fel. Az első forduló sokkja után néhány nappal már ott ült Orbán Viktor háta mögött a Kossuth téri nagygyűlésen. Felhívta telefonon a Fideszt, és azt mondta: tessék, itt vagyok? Vagy ők találtak önre?

- Ők kerestek telefonon, vállalnám-e, hogy a miniszterelnök úr mögött üljek. "Örömmel" - feleltem. Euforikus élmény volt látni az egymilliós tömeget.

- Honnan értesültek Orbán Viktor környezetében arról, hogy ön Fideszszimpatizáns? Véletlen egybeesés volt?

- Nem. Először a koncertjeimen találkoztam a Fidesz vezetőivel, Isépy Tamással, Áder Jánossal, Szájer Józseffel, Rockenbauer Zoltánnal. Eleinte csak köszöntünk, szervusz, szervusz, azután újra eljöttek, és már beszélgettünk is. A Károlyi- palotában rendezett szalonokra magánemberként mentem el. A kampányban segítettem a Fidesz helyi jelöltjét. Plakátot ragasztottam, agitáltam az embereket. Lépésről lépésre jutottam előre. A Kossuth téren azt gondoltam, igen, én is ott vagyok az ismert emberek között, hogy minél több választót vonzzunk. A színpadon ülő művészekkel, sportolókkal megalapítottuk az Értékmegőrző(k) Polgári Kört. A szövetséggé alakuláskor a pártba is beléptem, a kulturális tagozat Pest megyei elnöke vagyok.

- Most pedig választóköri elnök, a helyi EU-választási kampány vezetője.

- Összeállt egy remek csapat, végigjárjuk a településeket, felmérjük, hol kell cédulákat gyűjteni, bekopogtatni, elemezzük az erőviszonyokat.

- Nem untatja?

- Bejövök a színházba és énekelek, ez az életem. De azt is élvezem, hogy az emberek odafigyelnek rám, és én meghallgatom őket, elmondják a javaslataikat. Ez nagyon izgalmas munka.

- Ha sikerül elérnie a célját, akkor megy tovább. És ha nem?

- Ha valamit nem tudok jól csinálni, akkor levonom a következtetést, és azt mondom: uraim, örültem, hogy ennyit segíthettem. Ha nem győzünk, felajánlom a lemondásomat.

- Körzetében hagyományosan erős a Fidesz, ezért is lepett meg sokakat, hogy Pilisvörösváron lecserélték az addig ott kétszer is győztes Frajna Imrét, és önt jelölték választóköri elnöknek.

- Korábban csak távolról figyeltem a politikát. Nagy megelégedéssel töltött el, hogy 1998-ban a Fidesz győzött, azt gondoltam, az ország elindult valahova. Ott volt a Széchenyi-terv, a családi adókedvezmény, a diákhitel, a lakástámogatás. Amikor vereséget szenvedtek, akkor kezdtem aktívvá válni, a belépési nyilatkozatomban is azt írtam, én munkáért állok sorba. Megkaptam. Nem tudom, miért nem Frajna Imre lett a választóköri elnök, megvallom őszintén, nem is érdekel. Engem javasoltak, és Orbán Viktor támogatott. Mindenkitől azt kértem, nyírjuk le a bajuszokat, és csak a győzelem után növesszük meg és akasszuk össze a bajuszt, ha valami probléma van. Egyébként is megtanultam a színházban, a Zeneakadémián, ahol tanítok, vagy éppen Győrött, ahol az operaházat vezettem egy évig, ha az ember nem simogatja, dédelgeti és becézi azokat, akiket képvisel, akkor szükségszerűen veszít.

- Dédelgetni kell a választópolgárt?

- Pontosan. A mai politikai stílus nekem nem tetszik. Nem tudom, hol van kőtáblába vésve, hogy csak így lehet. Mindenkinek bele kell nézni a szemébe, mindenkit meg kell hallgatni, nem szabad a másik embert sárba tiporni. A kommunistázásból, orbánviktorozásból, medgyessypéterezésből már nagyon elege van mindenkinek. Egy biztos, én senkit nem fogok gyűlölni, letaposni. Nem fogom a gázszámlába nyomni azoknak az orrát, akik 2002-ben az MSZP-re szavaztak, hogy szembesítsem őket azzal, mit ígértek, és mit tartottak meg a szocialisták - még akkor sem, ha egyébként ez az igazság.

- Egy operaénekesről azt képzelnénk, három évre előre tele van a naptára, ide-oda röpköd a világban, többet alszik szállodai szobákban, mint otthon. Kész lenne egy-két évadot kihagyni, hogy a parlamenti szavazásokon ott lehessen? Ezt is vállalná?

- Ebből a szempontból könnyebb a helyzetem, mert nem vagyok tag sehol, második éve nyugdíjas vagyok.

