Klasszikus

Október a Palotában

2006.09.20. 00:00
Ajánlom
Cseppet sem lesz bánatos az ősz a Művészetek Palotájában. A gazdag programban olyan nevek szerepelnek, mint Ella István, Kurt Masur, a Londoni Filharmonikus Zenekar, Kelemen Barnabás vagy a Boban Marković Orkestar.

Az alig fél éve átadott, hatalmas és főként gyönyörű hangú orgonán a hangszer mestere, Ella István játszik október 8-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A barokk orgonairodalom, Bach és kortársainak legszebb alkotásai hangzanak el a koncerten.

Legutóbb 1999-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon járt Budapesten Kurt Masur a Londoni Filharmonikus Zenekarral. Október 26-án érkeznek ismét vendégszereplésre: Mendelssohn Hebridák-nyitányát, Schumann a-moll zongoraversenyét (szólista: Helen Huang), Brahms II. D-dúr szimfóniját szólaltatják meg, Masur vezényletével.

Öt rendkívüli tehetségű, de máris világhírű fiatal muzsikus, a Jeunesses Musicales Hungary és a Fidelio arra szövetkezett, hogy október 29-én délután és este a halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyermekek javára adjon és szervezzen koncertet. Fenyő Lászlót (cselló), Kelemen Barnabást és Kokas Katalint (hegedű), Zempléni Szabolcsot (kürt), valamint Zsoldos Bálintot (zongora) hallgatni a nemes céltól függetlenül is nagy élmény. Mindkét koncerten a Danubia Szimfonikus Zenekar kíséri őket Hamar Zsolt vezényletével.

A világzene kedvelői jobbnál jobb programokban dúskálhatnak októberben. A balkáni zene egyik sztár-együttese, a Boban Markovic Orkestar október 15-én játszik a hangversenyteremben. A zenekar vendége a sokoldalú énekesnő, Palya Bea és a vajdasági Rúzsa Magdolna lesz.

Október 19. és 21. között a Mediterrán Fesztivál ígér élményekben gazdag programot. Először a görög Primavera en Salonico együttes hallható a Fesztivál Színházban, szólistájuk a vonzó énekesnő, Savina Yannatou lesz. A portugál Madredeus tavaly is sikert aratott a palotában, idén újra az Um Amor Infinoto című programot hozzák a hangversenyterembe. A fesztivált az elementáris lendületű dél-olasz Spakka-Neapolis 55 zárja a Fesztivál Színházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.