Klasszikus

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

2022.11.25. 12:50
Ajánlom
Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Cziffra György-emlékév nemzetközi sorozatát záró olaszországi körút első állomása a milánói Konzervatórium dísztermében, a Sala Verdiben volt. A november 21-i hangversenyen

a művészek a magyar zeneirodalom legkiemelkedőbb műveivel ajándékozták meg a közönséget:

Ott Rezső átiratában Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Magyar Fantáziája csendült fel Balázs János lehengerlő szólójával, valamint a zseniális karmester, Takács-Nagy Gábor vezényletével Bartók Román népi táncait és Divertimentóját adta elő az együttes. A koncerten tiszteletét tette Csiszár Jenő, Magyarország milánói főkonzula is.

Az Anima Musicae Kamarazenekar első alkalommal dolgozhatott együtt a kiváló karmesterrel. Takács-Nagy Gábort – aki jelenleg a Manchester Camerata és a Verbier Fesztivál Kamarazenekarának művészeti vezetője – a magyar zene, különösen Bartók műveinek leghitelesebb előadójaként tartják számon. Az elmélyült és rendkívül gyümölcsöző műhelymunkába a hazai közönség is betekintést nyerhetett a koncerteket megelőző nyilvános főpróba alkalmával az Óbudai Társaskörben.

Anima_Musicae_Cadenza_Management-112705.jpg

Az Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Cadenza Arts Management)

A turné másnapján, november 22-én a kamarazenekar a páratlan akusztikájú torinói Auditorium del Lingottoban lépett fel, közel ezer fős közönség előtt. A siker ezúttal sem maradt el; Balázs János virtuóz, ugyanakkor rendkívül érzéki játéka után

a milánóihoz hasonlóan a torinói közönség is ráadást kért.

A zongoraművész és a Kamarazenekar korábban már több alkalommal is felléptek együtt, többek között Bach és Chopin zongoraversenyeivel a Zeneakadémián. A kohézió ezúttal is érezhető volt a fellépők között, melyet Takács-Nagy Gábor lendülete és inspiráló kisugárzása még inkább erősített. A kamarazenekar sokszínű, felszabadult, dinamikákban és érzelmekben egyaránt gazdag játékát is ovációval fogadta a hallgatóság. A talán nehezebben befogadhatónak mondható Bartók Divertimento után szintén ráadással búcsúzott az Anima Musicae Kamarazenekar az olasz közönségtől.

A hazai zenekedvelőknek sem kell sokáig nélkülöznie az együttest, hiszen november 27-én, vasárnap 19.30-kor a Zeneakadémia Nagytermében lépnek fel a kiváló hegedűművész, Giovanni Guzzo társaságában.

 

A Grandioso sorozat első hangversenyére korlátozott számban még vásárolhatók jegyek, bérletek ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Balázs János, Takács-Nagy Gábor és az Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Mattia Gaido / Lingotto Musica

Vendégségben az Animánál – Ismert művészek lesznek a kamarazenekar koncertmesterei

Kapcsolódó

Vendégségben az Animánál – Ismert művészek lesznek a kamarazenekar koncertmesterei

Idén is folytatódik az Anima Musicae Kamarazenekar népszerű sorozata Animato címmel, melyen hazánk legkiválóbb hegedűművészei foglalják el egy-egy hangversenyen az együttes koncertmesteri székét.

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal zeneművészt ismert el az MVM a Junior Prima Díjjal

Tizenhatodik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb ifjú tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 23-án.