Klasszikus

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

2022.11.25. 12:50
Ajánlom
Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Cziffra György-emlékév nemzetközi sorozatát záró olaszországi körút első állomása a milánói Konzervatórium dísztermében, a Sala Verdiben volt. A november 21-i hangversenyen

a művészek a magyar zeneirodalom legkiemelkedőbb műveivel ajándékozták meg a közönséget:

Ott Rezső átiratában Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Magyar Fantáziája csendült fel Balázs János lehengerlő szólójával, valamint a zseniális karmester, Takács-Nagy Gábor vezényletével Bartók Román népi táncait és Divertimentóját adta elő az együttes. A koncerten tiszteletét tette Csiszár Jenő, Magyarország milánói főkonzula is.

Az Anima Musicae Kamarazenekar első alkalommal dolgozhatott együtt a kiváló karmesterrel. Takács-Nagy Gábort – aki jelenleg a Manchester Camerata és a Verbier Fesztivál Kamarazenekarának művészeti vezetője – a magyar zene, különösen Bartók műveinek leghitelesebb előadójaként tartják számon. Az elmélyült és rendkívül gyümölcsöző műhelymunkába a hazai közönség is betekintést nyerhetett a koncerteket megelőző nyilvános főpróba alkalmával az Óbudai Társaskörben.

Anima_Musicae_Cadenza_Management-112705.jpg

Az Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Cadenza Arts Management)

A turné másnapján, november 22-én a kamarazenekar a páratlan akusztikájú torinói Auditorium del Lingottoban lépett fel, közel ezer fős közönség előtt. A siker ezúttal sem maradt el; Balázs János virtuóz, ugyanakkor rendkívül érzéki játéka után

a milánóihoz hasonlóan a torinói közönség is ráadást kért.

A zongoraművész és a Kamarazenekar korábban már több alkalommal is felléptek együtt, többek között Bach és Chopin zongoraversenyeivel a Zeneakadémián. A kohézió ezúttal is érezhető volt a fellépők között, melyet Takács-Nagy Gábor lendülete és inspiráló kisugárzása még inkább erősített. A kamarazenekar sokszínű, felszabadult, dinamikákban és érzelmekben egyaránt gazdag játékát is ovációval fogadta a hallgatóság. A talán nehezebben befogadhatónak mondható Bartók Divertimento után szintén ráadással búcsúzott az Anima Musicae Kamarazenekar az olasz közönségtől.

A hazai zenekedvelőknek sem kell sokáig nélkülöznie az együttest, hiszen november 27-én, vasárnap 19.30-kor a Zeneakadémia Nagytermében lépnek fel a kiváló hegedűművész, Giovanni Guzzo társaságában.

 

A Grandioso sorozat első hangversenyére korlátozott számban még vásárolhatók jegyek, bérletek ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Balázs János, Takács-Nagy Gábor és az Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Mattia Gaido / Lingotto Musica

Vendégségben az Animánál – Ismert művészek lesznek a kamarazenekar koncertmesterei

Kapcsolódó

Vendégségben az Animánál – Ismert művészek lesznek a kamarazenekar koncertmesterei

Idén is folytatódik az Anima Musicae Kamarazenekar népszerű sorozata Animato címmel, melyen hazánk legkiválóbb hegedűművészei foglalják el egy-egy hangversenyen az együttes koncertmesteri székét.

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.