Klasszikus

Oda kell adnom a nevem

2004.04.08. 00:00
Ajánlom
Gulyás Dénes a képviselő-jelöltségről, levágott bajuszokról és arról, felszisszen-e a közönség VÉGE A FŐPRÓBÁNAK. Egy perccel korábban még telt, gyönyörű férfihang szökött ki az Operaház művészbüféjének ablakán, ahol próba utáni megbeszélést tartottak, most megkönnyebbült, felszabadult öröm látszik az arcokon, és némi bohém hangulat érződik a levegőben.

A férfiak feketében, az énekesnők harsány színekben, hangsúlyos, latinos arcfestéssel, érett nőiességgel. "Akkor holnap ezt énekeljük, lá-lá-lá-li, vagy inkább azt..." típusú megbeszélések zajlanak, az egyik pillanatban beszélnek, a másik pillanatban már énekelnek. Kellemes kavalkád ez így péntek délután, miközben Gulyás Dénes operaénekes az egyik márványasztalt szabadítja meg a morzsáktól, hogy hátradőlve, széttárt karokkal immár a Pest megyei 10. választókerület fideszes elnökeként, leendő országgyűlési képviselőjelöltként válaszoljon a Heti Válasz kérdéseire.

- Tönkrement a hangja, kiégett, nem hívják szerepelni, több mint harminc éve szépen ívelő karrierje hanyatlani kezdett?

- Nem, nem - mondja nevetve. - Gondoltam, hogy előbb-utóbb megkérdezik, végül is mivégre kacérkodom a politikával. Harminchárom éve vagyok a pályán, mindent kipróbáltam a színpadon - operát, oratóriumot, daléneklést. Készítettem hanglemezt, játszottam filmszerepet, koncerteztem. Mérhetetlenül bosszant, hogy a magyar kultúra - amire a generációmmal együtt ennyi évet tettem az életemből - idáig süllyedt, ilyen katasztrofális állapotban, megalázó helyzetben van.

- A márciusi fagyban órákig álltak sorban az emberek, hogy a Monetkiállításra bejussanak, az Operaház igazi csemegeként JanácĽek darabját mutatta be. Nem éppen válságjelek.

- Ezek szigetek, a Magyar Állami Operaház a magyar kultúra temploma és védjegye a világban. Nem ezzel van a baj, hanem a széles értelemben vett kultúrával. Felháborító, hogy a Való világ a Miniszterelnöki Hivatal pályázatán kilencmillió forintot nyert az EU népszerűsítésére, és ez csak egy példa a válságjelek közül.

- Az Országgyűlésben hatékonyabban tudná képviselni a magyar kultúra ügyét, mint a budapesti vagy más, nagy operaház színpadán a világban?

- Most töltöttem be az ötvenedik életévemet. Tele vagyok energiával, és látom, milyen nagy a baj, szeretnék tenni ellene. Nem csak az énekléssel, mással is.

- Hasonló okokból 1989-1990-ben sok embert szívott magához a politika. Akkor önt ez nem érintette meg?

- Nem. Én a jobboldali, polgári értékrend mellett állok, nem titkoltam ezt soha. A 2002-es választási vereség annyira megviselt, hogy azt mondtam: most ennél többre van szükség. Soha nem voltam semmilyen pártnak a tagja, de akkor úgy éreztem, le kell tennem a voksot, valahova oda kell adnom a nevem. Megrázó és nagyon felemelő élmény, hogy az utcán ismeretlenek odalépnek hozzám, és azt mondják, erőt ad nekik, hogy ilyen emberek vannak ezen az oldalon.

- Választóköri elnök - ez a hivatalos titulusa, ami azt jelenti, s ez sokkal izgalmasabb, hogy a Fidesz 2006-ban Pilisvörösváron Gulyás Dénes operaénekest indíthatja képviselőjelöltként.

- Addig még több mint két év hátravan. Most az a legfontosabb, hogy minél jelentősebb arányban nyerjen a Fidesz az európai parlamenti választásokon. Azt szeretném, ha a körzetemben sokkal jobban szerepelnénk, mint a Fidesz helyi jelöltje az utolsó országgyűlési választásokon. Ha éppen csak nyerünk, akkor úgy érzem, nem tudok többet tenni, mint azok, akik eddig dolgoztak a választókerületben.

- Próbatételnek tekinti június 13-át?

- Teljességgel.

- A választási vereség rázta fel. Az első forduló sokkja után néhány nappal már ott ült Orbán Viktor háta mögött a Kossuth téri nagygyűlésen. Felhívta telefonon a Fideszt, és azt mondta: tessék, itt vagyok? Vagy ők találtak önre?

