Klasszikus

Októberben rendezik meg a Magyar Rádió Nemzetközi Zongoraversenyét

2003.01.10. 00:00
Ajánlom
2003. október 10-e és 18-a között a Magyar Rádió Rt. Bartók Főszerkesztősége országos zongoraversenyt rendez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Zenei Kollégiuma támogatásával.

A versenyre 1971. január 1-e után született művészek, tanárok és felső- vagy középfokú zenei tanintézmények növendékei jelentkezhetnek. A verseny három fordulóból áll: válogatóból (I.forduló), középdöntőből (II.forduló) és döntőből (III.forduló). Mindhárom forduló helyszíne a 6-os stúdió. A szereplők sorrendjét sorsolás dönti el, a kialakult sorrend a verseny végéig érvényben marad. A Magyar Rádió a válogatóról felvételt készít, a középdöntőt és a döntőt - amelyre a délutáni és esti órákban kerül sor -egyenes adásban közvetíti.

A zsűri a versenyzők teljesítményét pontozással értékeli. A középdöntőbe 12, a döntőbe 6 versenyző juthat. A zsűrinek jogában áll túlzottan nagylétszámú jelentkezés esetén előzetes meghallgatást tartani, az egyes díjak odaitélésétől eltekinteni, vagy a rendelkezésre álló díjak összetételét módosítani. Döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Az első díj 500 000, a második 400 000, a harmadik 300 000 Ft.

A zsűri tagjai: Ujfalussy József zenetörténész (elnök), Falvai Sándor zongoraművész, Kovács Sándor zenetörténész, Lantos István zongoraművész, (valmennyien a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorai), Vásáry Tamás zongoraművész.

A zongoraversenyre rövid szakmai önéletrajz, két darab színes igazolványkép és részletes versenyprogram csatolásával 2003. április 30-ig lehet jelentkezni levélben a Magyar Rádió Rt. Bartók Főszerkesztőségén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.