Klasszikus

Óévbúcsúztató örömzene Budapest-szerte

2002.12.26. 00:00
Ajánlom
Ma délután és este a szó legtágabb értelmében vett world music rajongói örülhetnek: a Besh o droM együttes a Millenáris teátrumban lép színpadra, a Ghymes és a Matáv Szimfonikus Zenekar pedig két közös koncertet is ad a Budapest Kongresszusi Központban. Szombaton és vasárnap este - mint a nyolcvanas évek eleje óta minden évben - a Benkó Dixieland Band tart óévbúcsúztató hangversenyt a Zeneakadémián.

A magyar, román, görög, bolgár, zsidó, örmény, egyiptomi gyökerekből táplálkozó, valóban multikulturális zenét játszó Besh o droM évek óta az egyik legnépszerűbb hazai koncertzenekar. A legkisebb kluboktól a nagy fesztiválokig járják az országot, de szerepeltek Jancsó Miklós filmjében (Utolsó vacsora az arabs szürkéhez) és a Szegedi Nemzeti Színház Szentivánéji álom című előadásában is. Első lemezük (Macsó hímzés) 2000 őszén jelent meg, s ezt követte most a Berlinben kiadott, világszerte terjesztett CanŐt Make Me, amely magyar fordításban a "nekemtenemmutogatol!" címet kapta. Az új album bemutató koncertjét ma este nyolc órától, a Millenáris teátrumban tartják.

A közelmúltban új lemezzel jelentkezett a szlovákiai Ghymes együttes is, amely Magyarországon éppen olyan népszerű, mint a határon túli fiatalok körében. Kassai, párkányi és pozsonyi koncertek után a Ghymes most újra Budapestre érkezik: a Matáv Szimfonikus Zenekarral közös karácsonyi koncertjükből a rendkívüli érdeklődés miatt két előadást is tartanak; ma délután öt órától és este fél kilenctől a Budapest Kongresszusi Központban. Aki most lemarad, legközelebb január 3-án este és 4-én délelőtt láthatja a Ghymest Budapesten, a ferencvárosi Matáv Zeneházban.

A Benkó Dixieland Band a nyolcvanas évek eleje óta minden évben a Zeneakadémián búcsúztatja az óévet. A legenda szerint ezt a két estét még Ferencsik Jánostól kapták ajándékba. "A hatvanas-hetvenes években a New York-i Filharmonikus Zenekar Leonard Bernstein vezényletével rendszeresen tartott olyan koncerteket, amelyeken a dzsessz világsztárjai is felléptek" - meséli Benkó Sándor. "Különösen emlékezetes volt számomra a St. Louis Blues című hangverseny, amelyen az idős Armstrong trombitált. Éveken át igyekeztem meggyőzni Ferencsik Jánost, hogy az Állami Hangversenyzenekar és a Benkó Dixieland is tartson közös koncertet. Úgy tűnt, az ötlet elnyerte Ferencsik tetszését, de végül mindig kitért előle. Egyszer váratlanul bevitt Lakatos Évához, a Filharmónia akkori igazgatójához, és azt mondta, mi már klasszicizálódtunk, ezért megérdemeljük a Zeneakadémia nagytermét, de nem az ÁHZ-val közösen, hanem önállóan. Azóta szép hagyomány, hogy itt zárjuk az évet, Berki Tamás énekművész közreműködésével."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.