- Nyugdíjas?

Huszonöt év hivatásos énekesi múlt után szakmai nyugdíjba vonulhatunk.

- Mint a bányászok?

- Bányász, rendőr, katona, operaénekes. Az Operaházban vendégként szerepelek, ha hívnak, jövök. Ha győzünk, s a feladatom nem engedi meg, hogy énekeljek, akkor nem teszem. Aszerint cselekszem, hogy hova rak az élet.

- Érte hátrány amiatt, hogy nyíltan felvállalta politikai kötődését?

- Nem éneklek kevesebbet, semmilyen negatív élmény nem ért. De tudom, sokan tartanak ettől, és tőlem is rengetegen megkérdezték, nem félek-e. Miért kellene félnem? Ha kimondom, hol állok, az elmúlt 33 év már nem számít? A rengeteg jó előadás? A 268 jótékonysági koncert, kezdve a rákos gyerekektől az erdélyi magyarokig, az nem számít? Ezt nem akarom elfogadni. A Fidesz törvényesen megválasztott párt, kormányon volt már egyszer, és jól tette a dolgát. Minél kevesebben félnek, annál kisebb az ereje a másik oldalnak.

- Figyelem, milyen lelkesülten beszél. Úgy látom, egyáltalán nem érzi úgy, hogy a művészet emelkedett világából a politika árnyai közé ereszkedik le.

- Itt is vannak árnyak, mindenütt előfordul nehézség. Ha azt mondom, hogy 33 év után kiváló, érdemes és Liszt-díjas művészként, a köztársasági elnöki érdemrend kitüntetettjeként 56 ezer forint a nyugdíjam, az nem árnyoldal? Az előző kormány idején az Operaház milliárdokkal többet kapott, hogy világszínvonalú színházat hozhasson létre, és most elvesznek száz-, kétszáz-, háromszázmilliókat. Ezek rossz tendenciák, amelyek ellen fel kell lépni. Vissza kell emelni a kultúrát, az oktatást és a tudományos kutatást a rangjára. Aki magas kultúrán, erkölcsön és becsületen nő fel, az értékes ember lesz, aki a Való világon, primitív vásárló lesz. A kultúra a jövő generációjának köldökzsinórja. Ha nem érték- és erkölcsi alapú tudáson neveljük fel a gyermekeinket, akkor korcsosulni fog a szellemiségük, és a következő nemzedék elsorvad.

- Máris úgy beszél, mint egy kultúrpolitikus. Pedig sokan látnák önt továbbra is szívesen színpadon. A főpróba után beszélgetünk, de mire a beszélgetés megjelenik, már JanácĽek Jenufa című operájának premierjén is túl lesznek.

- Nagy szakmai kihívás ez a mű, a cseh kiejtést megtanulni is komoly feladat. A mássalhangzó-torlódások miatt előfordul, hogy csak mássalhangzókat kell énekelni, és ennek a technikáját külön meg kell tanulni. Az anyanyelvi korrepetitor megdicsért, de mi tréfásan azt szoktuk egymásnak mondani: vigyázz, ha rosszul ejted ki, fel fog szisszenni a közönség. Komoly kihívás, de úgy érzem, fekszik nekem ez a darab.

- Azért kampányfeladatok ide vagy oda, halljuk énekelni másban is?

- Idén a Bajazzókban, a Saloméban, valamint Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájában énekelek. Jövőre A denevérben, a Pillangókisasszonyban és a Jenufában lépek színpadra. Koncertezem Kassán, Berlinben, Bécsben. Két évre tele a naptáram. Azután meglátjuk, mi lesz.

A Metropolitantől Montevideóig

Március 31-én volt ötvenéves Gulyás Dénes, aki számára huszonöt esztendősen nyíltak meg Európa vezető színházai, miután a pármai Giovani Cantanti Lirici nemzetközi énekversenyen második díjat nyert. A következő évben a Milánói Scalában, a Royal Opera House Covent Gardenben és szinte valamennyi jelentős európai operaházban fellép. Huszonnyolc évesen neki ítélik az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekverseny első díját Philadelphiában. A következő esztendőkben meghódítja Amerikát, négy évig énekel a New York-i Metropolitan Operában. Olyan világhírű karmesterekkel dolgozik együtt, mint Igor Markevich, Doráti Antal, Yehudi Menuhin, Bernard Haitink, Lamberto Gardelli, Claudio Abbado, Silvio Varviso. 1989-ben rendezőként is bemutatkozik, 1995 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. A nagykovácsi Linuum Művészeti Fesztivál művészeti vezetője. 2003-ban belép a Fideszbe, a pilisvörösvári körzet választókerületi elnöke, nem hivatalos képviselőjelöltje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.