Klasszikus

Olasz rajzok és kopott zongorák

2004.03.24. 00:00
Ajánlom
A friss Kossuth-díjas, fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Amadinda Ütőegyüttes fellépése lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál mai programjának egyik legkiemelkedőbb eseménye. Hangversenyük fél nyolckor a Zeneakadémián kezdődik Presser Gábor, Sárkány Zsolt, Pusztai Gábor, Joó Szabolcs, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ütőhangszeres növendékeinek közreműködésével.

A programban Debussy, Grieg, Muszorgszkij világszerte ismert művei mellett tongai, zimbabwei, balinéz és ghanai tradicionális dallamok is felcsendülnek. A Magyar Rádió Márványtermében az Orlando Trió Jean-Claude Vanden Eynden brüsszeli zongoraművésszel koncertezik. A műsor Mozart, Brahms és Kurtág zeneműveiből állt össze. Az Orlando Trió nem először jár Budapesten, 1999-ben a Budapesti Őszi Fesztiválon Kurtág György akadémiai székfoglaló hangversenyén léptek föl. Az ELTE Jogi Karának Dísztermében az Interclarinet koncertjére kerül sor.

 
 
 

A Spanyol Nemzeti Táncszínház ifjúsági társulata két estén is fellép a Thália Színházban. Budapesti vendégszereplésükön Nacho Duato három koreográfiáját mutatják be. A Budapesti Operettszínházban Eszenyi Enikő rendezésében kerül színre Ábrahám Pál Bál a Savoyban című, világsikert aratott operettje. A főbb szerepekben Kékkovács Mara, Kalocsai Zsuzsa, Siménfalvy Ágota, Dénes Judit, Nyári Zoltán, Homonnay Zsolt látható, sztárvendégként Bács Ferenc vesz részt a produkcióban.

A Szépművészeti Múzeumban az Esterházy-gyűjteményből való 17. századi olasz rajzok láthatóak mától. Önálló kiállításon első ízben láthatja a budapesti közönség a Szépművészeti egyik legértékesebb gyűjteményét. A válogatás a legnagyobb és művészettörténetileg legjelentősebb itáliai régiók legnagyobb alkotóinak rajzművészetét dokumentálja. A tavalyi év sajtófotó termésének legjava a Néprajzi Múzeumban látható, szintén mától.

Barabás Márton képzőművész évek, évtizedek óta gyűjti a mára már javíthatatlanná vált régi bécsi mechanikájú zongorákat, amelyek szétszedve, alkotó fantáziája, teremtő keze nyomán új életre kelnek, új tartalmat nyernek. Kijavított fedelükre képet fest, belső szerkezeteikből, maradék billentyűzetükből szobrokat, síkplasztikákat készít. Az Iparművészeti Múzeum kiállításán nemcsak ezek a szobrok, lepkegyűjteményhez hasonló doboz-munkák szerepelnek, hanem olyan relikviák: kottatartók, cink- és rézbetétes feliratok, amelyeket a művész mentett ki az utcára dobott régi hangszerekből, és amelyeknek iparművészet-történeti jelentőségük van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.