Klasszikus

Oláh Gusztáv-emlékplakett

2003.12.08. 00:00
Ajánlom
Az Oláh Gusztáv emlékdíjat és plakettet – Pátzay Pál alkotását – első alkalommal 1977 decemberében, majd ezt követően minden évben a művész halálának évfordulóján, december 19-én adják át a Magyar Állami Operaház egy művészének – művészeti ágtól függetlenül –, aki tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása alapján erre leginkább érdemes.

1977. január 15-én Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művésznek, az Operaház néhai főrendezőjének, vezető díszlet- és jelmeztervezőjének – aki 1956. december 19-én, Münchenben hunyt el – emlékére testvére, De Chatel Rudolfné, született Oláh Melinda alapítványt létesített. Az Oláh-emlékplakettet 27. alkalommal, 2003. december 8-án Hágai Katalin magántáncosnő vehette át.

Hágai Katalin tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte, ahol 1980-ban nyert diplomát Hidas Hedvig osztályában. 1980-81-ben egy évig ösztöndíjasként Moszkvában tanult neves orosz mesterek irányítása mellett. 1981 óta a Magyar Állami Operaház tagja, 1985-ben nevezték ki magántáncosnak. Az Operaház repertoárján található, szinte valamennyi balett női főszerepét eltáncolta. Főszerepét táncolt Béjart, Kylián, Balanchine, Manen, Seregi, Fodor és Harangozó egyfelvonásos balettjaiban.

Főszerepekben lépett fel Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Oroszországban, Angliában, Finnországban, Skóciában, Svájcban, Hollandiában, Kanadában, Hongkongban, Izraelben és Tajvanon. Művészetét több kitüntetéssel ismerték el: Liszt Ferenc-díj (1987), Érdemes művész (1990), EuroPAS Magyar Tánc-díj (1995), Kossuth-díj (1998), Philip Morris-táncdíj (2002).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.