- Ők kerestek telefonon, vállalnám-e, hogy a miniszterelnök úr mögött üljek. "Örömmel" - feleltem. Euforikus élmény volt látni az egymilliós tömeget.

- Honnan értesültek Orbán Viktor környezetében arról, hogy ön Fideszszimpatizáns? Véletlen egybeesés volt?

- Nem. Először a koncertjeimen találkoztam a Fidesz vezetőivel, Isépy Tamással, Áder Jánossal, Szájer Józseffel, Rockenbauer Zoltánnal. Eleinte csak köszöntünk, szervusz, szervusz, azután újra eljöttek, és már beszélgettünk is. A Károlyi- palotában rendezett szalonokra magánemberként mentem el. A kampányban segítettem a Fidesz helyi jelöltjét. Plakátot ragasztottam, agitáltam az embereket. Lépésről lépésre jutottam előre. A Kossuth téren azt gondoltam, igen, én is ott vagyok az ismert emberek között, hogy minél több választót vonzzunk. A színpadon ülő művészekkel, sportolókkal megalapítottuk az Értékmegőrző(k) Polgári Kört. A szövetséggé alakuláskor a pártba is beléptem, a kulturális tagozat Pest megyei elnöke vagyok.

- Most pedig választóköri elnök, a helyi EU-választási kampány vezetője.

- Összeállt egy remek csapat, végigjárjuk a településeket, felmérjük, hol kell cédulákat gyűjteni, bekopogtatni, elemezzük az erőviszonyokat.

- Nem untatja?

- Bejövök a színházba és énekelek, ez az életem. De azt is élvezem, hogy az emberek odafigyelnek rám, és én meghallgatom őket, elmondják a javaslataikat. Ez nagyon izgalmas munka.

- Ha sikerül elérnie a célját, akkor megy tovább. És ha nem?

- Ha valamit nem tudok jól csinálni, akkor levonom a következtetést, és azt mondom: uraim, örültem, hogy ennyit segíthettem. Ha nem győzünk, felajánlom a lemondásomat.

- Körzetében hagyományosan erős a Fidesz, ezért is lepett meg sokakat, hogy Pilisvörösváron lecserélték az addig ott kétszer is győztes Frajna Imrét, és önt jelölték választóköri elnöknek.

- Korábban csak távolról figyeltem a politikát. Nagy megelégedéssel töltött el, hogy 1998-ban a Fidesz győzött, azt gondoltam, az ország elindult valahova. Ott volt a Széchenyi-terv, a családi adókedvezmény, a diákhitel, a lakástámogatás. Amikor vereséget szenvedtek, akkor kezdtem aktívvá válni, a belépési nyilatkozatomban is azt írtam, én munkáért állok sorba. Megkaptam. Nem tudom, miért nem Frajna Imre lett a választóköri elnök, megvallom őszintén, nem is érdekel. Engem javasoltak, és Orbán Viktor támogatott. Mindenkitől azt kértem, nyírjuk le a bajuszokat, és csak a győzelem után növesszük meg és akasszuk össze a bajuszt, ha valami probléma van. Egyébként is megtanultam a színházban, a Zeneakadémián, ahol tanítok, vagy éppen Győrött, ahol az operaházat vezettem egy évig, ha az ember nem simogatja, dédelgeti és becézi azokat, akiket képvisel, akkor szükségszerűen veszít.

- Dédelgetni kell a választópolgárt?

- Pontosan. A mai politikai stílus nekem nem tetszik. Nem tudom, hol van kőtáblába vésve, hogy csak így lehet. Mindenkinek bele kell nézni a szemébe, mindenkit meg kell hallgatni, nem szabad a másik embert sárba tiporni. A kommunistázásból, orbánviktorozásból, medgyessypéterezésből már nagyon elege van mindenkinek. Egy biztos, én senkit nem fogok gyűlölni, letaposni. Nem fogom a gázszámlába nyomni azoknak az orrát, akik 2002-ben az MSZP-re szavaztak, hogy szembesítsem őket azzal, mit ígértek, és mit tartottak meg a szocialisták - még akkor sem, ha egyébként ez az igazság.

- Egy operaénekesről azt képzelnénk, három évre előre tele van a naptára, ide-oda röpköd a világban, többet alszik szállodai szobákban, mint otthon. Kész lenne egy-két évadot kihagyni, hogy a parlamenti szavazásokon ott lehessen? Ezt is vállalná?

- Ebből a szempontból könnyebb a helyzetem, mert nem vagyok tag sehol, második éve nyugdíjas vagyok.

- Nyugdíjas?

