Klasszikus

Ódákat zengnek a BFZ-ről külföldön

2014.12.19. 10:25
Ajánlom
Két vezető amerikai lap, a New York Times és a New Yorker is a 2014-es év legfigyelemreméltóbb, illetve legviccesebb komolyzenei előadásai közé választotta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjeit. A zenekart a hazai közönség idén utoljára két Titokkoncerten hallhatja a Budapest Kongresszusi Központban december 26-án és 27-én.

A New York Times az idei év legviccesebb komolyzenei előadásai között említi azt a júniusi Dvorák-koncertet, amelyen a Fesztiválzenekar egyik ütőse Fischer Iván karmesteri pódiumán üldögélve játszott krotálon a New York-i Avery Fisher Hallban. A lap szerint a Fesztiválzenekar zeneigazgatója gyakran és igen rutinosan épít be koncertjeibe nem várt, meglepő elemeket. A gag ezúttal is működött: a megszokott helyéről kiemelt hangszer az este főszereplőjévé vált.

A New Yorker az év tíz legfigyelemreméltóbb komolyzenei előadása közé sorolja a Fesztiválzenekar Midnight Music című január végi budapesti koncertjét, amelyen a közönség a muzsikusok között ülve, babzsákokon élvezhette a zenét közvetlen közelről. A hetilap az egyik legradikálisabb gondolkodású karmesternek nevezi Fischer Ivánt, akinek A vörös tehén című operáját is méltatja: a magazin szerint a darab a modern magyarországi antiszemitizmus keserűen gúnyos vádirata.

A BFZ közleménye szerint ugyancsak nagy visszhangot váltott ki az a két teltházas londoni koncert, amelyet a zenekar a BBC Proms keretében adott idén a Royal Albert Hallban. A hangversenyekről dicsérő kritikákat közölt többek között a Guardian, a Times és az Evening Standard.

A Budapesti Fesztiválzenekar az évet két "Titokkoncerttel" zárja december 26-án és 27-én a Budapest Kongresszusi Központban. A hangversenyek lényege, hogy a fellépők személye és a műsor is csak a helyszínen derül ki. A koncertek házigazdája és művészeti vezetője Fischer Iván.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.