Klasszikus

Oláh Kálmán Trió – Ellentétek és párhuzamok

2003.12.15. 00:00
Ajánlom
A Raiffeisen Jazz Klub keretében, december 21-én, este nyolc órától kerül sor az Oláh Kálmán Trió „Ellentétek és párhuzamok” című lemezbemutató koncertjére a Matáv Zeneházban (1094 Budapest, Páva u. 10-12.).

Oláh Kálmán a hazai jazzélet vezető egyénisége, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora tanára. Az „Ellentétek és párhuzamok” című lejújabb lemezén – melyen a japán-amerikai MA Records jelentetett meg – a klasszikus zene, a népzene és a jazz egy speciális ötvözetét hozta létre. A lemezen J. S. Bach Goldberg-variációinak motívumaira épített saját variációk mellett Oláh Kálmán „Variációk egy népdalra” című öttételes műve hangzik el, amely egy tradicionális magyar népdalra komponált, illetve improvizált tételekből áll. Mindezeket a zenei irányzatokat a jazz improvizatív nyelvén keresztül közelíti meg két kiváló partnerének segítségével. A ritmusszekciót a jól ismert hazai nagybőgős, a Trio Midnight oszlopos tagja, Egri János és a New Yorkban élő zseniális fiatal dobos, Németh Ferenc alkotják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.