Huszonöt év hivatásos énekesi múlt után szakmai nyugdíjba vonulhatunk.

- Mint a bányászok?

- Bányász, rendőr, katona, operaénekes. Az Operaházban vendégként szerepelek, ha hívnak, jövök. Ha győzünk, s a feladatom nem engedi meg, hogy énekeljek, akkor nem teszem. Aszerint cselekszem, hogy hova rak az élet.

- Érte hátrány amiatt, hogy nyíltan felvállalta politikai kötődését?

- Nem éneklek kevesebbet, semmilyen negatív élmény nem ért. De tudom, sokan tartanak ettől, és tőlem is rengetegen megkérdezték, nem félek-e. Miért kellene félnem? Ha kimondom, hol állok, az elmúlt 33 év már nem számít? A rengeteg jó előadás? A 268 jótékonysági koncert, kezdve a rákos gyerekektől az erdélyi magyarokig, az nem számít? Ezt nem akarom elfogadni. A Fidesz törvényesen megválasztott párt, kormányon volt már egyszer, és jól tette a dolgát. Minél kevesebben félnek, annál kisebb az ereje a másik oldalnak.

- Figyelem, milyen lelkesülten beszél. Úgy látom, egyáltalán nem érzi úgy, hogy a művészet emelkedett világából a politika árnyai közé ereszkedik le.

- Itt is vannak árnyak, mindenütt előfordul nehézség. Ha azt mondom, hogy 33 év után kiváló, érdemes és Liszt-díjas művészként, a köztársasági elnöki érdemrend kitüntetettjeként 56 ezer forint a nyugdíjam, az nem árnyoldal? Az előző kormány idején az Operaház milliárdokkal többet kapott, hogy világszínvonalú színházat hozhasson létre, és most elvesznek száz-, kétszáz-, háromszázmilliókat. Ezek rossz tendenciák, amelyek ellen fel kell lépni. Vissza kell emelni a kultúrát, az oktatást és a tudományos kutatást a rangjára. Aki magas kultúrán, erkölcsön és becsületen nő fel, az értékes ember lesz, aki a Való világon, primitív vásárló lesz. A kultúra a jövő generációjának köldökzsinórja. Ha nem érték- és erkölcsi alapú tudáson neveljük fel a gyermekeinket, akkor korcsosulni fog a szellemiségük, és a következő nemzedék elsorvad.

- Máris úgy beszél, mint egy kultúrpolitikus. Pedig sokan látnák önt továbbra is szívesen színpadon. A főpróba után beszélgetünk, de mire a beszélgetés megjelenik, már JanácĽek Jenufa című operájának premierjén is túl lesznek.

- Nagy szakmai kihívás ez a mű, a cseh kiejtést megtanulni is komoly feladat. A mássalhangzó-torlódások miatt előfordul, hogy csak mássalhangzókat kell énekelni, és ennek a technikáját külön meg kell tanulni. Az anyanyelvi korrepetitor megdicsért, de mi tréfásan azt szoktuk egymásnak mondani: vigyázz, ha rosszul ejted ki, fel fog szisszenni a közönség. Komoly kihívás, de úgy érzem, fekszik nekem ez a darab.

- Azért kampányfeladatok ide vagy oda, halljuk énekelni másban is?

- Idén a Bajazzókban, a Saloméban, valamint Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájában énekelek. Jövőre A denevérben, a Pillangókisasszonyban és a Jenufában lépek színpadra. Koncertezem Kassán, Berlinben, Bécsben. Két évre tele a naptáram. Azután meglátjuk, mi lesz.

A Metropolitantől Montevideóig

Március 31-én volt ötvenéves Gulyás Dénes, aki számára huszonöt esztendősen nyíltak meg Európa vezető színházai, miután a pármai Giovani Cantanti Lirici nemzetközi énekversenyen második díjat nyert. A következő évben a Milánói Scalában, a Royal Opera House Covent Gardenben és szinte valamennyi jelentős európai operaházban fellép. Huszonnyolc évesen neki ítélik az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekverseny első díját Philadelphiában. A következő esztendőkben meghódítja Amerikát, négy évig énekel a New York-i Metropolitan Operában. Olyan világhírű karmesterekkel dolgozik együtt, mint Igor Markevich, Doráti Antal, Yehudi Menuhin, Bernard Haitink, Lamberto Gardelli, Claudio Abbado, Silvio Varviso. 1989-ben rendezőként is bemutatkozik, 1995 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. A nagykovácsi Linuum Művészeti Fesztivál művészeti vezetője. 2003-ban belép a Fideszbe, a pilisvörösvári körzet választókerületi elnöke, nem hivatalos képviselőjelöltje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.